(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

Det hele begyndte med en lysende kost... Richard på 23 vil gøre din hverdag bedre - én opfindelse ad gangen

Richard Elversøe drømmer om at opfinde produkter, der gør din hverdag bedre med velgennemtænkt design.

Opfinderdrømmene fylder det meste af hans dag, og det har de gjort, siden han var barn.

Mens de fleste andre børn kun lige havde skiftet de store Duplo-klodser ud med rigtigt Lego, opfandt Richard Elversøe som fem-årig en kost, der kunne lyse. Og lavede den selv.

- Mine forældre havde kasseret en kost, der var gået i stykker. De gik jo bare ud og købte en ny, men for mig rummede det her kostehoved et hav af muligheder for at lave noget selv.

Med hjælp fra sin far blev det gamle kostehoved, en pind fra haven og et LED-lys nu omdannet til noget, der gjorde det muligt for Richard Elversøes forældre at feje om natten. Dermed fik de mere af dagen fri til at kunne lave noget andet og sjovere - for eksempel at være sammen med ham.

Det er stadig trangen til at finde på smarte løsninger, der gør hverdagen nemmere og bedre for folk, der driver 23-årige Richard Elversøe.

Så meget, at ideerne indimellem forstyrrer nattesøvnen.

 • - Sidste gang, en designløsning holdt mig vågen, var for en uge siden, fortæller han. Det var tanker om, hvordan man kunne forbedre tv'ets fjernbetjening, der var skyld i søvnløsheden. Den kan nemlig virkelig irritere ham. - Hvorfor har den så mange farver? Og så mange knapper? Jeg aner ikke, hvad jeg skal bruge det til. Hvis designeren har lavet et produkt, og brugeren ikke kan finde ud af at bruge det, så er det designeren der har fejlet big time. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  1 / 13
 • Den aften rodede Richard Elversøe med, hvordan han kunne løse problemet med det, han synes, er en dårlig brugerflade. Den nye fjernbetjening, skulle have få knapper, så den var overskuelig, men stadig have noget taktilt, der gør, at man ikke behøver kigge på den for at finde den rigtige knap. - Jeg lavede også en virkelig grov, lille model. Den virker rent faktisk. Det er det værste ved det. Den kan skrue op og ned for lyden på mit tv indtil videre. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  2 / 13
 • Richard Elversøe har tegnet og lavet modeller til sine ideer, siden han var helt lille, og han har gemt mange af de skitser, han lavede dengang. Indtil han gik i 9. klasse, svarede han 'opfinder', når nogen spurgte, hvad han skulle være, når han blev voksen. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  3 / 13
 • Der er ikke nogen uddannelse, der hedder opfinder, men som industrieldesigner kommer Richard Elversøe så tæt på sin egen opfattelse af, hvad en opfinder er, som man næsten kan. For det er designeren, der kommer med ideen. - Mange opfatter designere som dem, der skal få tingene til at se godt ud. Det er også en del af det, men det svarer lidt til at sige, at en bager er en, der skal smide et brød ind i ovnen. Det er en del af det, men der ligger rigtig meget mere i det. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  4 / 13
 • - Min tilgang til design er meget teknisk, siger Richard Elversøe. Derfor var han også lidt i tvivl om, hvorvidt en designskole måske ville være for kunstnerisk indrettet til ham. - Altså jeg havde nok lidt en frygt for at man var meget abstrakt. A la: 'Hvad synes du, at det der ur det viser?'. Jamen det skulle meget gerne vise klokken, tænker jeg. Men så opdagede jeg, hvor forskellige folk er her, og at man kunne få lov til at udforske, hvem man selv var. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  5 / 13
 • Det var otte 3D-printere på rad og række, der gjorde, at det endelige valg faldt på Kolding Designskole. Nu går han på fjerde semester og har fundet ud af lige nøjagtig, hvor hans styrker og interesser inden for designfaget ligger. Hans tekniske tilgang betyder, at han er god til at lave elektronik, til at programmere og til at lave renderinger af sine 3D-modeller. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  6 / 13
 • Det var ellers lidt af et chok, da Richard Elversøe så, hvor gode mange af hans nye klassekammerater på designskolen var til at tegne. I begyndelsen tænkte han derfor, at han skulle være lige så god. Men han skulle også kunne rendere sine 3D-tegninger lige så godt som dem, der var bedre end ham, og det samme med elektronik. Han fandt dog hurtigt ud af, at det var bedre at vælge et felt, og så blive rigtigt dygtig inden for det. - Hvis man prøver at gøre alting, så er der ingenting, man gør godt, men bare en masse ting, man gør ok. Man bliver nødt til at vælge, hvad man vil have og fokusere på én ting. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  7 / 13
 • Det er ikke unormalt, at Richard Elversøe først klapper computeren i og tager hjem fra skole klokken 20 om aftenen. - Ikke fordi jeg skal, men fordi jeg synes, det er hyggeligt. Så kan jeg sidde og nørkle der i en evighed, indtil jeg bliver sulten nok til at tage hjem. Men det svinger meget. I går var jeg der til midnat. Jeg ved, at skolen lukker klokken to om natten. Så begynder alarmerne at bippe mere og mere, fordi man skal ud. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  8 / 13
 • Det er nu ikke noget nyt for Richard Elversøe at bruge rigtig meget af sin tid på opfindelser og designløsninger. Da han var yngre, kunne aftenerne også let blive overtaget af hans mange ideer. - Når jeg kom hjem fra folkeskolen, hvor jeg bare blev bombarderet med ting, jeg skulle, og jeg ikke rigtig vidste, hvorfor jeg skulle det, så ville jeg hjem og lave noget, jeg syntes gav mening. Det betød, at jeg ofte sad til sent om aftenen med mit eget projekt. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  9 / 13
 • Et af de projekter, Richard Elversøe er mest stolt af, er faktisk også et, der har fulgt ham siden folkeskolen. Han har arbejdet løbende på en tv-skærm, hvis fod har flere funktioner. - Jeg lavet en animation, hvor jeg har prøvet at vise, at den både kan køre op og ned, og at den kan dreje. Det er en af de renderinger, jeg er lykkes virkelig godt med, fordi den virker mere realistisk. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  10 / 13
 • Når man er så meget i projekter, der alle peger mod fremtiden, er det rart en gang imellem at få fat i rødderne igen, synes Richard Elversøe. Det gør han blandt andet ved så ofte som muligt at tage en tur ud i skoven. - Mit hjem er meget sterilt, og jeg holder tingene lidt basic. Men når jeg kommer ud i en skov, får jeg lidt den der 'perfekte fejl' at se. - Der er ikke nogen, der har bestemt, at træerne skal stå, som de står. De er i konstant konkurrence med hinanden om at få det sollys, de har brug for. Den naturlighed der ligger i, at de ting, der kæmper for deres sag derude, kommer til deres ret og bliver til store og flotte træer. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  11 / 13
 • På designskolen har Richard lært, at man er nødt til at spørge ind til folks liv for at finde ud af, hvordan man kan hjælpe dem - selvom det kan være grænseoverskridende. - En af de første dage på skolen skulle vi ud og interviewe ældre mennesker om ensomhed. Det var meget grænseoverskridende, men jeg begyndte samtidig at forstå, hvorfor vi gjorde det. Jeg kan jo synes, at en bestemt runding på et produkt er rart ergonomisk, men hvis det ikke er det, folk har brug for, så er det ikke det, de har brug for. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  12 / 13
 • - I fremtiden vil jeg fortsat gerne arbejde med den tekniske del af design. Men først og fremmest kunne jeg godt tænke mig at lave noget, der ender hjemme i folks hjem. Noget, de ikke nødvendigvis vidste, de manglede, og som giver dem noget, de ikke forventede. - Det, jeg synes, er mest interessant, er for eksempel, når vi har været ovre på hospitalet for at hjælpe dem med løsninger, der kan forbedre tiden i venteværelset for folk. Det har fanget mig. Det er enormt tilfredsstillende, når man kan få lov til at lave noget, der hjælper nogen. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
  13 / 13

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter