Det meste gik galt, da en lille gruppe mennesker ville skabe en festival i 1969

Legendariske Woodstock skabte den moderne festivalkultur for 50 år siden

Jimi Hendrix var et af hovednavnene på Woodstock.

For præcis 50 år siden - fra 15. til 17. august 1969 - foldede en af de mest skelsættende begivenheder i den moderne musikhistorie sig ud: Woodstock.

På en kæmpe mark et par timers kørsel nord for New York brugte op mod 500.000 mennesker tre dage på det, der oprindeligt var tænkt som en mindre festival for musik, kunst og kærlighed.

450.000-500.000 mennesker mødtes for 50 år siden til den måske mest legendariske musikfestival nogensinde: Woodstock. (Foto: TED BERARD © Scanpix)

Men det blev meget mere - og meget større - end det. Og så har festivalen endda stadig en stor betydning i dag, 50 år senere.

Det siger musikredaktør på Information Ralf Christensen til P1 Morgen.

- Woodstock inkarnerer den festivalkultur, vi ser nu om dage. Roskilde Festival er på mange måder født ud af Woodstock.

- Det er hele kulturen med det hedonistiske og for nogle det spirituelle og transcendentale i at stå til koncerter og tabe sig selv til noget større som et kollektiv eller musikken eller noget kosmisk.

Sådan så det ud, da festivalgængerne indtog Woodstock:

Legendariske bands og kaos

Legendariske navne som The Who, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Joe Cocker og Santana var blandt de musikalske omdrejningspunkter, der fik de tusindvis af festivalgængere til at danse fra tidlig morgen til ud på natten.

Scenen, der skulle rumme de store bands, blev bygget færdig i al hast, kort inden festivalen startede. (Foto: handout © Scanpix)

Men det hele kunne også været gået grueligt galt. For i bund og grund var der ikke styr på ret meget på Woodstock - og slet ikke i et omfang, hvor det virkede forsvarligt at samle en halv million mennesker.

- Det virker som et mirakel, at der ikke var flere end to, der døde. Der var ikke styr på noget som helst, og der var en kamp i ledelsen med en tjekket fraktion og en mere løssluppen fraktion, der mente, at det hele nok skulle gå.

- Det gjorde det også, men det var da helt klart farligt. Det var også bagsiden af den generations drømme. Der var mange farlige eksperimenter, og mange kom aldrig tilbage fra de eksperimenter, siger Ralf Christensen.

'Hvad skal jeg gøre færdigt - scenen eller hegnet?'

For det var slet ikke meningen, at festivalen skulle have så mange gæster. Slet ikke.

Op til åbningen var der solgt lidt flere end 180.000 billetter, hvilket i forvejen var langt mere, and arrangørerne havde regnet med. Men da de tusindvis af gæster begyndte at dukke op flere dage inden, var arrangørerne ikke i nærheden af at være klar.

Det fortæller Joel Rosenman, der var en af arrangørerne, i dokumentaren 'Woodstock - tre dage der forandrede en generation'.

- I ugen op til festivalen (der skulle starte fredag den 15. august, red.) blev det tydeligt, at vi ikke kunne nå at blive klar. Mandag var forberedelserne nået så langt, at festivalen kunne blive afholdt i november, ikke fire dage senere.

- Tirsdag siger formanden for byggeriet: 'Jeg kan ikke nå at bygge det hele. Så hvad skal jeg gøre færdigt – scenen eller hegnet? Jeg har ikke materiale nok til det hele'.

De valgte scenen. For hvad er en musikfestival uden scene?

Festivalen var på ingen måde gearet til at rumme de op mod 500.000 mennesker, der endte med at slutte sig til festivalen. (Foto: handout © Scanpix)

Det havde selvfølgelig bare den betydning, at festivalen nu blev afholdt på en mark ude i det fri uden at være hegnet ind. Der var med andre ord fuldstændig fri adgang for alle, der havde lyst til at dukke op. Og det var der pludselig mange, der havde.

- Jeg sagde mit job i en restaurant op fra den ene dag til den anden. Jeg sagde bare til dem, at nu kom jeg ikke mere, for jeg skulle til Woodstock, fortæller en af de mange festivalgæster Paul George i dokumentaren.

Måtte opgive billetsalg

Festivalen blev et kæmpe tilløbsstykke, og flere kilometer fra festivalpladsen døde trafikken i et sandt kaos af biler, der bare blev parkeret og efterladt, mens de personer, de havde transporteret til festivalen, steg ud og gik resten af vejen.

Det gik hurtigt op for arrangørerne, at de ikke kunne kontrollere, hvem der kom ind på festivalpladsen og ikke længere kunne sælge billetter. Forretningen var død.

- Det er nu en gratis koncert. Men det betyder ikke, at I kan høre musik gratis. Det betyder bare, at dem, der har arrangeret det her, taber en masse penge. Sådan er det. Men det eneste, de tænker på, er, at jeres sikkerhed og musikken er vigtigere end pengene, lød det over højttalerne til vilde klapsalver fra festivalgæsterne.

Søen på Woodstock blev brugt flittigt - og det var ikke så vigtigt, om man havde tøj på eller ej. Det hele var frit. (Foto: ANNIE BIRCH © Scanpix)

Op mod en halv million mennesker endte med at deltage og nyde musikken, friheden, fællesskabet og stofferne.

- Der var mange mennesker, der tog mange stoffer under svære forhold. Og de var ikke i stand til at håndtere det, siger Stan Goldstein, der også var en af arrangørerne, i dokumentaren om Woodstock.

To dødsfald

Samtidig løb festivalen ind i voldsomme problemer med underbemanding, og man løb tidligt tør for både lægeudstyr og mad - en ret voldsom udfordring, når en halv million mennesker er samlet.

Militæret måtte støde til og hjælpe med de medicinske problemer, og lokalområdet kom gæsterne til nøds med donationer af mad. Det hele gik alligevel op.

Men to personer mistede livet på festivalen. En 17-årig blev kørt over af en traktor, mens han lå og sov i en sovepose, og en 18-årig døde formentlig af en overdosis.

Alligevel blev festivalen set som et udpræget symbol på fred og fællesskab - uden voldsepisoder og sammenstød.

- Alle passede på hinanden. Alle holdt af hinanden. Da jeg først havde oplevet det, besluttede jeg at leve sådan resten af mit liv, siger Katherine Daye, en anden festivalgæst.

Også vejret drillede Woodstock-gæsterne. Et voldsomt uvejr afbrød koncerterne og omdannede marken til en mudderpøl - men det hele fortsatte ufortrødent igen bagefter. (Foto: handout © Scanpix)

Ny Woodstock blev aflyst

Som festival og som musikhistorie står Woodsstock tilbage som en historisk bedrift, der ikke nødvendigvis burde kunne lade sig gøre, og hvor de optrædende musikere ifølge Informations Ralf Christensen overpræsterede.

- Det, man kan fornemme fra dengang, er, at der var noget særligt på spil. 'Nu bliver vi katapulteret ud i en ny tid gennem det her øjeblik i historien'. Det skal man ikke underkende.

- Den kollektive energi har været massiv og skabt en vild feedback mellem musikere og publikum. Mange spillede deres livs koncerter lige der, og det har måske været det bedste publikum nogensinde, siger han.

Og faktisk skulle en stor jubilæumsfestival - Woodstock 50 - være løbet af stablen i den kommende weekend med kæmpe navne som Miley Cyrus, Jay-Z, The Killers, Chance the Rapper og Santana på plakaten.

På mange måder ligner pladsen på Woodstock i 1969 billeder fra en moderne Roskilde Festival. (Foto: handout © Scanpix)

Men festivalen blev - ligesom den oprindelige Woodstock-festival - ramt af enorme planlægningsproblemer, hvor man flere gange måtte skifte lokation, og bands begyndte at aflyse.

Men hvor arrangørerne i 1969 overkom problemerne og endte med en enorm, ukontrolleret og legendarisk festival, har problemerne i 2019 ført til, at festivalen for bare to uger siden blev aflyst endegyldigt.

FacebookTwitter