'Det passer jo ikke': 13 danskere gør op med fordommene om Vestegnen

Ikke alt er, som du måske går og tror på Vestegnen. Læs med og bliv overrasket!

(© Andreas Bro/DR)

Berusede mænd i blå og gule fodboldtrøjer. Piger med spidse, kunstige negle. Tung beton og kriminelle bander.

Jeg må nok erkende, at det er de (fordomsfulde) ting, jeg ville nævne, hvis jeg blev bedt om at beskrive den københavnske vestegn.

Jeg er selv opvokset i Jylland, så området vest for København har jeg egentlig ikke gjort mig mange tanker om. Jeg har heller ikke brugt tid på at udforske området. I stedet har jeg nok en masse påduttede forestillinger, der sandsynligvis kommer fra nyhederne og ungdoms-tv.

Men hvad er der derude? Hvem lever og bor i de mange kommuner, som tilsammen har fået det lidt udefinérbare navn Vestegnen? Og hvad dækker det over?

En hurtig research viser, at området tæller kommunerne Rødovre, Hvidovre, Glostrup, Brøndby, Albertslund, Vallensbæk, Ishøj og Høje-Taastrup. Men det kan variere lidt afhængig af, hvem du spørger, og i hvilken sammenhæng området beskrives.

Men hvem bor der egentlig? Det vil jeg finde ud af ved at snakke med helt tilfældige mennesker i området. Jeg har plottet følgende tre koordinater ind i min gps:

Avedøre i Hvidovre, Brøndby Haveby og naturområdet Herstedhøje i Albertslund.

På min rute fandt jeg hurtigt ud af, at Vestegnen selvfølgelig indeholder meget mere, end mine fordomme bygger på.

Tag med mig en tur på Vestegnen her - og hvem ved; måske kan du også lære noget nyt!

Avedøre stationsby er Hvidovres mest planlagte by. Den blev opført i årene 1972-1982. Da det hele stod færdigt, var der blandt andet 2.312 boliger, 322 enkeltværelser, seks børneinstitutioner, syv vaskerier, en kirke og et gymnasium.

Hele byen er omringet af en otte-ti meter høj bymur, der indeholder lejligheder. Da arkitekterne udviklede projektet, var de meget inspireret af Dubrovnik i Kroatien. Idéen med at skabe en by, delvist isoleret fra resten af området, var at få beboerne til at få en stærk fornemmelse af at bo i et bysamfund.

'Vi er ikke nogle bøller'

Johnnie Eva Lorenzen, 45 år, kasseassistent. Bor i Avedøre.

Hvad betyder Vestegnen for dig?

- Det er jo her, jeg er født og opvokset; i Glostrup, Albertslund-området. Jeg boede i en kort periode i Jylland, men valgte at komme tilbage, fordi jeg faktisk godt kan lide at være her. Måske taler man lidt anderledes på Vestegnen, og vi er måske lidt hårdere på en eller anden måde. Jeg kan godt lide at være her, fordi vi ikke blander os ikke så meget i hinandens ting, og alligevel kan vi godt lide at være sammen.

Hvordan tror du, at folk, der ikke kommer herfra, ser på Vestegnen?

- Jeg tror, rigtig mange mennesker ser Vestegnen som et rigtigt hårdt miljø. Måske et lidt ubehageligt miljø. Komikeren Anders Matthesen sagde i et show, at man går rundt med en jernstang, når man er fra Albertslund… Men arhhh, det er jo ikke helt rigtigt.

- Det er de lavtlønnede, der bor her. Jeg tror ikke, det er de fine. Det gør nok, at klientellet er lidt anderledes. For eksempel her i Avedøre. Her er vi multinationale og multikulturelle. Der bor pakistanere, russere og asiater og nåh ja, så bor vi her også.

Hvad ville du ønske, Vestegnen var kendt for?

- Tit og ofte bliver Vestegnen udstillet som om, vi ikke er andet end labaner eller prinsesser fra blokken, og det passer jo ikke. Vi er ikke nogle bøller. Vi vil gerne anses for at være helt almindelige, stille og rolige mennesker.

'Meget familievenligt'

Selda Avci, 38 år, socialrådgiver og Kevser Yildiz, 37 år, sygeplejerske. Søstre. Bor i Avedøre.

