'Det her er så vigtigt': For første gang skal to mænd danse sammen i 'Vild med dans'

Tiden er moden til at se to mænd danse sammen i bedste sendetid, mener TV2’s underholdningsredaktør.

Skuespilleren Jakob Fauerby og danseren Silas Holst danner dansepar til efteråret, når 16. sæson af 'Vild med dans' begynder. På billedet danser Silas Holst med skiløberen Sophie Fjellvang-Sølling. (Foto: JEPPE MICHAEL JENSEN © Scanpix)

Når danseprogrammet 'Vild med dans' til efteråret skal underholde seerne for 16. sæson i træk, bliver det med en markant ændring i forhold til tidligere sæsoner.

Skuespilleren Jakob Fauerby har nemlig sagt ja til at være med i den kommende sæson, og han får en dansepartner af samme køn – hvilket er første gang i dansk 'Vild med dans'-historie.

Det fortæller Thomas Richardt Strøbech, der er underholdningsredaktør på TV2.

- Vi havde et medlem af castet, som havde lyst til at danse med en mand i stedet for en kvinde, og 'Vild med dans' vil gerne vise, at der overhovedet ikke er noget som helst mærkeligt i, at to mænd danser sammen.

For Thomas Richardt Strøbech er det vigtigt, at et populært tv-program som 'Vild med dans' viser, at to mænd sagtens kan røre hinanden og danse sammen i bedste sendetid.

- Tidligere på året lavede vi Rainbow Awards (awardshow, som hylder LGBT-miljøet, red.), og i den forbindelse lavede vi en undersøgelse, der viste, at 49 procent af homoseksuelle mennesker ikke havde lyst til at holde deres partner i hånden et offentligt sted. Det er jo tankevækkende, når vi tror, at vi er så langt med lige rettigheder for alle.

- Det kan måske skyldes, at man ikke rigtig ser det særligt tit nogen som helst steder. Og der er 'Vild med dans' et ret stort vindue til at vise, at to mænd godt kan røre ved hinanden offentligt, uden at der er noget farligt eller forkert i det, siger Thomas Richardt Strøbech.

- Det her er så vigtigt

Jakob Fauerby er gift med en mand, og det er skuespilleren selv, der har ønsket at få en mandlig dansepartner.

Skuespiller Jakob Fauerby bad selv om, at komme til at danse med en mandlig danser. (Foto: NYMANN © 2016 BoNymann)

- Vi lever i et land, hvor der er mange former for par. To mænd kan sagtens danse sammen. Det kan to kvinder også, og jeg har lyst til at vise Danmark, at det både kan være fedt og sjovt – og måske ligefrem også smukt, siger Jakob Fauerby til TV 2.

- Jeg er i virkeligheden ret privat. Men jeg synes, at det her er så vigtigt. At børn og unge får lov til at se nogen repræsentere noget, som de måske går og tænker på eller slås med. Det vil jeg gerne være en del af.

Det er allerede blevet besluttet, hvem der skal danne par med Jakob Fauerby. Det skal den professionelle danser Silas Holst, der har stor erfaring i same sex-dancing.

Silas Holst har to gange vundet verdensmesterskabet i latindans med en mandlig dansepartner, og det bliver altså ham, der skal lære Jakob Fauerby at blive en mesterdanser i cha-cha-cha, tango, wienervals og alle de andre stilarter.

- Jeg er ret spændt på at se den energi, der kan komme mellem to mænd på et dansegulv og på at prøve at gøre op med nogle af stereotyperne om, hvad dans er. Dans er meget mere end en mand og kvinde, der danser sammen, siger Silas Holst til TV 2.

Jimmy Jørgensen ville danse med en mand i sidste sæson

Kommer 'Vild med dans' til at miste seere på grund af ændringen, og kan man bedømme et mandligt dansepar ud fra samme parametre som mand/kvinde-parrene?

Det, og andre spørgsmål, svarer TV2's underholdningsredaktør, Thomas Richardt Strøbech, på herunder.

Er det ikke bare et forsøg på at give nyt liv til et tv-program, der har 15 sæsoner på bagen?

- Det er en vigtig historie, som vi gerne vil fortælle i den her ramme. Og vi vil altid gerne prøve at fortælle nye historier, og det bliver vi ved med, selvom det er sæson 16.

- Vi vil gerne vise, at det godt kan være flot og helt fint, at to mænd danser sammen, og at alle mulige andre konstellationer kan danse sammen.

Tror du, at det kommer til at afskrække nogle seere, at der nu er et dansepar, der består af to mænd?

- Nej, det kan jeg ikke forestille mig. Jeg kan ikke se, hvad der skal være afskrækkende ved det.

Er det første gang, I har en danser, som specifikt beder om en dansepartner af samme køn?

Nej, Jimmy Jørgensen ville gerne danse med en mand sidste år. Det gjorde han som bekendt ikke, fordi vi ikke helt forstod projektet med det. Jeg forstår det bedre, når det kommer fra Jakob Fauerby, som har sit eget budskab, der bunder i hans eget liv og erfaring. Det er en vigtig historie at fortælle, at to mænd godt kan røre ved hinanden - også inde i fjernsynet.

Og nu til det rent dansetekniske - kan man bedømme et mandligt dansepar ud fra samme parametre som mand/kvinde-parrene?

- Der findes jo same sex-konkurrencer i dans, og de har også dommere. Men i 'Vild med dans' bedømmer man jo kun nydanseren, og den er der jo stadigvæk kun en af i det her par.

LGBT-forperson: Vigtigt at vi bliver genkendt i medierne

Ask Ulrich Petersen, der er forperson LGBT Danmark, synes som udgangspunkt, at det er rigtig godt, at et populært tv-program som 'Vild med dans' viser den diversitet, der er i samfundet, i bedste sendetid.

- Når man kigger ud over medielandskabet i Danmark - i reklamer, fiktionsserier og programmer som ’Gift ved første blik - så er LGBT+-personer ikke rigtig repræsenteret.

- Men når man ser to af samme køn danse sammen i bedste sendetid, så kan vi føle, at vi bliver genkendt gennem medierne, og det er rigtig vigtigt for folks forståelse af, at de er rigtige, og at de er, som de skal være, mener Ask Ulrich Petersen.

Set før i Israel og Italien

Selv om det er helt nyt med et mandligt dansepar i bedste sendetid herhjemme, så har par af samme køn deltaget i udenlandske versioner af 'Vild med dans'.

Det skete for første gang i Israel i 2010, da den kvindelige sportsvært Gili Shem Tov dansede med en kvindelig professionel danser.

Tv-værten Gili Shem Tov (til venstre) dansede med den professionelle danser Dorit Milman i den israelske version af 'Vild med dans' i 2010. (Foto: Ronen Zvulun © Scanpix)

Og sidste år nåede den mandlige stylist Giovanni Ciacci finalen i den italienske udgave udgave af ’Vild med dans' med sin professionelle dansepartner Raimondo Todaro.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter