Det dobbelte land napper DR Romanprisen

Forfatteren Birgithe Kosovic modtog DR Romanprisen på 25.000 kroner, da den søndag blev uddelt for 13. gang.

Forfatteren Birgithe Kosovic har altid vidst, at hun på et tidspunkt ville skrive en bog, der baserede sig på historien om faderens familie fra Jugoslavien.

Det gjorde hun - i fiktionsform - i bogen "Det dobbelte land" fra 2010. Og romanen er faldet i så god smag hos læserne, at Birgithe Kosovic er årets modtager af DR Romanprisen på 25.000 kroner.

- Det er en fremragende bog. Jeg blev fanget fra side to. Man er med hele vejen igennem, og man får et forhold til alle de personer, der er med. Persontegningen er helt fantastisk efter min smag, lyder det blandt andet i motiveringen fra et af jurymedlemmerne, Jarl Lehmann, der er medlem af DR Romanklubben på Randers Bibliotek.

Hvad der sker på side et skal ikke afsløres her, men det er 13. gang, at DR Romanprisen blev uddelt.

Halvt års læsearbejde

"Det dobbelte land" er et indfølt og til tider chokerende indblik i en af vor tids store rædsler: den jugoslaviske borgerkrig. Birgithe Kosovic er selv halvt dansk, halvt serbisk, og i romanen bruger hun sin families - og i særlig grad sin onkels livshistorie - til at bringe læserne tæt ind på nogle af de mennesker, hvis skæbne er uløseligt forbundet med Balkan-områdets konflikter.

Uddelingen af DR Romanprisen kommer som kulminationen på et halvt år, hvor DR sammen med lyttere og læsere fra hele landet har valgt årets mest interessante roman.

Først har DR - i samråd med landets biblioteker - udvalgt seks kandidater til prisen. Herefter er bøgerne blevet læst, diskuteret og vendt af de mange deltagere i DR Romanklubberne på godt 50 biblioteker landet over.

Her fik særligt interesserede læsere mulighed for at melde sig til juryen, som DR i sidste ende har sammensat. Det er juryen, der har udpeget vinderen.

Skaber større forståelse

Ifølge den fem mand store jury er "Det dobbelte land" med til at skabe en større forståelse - ikke for de ugerninger, der blev begået, men for de mekanismer og dybtliggende konflikter, der var den bagvedliggende årsag til krigen.

- Det er DRs ambition, at DR Romanprisen skal være Danmarks vigtigste romanpris, og jeg er imponeret over det store engagement, som hundredvis af lyttere og læsere hvert år lægger i at drøfte og debattere bøgerne i DR Romanklubberne over hele landet, siger DRs kulturdirektør Morten Hesseldahl i en pressemeddelelse.

Han ser det samtidig som en kvalitet, at vinderbogen - selv om den er fiktion - relaterer sig til virkeligheden og den nyere historie.

"Som nogle af jurymedlemmerne også har fremhævet, er "Det dobbelte land" med til at gøre konflikten på Balkan i 1990'erne mere begribelig for mange," siger Morten Hesseldahl.

Ejersbo og Jensen tidligere vindere

Sidste år var det forfatteren og journalisten Jakob Ejersbo, der modtog prisen posthumt for bogen "Liberty", mens prisen de forrige tre år er gået til Sissel Jo-Gazan for "Dinosaurens fjer" (2009), Jens Smærup Sørensen for "Mærkedage" (2008) og "Vi, de druknede" af Carsten Jensen i 2007.

DR Romanklubben er en del af DRs Læseklubber, som man finder på nettet på dr.dk/bog. Romanprisen bliver arrangeret af DR i samarbejde med Styrelsen for Bibliotek og Medier og Litteratursiden.dk.

Facebook
Twitter