'Det er et af de værste firmaer i verden': Hård kritik får WorldPride til droppe samarbejde med fødevaregigant

Samarbejdet med Nestlé fik stor kritik på sociale medier og er derfor blevet droppet.

WorldPride og sportsarrangementet EuroGames finder sted fra 12.-22. august i København og Malmø. Her ses et billede fra pride-optoget i København i 2019. (Foto: © Martin Sylvest, Scanpix)

I næste uge bliver København og Malmø pakket ind i regnbueflag, når byerne er værter for LGBT+- og menneskerettighedsfestivalen WorldPride samt sportsarrangementet EuroGames.

Det betyder, at der i midten af august vil være massevis af udstillinger, talks, parader og fester med fokus på LGBT+-miljøet.

Arrangøren bag det store WorldPride-event er Copenhagen 2021, som organisationerne Copenhagen Pride og Pan Idræt står bag.

Og netop Copenhagen 2021 har den seneste uges tid været udsat for massiv kritik, efter de indgik et sponsorat med en af verdens største fødevarevirksomheder, Nestlé.

Den globale virksomhed, der har hovedsæde i Schweiz, er igennem årene blevet beskyldt for brud på menneskerettigheder, miljøforurening, opkøb af verdens vandreserver og børnearbejde. Anklager, som Nestlé dog har afvist.

50.000 deltog og flere hundrede tusinde så på, da Copenhagen Pride-optoget gik gennem Københavns gader i 2019. Her ses paraden på Vesterbrogade.

Derfor var der på blandt andet Instagram en del mennesker, som undrede sig over, hvorfor netop Copenhagen 2021 og Nestlé havde indgået et samarbejde.

Budskab om diversitet og inklusion skal aldrig overskygges

Presset på WorldPride og EuroGames-arrangøren blev så stort, at Copenhagen 2021 onsdag kom med en meddelelse på sin Facebook-side, hvor man skrev, at samarbejdet mellem dem og Nestlé var ophørt efter gensidig aftale.

- LGBTI+-miljøet forventer rigtigt nok, at vi gør ting rigtigt. Vi har behov for at engagere os endnu mere med vores miljø, når vi indgår samarbejder, hvor der kan være potentielle bekymringer.

- Da vi nærmer os 11 dage med fantastiske og stærke begivenheder fokuseret på LGBTI+-inklusion, lighed og menneskerettigheder, skal vi opbygge begejstring – ikke gøre miljøet kede af det. Det vigtige budskab om diversitet og inklusion skal aldrig overskygges af et samarbejde, og derfor har Copenhagen 2021 og Nestlé afbrudt samarbejdet, står der i meddelelsen.

I kommentarerne til Facebook-opslaget er der delte meninger om ordlyden i meddelelsen.

Flere skriver "tak for at have lyttet til kritikken", mens andre er mere skeptiske.

- Hvis miljøet ikke havde reageret, ville I med glæde have taget imod penge fra børneslaveri (…) Det er ikke miljøets job at undersøge jeres samarbejder. Det er jeres job. Gør det. Og gør det bedre, lyder en kommentar.

- Hvorfor indgik Copenhagen 2021 overhovedet en sponsoraftale med Nestlé i første omgang? Med en lille smule research ville de have fundet ud af, at det ville skabe seriøse problemer. Nu står LGBT+-miljøet tilbage og tænker over, hvad der egentligt er vigtigt for Copenhagen 2021, skriver en anden.

Dansk dj sagde fra

En af dem, som heller ikke forstod samarbejdet mellem de to parter, er den 34-årige dj og festarrangør Andree Hoxfeldt, som også går under kunstnernavnet Entree.

Dj'en Andree Hoxfeldt har på sociale medier været meget åbenmundet omkring, at han ikke brød sig om samarbejdet mellem Nestlé og Copenhagen 2021. (© Andree Hoxfeldt)

Han var blevet hyret af Copenhagen 2021 til at spille på afslutningsdagen af WorldPride på Rådhuspladsen, men det aflyste han, da han hørte om samarbejdet med Nestlé.

- Jeg ser Nestlé som et af de værste firmaer i hele verden, når det kommer til etik, og derfor giver et samarbejde med WorldPride slet ikke mening med det, som det står for. Og jeg forstår slet ikke, at man indgår et samarbejde med dem, når man under WorldPride samtidig har en menneskerettighedskonference. Det passer overhovedet ikke ind, at Nestlé skulle være afsender på en menneskerettighedskonference.

Efter at Copenhagen 2021 onsdag i denne uge meldte ud, at de nu havde stoppet samarbejdet med Nestlé, vælger Andree Hoxfeldt nu alligevel at dj'e til arrangementet på Rådhuspladsen.

- Jeg har valgt at spille alligevel. Men jeg har besluttet, at jeg vil donere mit honorar til organisationen LGBT Asylum, fordi jeg stadig har det lidt underligt med at skulle spille det her job.

- Jeg kommer også til at holde en fest dagen efter, hvor vi også samler penge ind til LGBT Asylum, siger han.

Kritik rettet mod Nestlé

Nestlé er som tidligere beskrevet en af verdens største fødevarevirksomheder og ejer stribevis af kendte fødevaremærker.

Her kan man blandt andre nævne vandmærker som Perrier og San Pellegrino, morgenmadsprodukter som Cheerio, chokolademærker som KitKat og Quality Street, kaffemærkerne Nescafé og Nespresso, ismærker som Mövenpick og Häagen-Dazs samt forskellige babymadsprodukter.

Instagram har den seneste uges tid været rettet en skarp kritik mod Nestlé i flere stories, blandt andet under overskriften "Derfor er Nestlé en af de mest hadede virksomheder i verden".

Nestlé er en af verdens største fødevarevirksomheder, og har gennem årene været udsat for kritik, når det gælder menneskerettigheder, miljøforurening, opkøb af verdens vandreserver og børnearbejde. (Foto: © Denis Balibouse, Scanpix)

Her beskyldes Nestlé for ikke at tage socialt ansvar. Blandt andet ved at have promoveret deres modermælkserstatning til uudannede afrikanske mødre, som var mindre sund, men meget dyrere end modermælk.

Det blev i 1970'erne en kæmpe skandale, hvor deres modermælkserstatning blev kaldt "babydræberen".

Nestlé er også blevet kædet sammen med børnarbejde på kakaoplantager i Afrika. Her lød anklagen, at chokoladefabrikanter som Nestlé ulovligt har slavebundet "tusindvis" af børn på kakaoplantager i deres forsyningskæde. Nestlé har dog afvist alle anklager.

Den store fødevarekoncern er samtidig en af verdens største producenter af flaskevand, og den måde, som selskabet får fingre i vandet, har gennem årene mødt en del kritik.

I Canada er Nestlé blevet beskyldt for at pumpe millioner liter vand op af grundvandet, mens den oprindelige befolkning i området havde svært ved selv at skaffe vand.

Og i Californien, som de seneste år har været hårdt ramt af tørke og skovbrande, anklager myndighederne Nestlé for at pumpe mere drikkevand op fra jorden end tilladt. Nestlé afviser beskyldningerne.

'Vi har modtaget en del feedback'

Dr.dk har været i kontakt med Copenhagen 2021 for at få uddybende svar på kritikken.

Her har man sendt følgende skriftlige svar:

- Vi har modtaget en del feedback fra miljøet i forbindelse med vores annoncering af et partnerskab med Nestlé. Vi anerkender, at når vi engagerer os med partnere og sponsorer, kan det skabe bekymring hos nogle personer. Vi har behov for at tage tid til at tale og høre fra folk i miljøet, og det kan vi ikke med mindre end ti dage til eventet. Derfor har Copenhagen 2021 og Nestlé efter gensidig aftale besluttet at ende aftalen, lyder det.

Dr.dk ville gerne have spurgt ind til sagen, men Copenhagen 2021 har ikke ønsket at svare på opfølgende spørgsmål eller stille op til interview.

Også Nestlé Danmark er kommet med en skriftligt svar, da de heller ikke har ønsket at stille op til interview. I svaret bekræfter de, at samarbejdet er ophørt.

- Vores arbejde med diversitet og inklusion er en vigtig del af vores strategi som virksomhed, både internt og eksternt. Vi tror på, at dét at engagere sig med andre – inklusive via sponsorater – er en god måde at demonstrere vores support, og lytte og lære fra andre.

- Vores aftale om sponsorat til WorldPride & EuroGames 2021 er afsluttet. Dette ændrer ikke på vores urokkelige engagement for at fremme diversitet og inklusion eller menneskerettigheder på nogen måde, lyder det fra Nestlé Danmark.

WorldPride og sportsarrangementet EuroGames finder sted fra 12.-22. august i København og Malmø.