'Det er virkeligt fascinerende': Her er 3 podcasts, der får dig helt ned i gear

Vi guider til podcasts, der hjælper dig til at se naturen med nye øjne.

'Naturen i øret' tager dig med til Rold Skov, Gudenåen, Randbøl Hede, Rømø, Råbjerg Mile, Skagen, Tøndermarsken og Vesterhavet. Steder, som du måske allerede har besøgt i dit liv. Men nok ikke oplevet på denne måde før. (© DR / Grafik: Nicolai Bruun)

I en stor, myldrende myretue i Rold Skov er der gravet en mikrofon ned.

- Man kan høre myrer trampe rundt oven på mikrofonen. Jeg tror i hvert fald på, at det giver noget, griner journalist Mads Petter Kühnel.

Sammen med digter og forfatter Palle Sigsgaard har han i løbet af "en meget intens uge" i 2020 ræset landet tyndt med alskens mikrofoner for at optage lydene fra den natur, der omgiver os alle.

Alt imens Sigsgaard har siddet med en blok og taget noter om naturen omkring dem.

Nu er de mange noter og optagelser blevet til en "meget anderledes" podcast, der netop er udkommet: 'Naturen i øret'.

Lyder en podcast med trampende myrer og poesi om naturen som noget, der ligger ret langt fra det, du normalt propper i ørerne? Så lad dig ikke skræmme. Heller ikke, selvom Mads Petter Kühnel selv kalder podcastens otte afsnit for "lydværker".

- Det kan måske godt skræmme folk væk at kalde det dét. Men det er en ret fluffy serie at beskrive, fordi der ikke er noget klart formål ud over et klart afsæt i det sted, vi har besøgt.

Og så alligevel. For mens Palle Sigsgaards dybe, rolige stemme guider dig igennem fuglefløjt, marskens vuggen og åkandernes stilstand i Gudenåen, er tanken, at du som lytter kan slappe af.

Noget, som Mads Petter Kühnel selv har savnet:

- Det er en lytteoplevelse, der ikke findes et dansk alternativ til. Men hvis man spørger folk, hvilken lyd, de finder mest afslappende, så vil de færreste nok svare "lyden af et internet-modem".

- De fleste vil i stedet nævne bølgeskvulp, fodspor i sneen eller andre lyde, der forbundet til naturen. Sådan er det også for mig, forklarer han og tilføjer, at han i virkeligheden også ville sætte pris på en podcast, der kun bestod af lyde af naturen.

I 'Naturen i øret' er det dog svært at komme udenom Palle Sigsgaards ord, der som et roligt overblik viser dig rundt i den natur, han tegner for dit indre blik.

- Udfordringen har været, at der jo tilsyneladende ikke sker så meget, når man bare kigger ud over et landskab, forklarer Palle Sigsgaard selv om sit bidrag til podcasten.

- Dramaet opstår langsomt. Man bliver nødt til at skærpe opmærksomheden og bruge tid på naturen for at opleve det, mener han og forklarer, at han har været nødt til at se på naturen som en maler, der skal gengive den på et lærred.

- Jo mere man ser på naturen, desto mere åbner den sig op og giver mulighed for, at fantasien kan forestille sig, hvad der sker dernede i gruset, hvad de små dyr foretager sig, og hvad havet laver, forklarer han.

Selvom der måske ikke findes så mange lignende danske podcasts, har Mads Petter Kühnel alligevel fire anbefaligner til dig, der er klar til at bringe mere natur ind i dine øregange.

Uanset om du ligger derhjemme på sofaen – eller ligefrem selv har bevæget dig ud i naturen.

Du kan finde otte afsnit af 'Naturen i øret' der, hvor du finder dine podcasts samt på DR Lyd.

1

'Slow Radio'

BBC Radio 3 beskriver selv podcastserien som en "modgift" til den fortravlede verden, vi lever i. (© BBC Radio 3)

Foreløbigt 82 afsnit udgivet af BBC Radio 3.

- 'Slow Radio' har været en stor inspirationskilde til 'Naturen i øret'. Det er det langsomste radio, der findes.

- Samtidigt er den modig, fordi den går i mange forskellige retninger – fra at høre et vandløb i tre minutter afbrudt af fem minutters fuglefløjt for så at ende ud i nogle geder, der bræger i et afsnit. Men det kan også være et helt afsnit, der følger nogle munke, der synger og går rundt.

- Det er super afslappende at lytte til, fordi det går så langsomt. Og det er enormt speciel og smuk radio.

Podcastserien kan findes der, hvor du henter dine podcastseller hos BBC.

2

'Den sjette masseuddøen'

Det er både dystopisk og humoristisk, når Nikolaj Kirk, Jens Raunkjær Christensen og Iben Foss fører dig igennem 'Den sjette masseuddøen', hvor Karsten Pharao er den gennemgående fortællerstemme. Billedet her er i øvrigt illustrativt og ikke det, du skal lede efter på Podimo. (Foto: Naja Bertolt Jensen © Unsplash)

Otte afsnit udgivet af Radio 24syv.

- Podcasten handler om, at vi er ved at udslette os selv. Den handler også om vores forhold til den verden, vi lever i, og den natur, som vi bør holde af.

- Det er klart noget af det mest eksperimenterende radio, jeg nogensinde har hørt, og det er virkeligt fascinerende.

- Serien er desuden enormt dragende, fordi man både får et indblik i det, vi er ved at ødelægge, samtidigt med, at det er meget humoristisk fortalt.

- Det er en dystopisk podcast, som jeg kunne forestille mig var lækker at lytte til på en træstub i skoven.

Podcasten er fra det tidligere Radio 24syv, men kan i dag findes på lydtjenesten Podimo.

Facebook
Twitter