'Det er fuldstændig sindssygt': Københavnsk festival skamroses for stjernespækket program før start

Trods tre års coronapause kan Copenhell i dag diske op med et imponerende musikprogram, mener to metal-eksperter.

(Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix Denmark)

Det er næppe nogen hemmelighed, at coronaen ikke ligefrem har været en gave for de danske musikfestivaler denne sommer.

Det har i hvert fald ikke været helt nemt for festivalerne at booke lige så mange store, udenlandske navne, som de plejer.

Northside måtte for eksempel indrømme, at musikprogrammet var "kompromisets og det muliges kunst i år", mens Roskilde Festival har hørt en del for, at de mangler store bands, der kan samle masserne.

Men så er der metalfestivalen Copenhell, der i dag vender tilbage med fire dages hård rock på Refshaleøen i København.

De har både sikret sig hovednavnet Metallica og udenlandske metal-sværvægtere som Iron Maiden, Kiss, Korn, Mastodon og Judas Priest – foruden store danske navne som Mercyful Fate og Dizzy Mizz Lizzy.

Og det er mildt sagt imponerende, mener journalist og radiovært Jakob Trolle fra metalprogrammet 'Sort Søndag' på P6 Beat.

- Det er uden tvivl det fedeste program, de nogensinde har haft. Man fristes endda til at sige, at det er dobbelt så fedt, som det nogensinde har været. Det er lykkedes dem at spare nogle gode navne op under coronanedlukningerne, og de har endda formået at fastholde de her navne, siger P6 Beat-værten.

Iron Maiden er ude for at lufte deres nye sange og er derfor et af de mange store navne på årets Copenhell. Her ses frontmand og forsanger Bruce Dickinson under bandets koncert i Boxen i Herning i 2016. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix Denmark)

Normalt ville festivalen have ét til to af de helt store og ældre metalnavne, der forener flere generationer – dem, som alle kender – men i år kan Jakob Trolle tælle op til fem-seks af den type navne.

- I år har sol, måne og stjerner bare stået perfekt for dem. Det er fuldstændig sindssygt, hvad de har præsteret med deres program i år. Der må være meget metalfestivaler i Europa, der ikke kigger misundeligt på Copenhells program, selvom den også er en lillebror i mange sammenhænge.

Corona har skabt en form for positiv pukkel

Musikanmelder Keld Rud er enig. Han har siden 1996 anmeldt og skrevet om metalgenren for musikmagasinet Gaffa.

- Copenhell har virkelig en stjernebesætning i år, siger han.

Men hvordan kan det lade sig gøre at lande så mange store navne, når nu andre festivaler har kæmpet med at få deres udenlandske favoritter i hus til de store scener?

- Noget af det hænger sammen med coronasituationen, hvor der er rigtig mange af de store Copenhell-navne, der har skubbet deres turnéer – og så rammer de pludselig samtidig.

Slayer spillede i 2017 på Copenhell og samlede metalfans på tværs af generationer. I år er der mange bands på programmet, der formår at gøre det samme. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix Denmark)

For eksempel måtte det ikoniske band Kiss udskyde deres planlagte farvel-turné på grund af epidemien. Tilsvarende har Iron Maiden haft et nyt album klar siden 2019, men som de ventede med at udgive i 2021, fordi de gerne ville turnere i kølvandet på udgivelsen, fortæller Keld Rud.

- Det har ligesom skabt en form for pukkel, der gør, at det kommer til Copenhells gode, og det er jo også sådan med metal – modsat pop og hiphop – at musikken er meget koncertbåret, siger han.

Det er nemlig ikke gennem hits på streamingtjenester som Spotify og Tidal, at man banker igennem lydmuren som metalband, forklarer Keld Rud. Det er ude på festivalerne og klubscenerne, at man bygger sin karriere op.

Spørger man både ham og Jakob Trolle, betyder det også noget, at Copenhell er en del af koncertbureauet Live Nation. Det giver nogle ekstra muligheder.

- Copenhell har haft nogle dygtige ildsjæle, og så har der været en stor pose penge fra Live Nation, konstaterer Jakob Trolle.

Hos Copenhell har festivalchef og booker Jeppe Nissen ikke overraskende svært ved at få armene ned af glæde over det endelige program.

- Vi er helt vildt tilfredse med vores program. Det er stort på toppen og stærkt på bunden, og indimellem er der interessante navne, der peger både fremad og bagud.

- Men det allerfedeste for os er faktisk, at vi kan præsentere sådan et vildt program for vores gæster, når de nu ikke har været på Copenhell i tre år, tilføjer han.

Aftalen med Metallica faldt på plads før jul sidste år, og koncerten på Refshaleøen bliver tilmed bandets eneste i Skandinavien i denne omgang, fortæller Jeppe Nissen, festivalchef hos Copenhell. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix Denmark)

Der har da også været pæn opbakning fra publikum i den lange festivalpause.

- 97 procent af vores gæster har holdt fast i deres billet fra 2019, så deres loyalitet og tro på, at vi nok skal komme med noget godt, varmer. Så en kæmpe tak til dem for at holde på deres billetter, siger Jeppe Nissen.

Metallica havde selv øje på Copenhell

Selvom Copenhell i mange år har fantaseret om at sikre sig Metallica som det absolutte hovednavn, er det faktisk bandet selv, der har ønsket at starte deres sommerturné på dansk jord – og altså gerne på Copenhell.

Derfor var det lige så meget Metallicas eget ønske at spille deres eneste skandinaviske koncert på denne turné på lige netop den danske festival.

- Det er jo en drøm at kunne præsentere Metallica. Ja, det er nærmest overjordisk, siger festivalchef Jeppe Nissen.

Danske Lars Ulrich og Metallica spillede senest i Danmark i sommeren 2019. Dengang besøgte de Parken i København. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Bandet kunne ellers snildt have tjent mange flere penge på at fylde Parken eller spille flere aftener i træk i Royal Arena, sådan som de har gjort før, forklarer Jakob Trolle.

Men de valgte altså den danske festival i stedet. Endda lige foran næsen på den store metalfestival Sweden Rock, der netop er afholdt.

- Metallica er bare en booking for sig. Selv for en metalfestival. Det er noget helt særligt at få Metallica om bord, siger 'Sort søndag'-værten.

Bookingen af Metallica viser også, at Copenhell har opnået en særlig position blandt de største europæiske metalfestivaler, mener Gaffa-skribent Keld Rud.

Og de har faktisk også overhalet Roskilde Festival indenom.

- Store navne som Judas Priest, Metallica og Iron Maiden har tidligere prioriteret at spille på festivaler, og dér var Roskilde Festival altid den foretrukne for 10-15 år siden. Men i og med Copenhell er lykkedes så godt som festival, er den blevet førstevalget, siger Keld Rud.

I dag spiller Metallica på Copenhell, der løber frem til lørdag. Det er i øvrigt første gang, at festivalen breder sig over fire dage.