Det er slut med Københavns Teater

En ny politiske teateraftale betyder, at organisationen Københavns Teater får nyt navn og slankes bedtydeligt. Det skal give plads til en åben scene.

Københavns Teater er død. Længe leve Det Københavnske Teatersamarbejde.

Paraplyorganisation Københavns Teater har været ofte udskældt, og nu forsvinder navnet, efter at Folketingets partier undtagen Enhedslisten har indgået en ny, bred teateraftale.

Fremover skal fællesskabet mellem hovedstadens fem teatre, Betty Nansen, Nørrebro Teater, Folketeater.dk, Republique og Øster Gasværk, hedde Det Københavnske Teatersamarbejde.

Besparelser går til åben scene

Og den nye organisation skal spare 11 procent over fire år i forhold til, hvordan Københavns Teater køres i dag, fortæller Socialdemokraternes kulturordfører Mogens Jensen.

- Der skal spares allerede fem procent det første år, og de samlede besparelser skal bruges i bestræbelserne på at få en åben scene i København, siger Mogens Jensen til DR Kultur.

Han ser den nye aftale som et gennembrud for netop en åben scene. Kulturminister Per Stig Møller har forpligtet sig til at stå i spidsen for at finde en løsning, og allerede til oktober skal han komme med et bud på, hvordan en åben scene kan drives i København og hvor.

For mange magtkampe

Pengene kommer som sagt fra det snart hedengangne Københavns Teater, der også skal skære i antallet af bestyrelsesmedlemmer. Desuden mister bestyrelsen magt i forhold til de enkelte teatret. Fremover kan teatret nemlig selv udpege deres direktør.

- Der er skabt en balance mellem fællesskabet og give de enkelte teatre flere kompetencer. Der har været for mange magtkampe mellem bestyrelsen og teatrene fortæller Mogens Jensen til DR Kultur.

Udover det nye navn, en mindre bestyrelse med mindre magt og pæne besparelser, må Københavns Teater også vinke farvel til Det Ny Teater.

Det Ny Teater på finansloven

Københavns Teater ville ellers gerne spare 5,6 millioner kroner ved at fratage Det Ny Teater sit huslejetilskud, men det kan fremover ikke lade sig gøre.

Det Ny Teater bliver nemlig en fast del af finansloven med sin egen bevilling. Det betyder til gengæld, at teatret være mere åbent i forhold til sine regnskaber, ligesom der sættes særlige krav til bestyrelsesarbejdet.

Den nye teateraftale gælder for en fireårige periode, og den træder i kraft 1. januar 2012 og gælder til og med 31. december 2015.

Facebook
Twitter