Hvad betyder Vestegnen for jer?

- For os betyder det familie. Min familie boede her, da jeg flyttede herud til Avedøre. Og så er det hyggeligt, fordi der er så mange forskellige nationaliteter. Det er som en mindre og mere rolig udgave af Nørrebro, siger Kevser Yildiz.

Hvordan tror I folk, der ikke kommer herfra, ser på Vestegnen?

- De tænker nok, det er lidt ghettoagtigt, og at der er for mange indvandrere og for mange belastede boligbyggerier, men sådan er det ikke at bo i Avedøre. Jeg er selv socialrådgiver, og jeg er glad for at bo her. Jeg synes, det er meget familievenligt. Jeg har ikke oplevet noget dårligt hverken i forhold til mine børn eller mig selv. Vi er meget trygge her, siger Selma Avci.

Hvad ville I ønske, Vestegnen var kendt for?

- Tryghed og den varme kultur, der er her. Sammenhold og at man ikke ser ned på hinanden. Alle er velkomne, siger Selda Avci.

'Brøndby og vestegnskulturen hænger uløseligt sammen'

Oliver Marc Noppenaug, 27 år, specialestuderende. Bor i Avedøre.

Hvad betyder Vestegnen for dig?

- Vestegnen betyder utroligt meget for mig og min identitet. Jeg har boet her hele mit liv og er rigtig godt tilfreds med det.

Hvordan tror du, folk, der ikke kommer herfra, ser på Vestegnen?

- Hahah… øh, altså det…man kan jo godt se, hvordan der ser ud herude. Nogle steder er det jo gammelt byggeri, og der er også nogle fordomme og nogle stereotyper, du ved. Det er fint nok. Folk kan godt have et lidt forældet syn på Vestegnen. Som om, der er meget kriminalitet, og at det hele er noget værre møg herude.

- Men altså, området herude kan alt. Der er stor mangfoldighed, og folk er så venlige. De smiler og hjælper hinanden. Og de sørger for at have et godt lokalmiljø. Det, tror jeg ikke, er det, som folk udefra umiddelbart tænker om Vestegnen.

Hvad ville du ønske, Vestegnen var kendt for?

- Jeg synes allerede, Vestegnen er kendt for deres fremragende fodboldhold, og det har jeg det fint med. Brøndby IF og vestegnskulturen hænger på mange måder uløseligt sammen, i hvert fald for mig. Den fede stemning og den massive fanopbakning.

'Ikke så slemt som folk tror'

Murad Yasin, 20 år, arbejder i en børnehave. Bor i Avedøre.

Hvordan tror du, folk, der ikke kommer herfra, ser på Vestegnen?

- Jeg tror, de ser på os på samme måde, som når vi ser på folk fra Nordsjælland. Vi tænker tit, at de er rich kids, og at de er født med en sølvske i munden. Og der tror jeg, de gør det samme og tænker, at vi er ballademagere, og at folk herude ikke kan opføre sig ordentligt.

Hvad ville du ønske, Vestegnen var kendt for?

- At det ikke er så slemt, som det ser ud. Jeg er selv fodboldtræner oppe ved Rungsted. Når man siger, man er fra Avedøre, så er der mange deroppe, der bliver overrasket over, at jeg kan være herfra og være fodboldtræner i Rungsted.

- De spørger nogle gange om, hvordan det er at bo her, når der er så mange problemer. Så på den måde kunne jeg godt tænke mig, at Vestegnen får et bedre ry, fordi det er ikke så slemt, som folk tror.

Brøndby Haveby ligger i et grønt bælte, kaldet den grønne kile, klemt inde mellem Brøndbyvester og Brøndby Strand. De små kolonihaver ligger på en meget speciel måde, som gør, at de danner en rotunde, eller cirkel. Projektet blev startet tilbage i 1964. Det var arkitekten Erik Myginds idé at lave haverne på denne specielle måde.

'Mere ro end i København'

Lars Lund, 55 år, maler og Joan Sander, 61 år, bogholder. Har en kolonihave i Brøndby Haveby afd. 3.

Hvad betyder Vestegnen for jer?

- Vi synes, det er et dejligt område. Det er uden for Storkøbenhavn, men samtidig er det nemt at komme ind til København. Jeg synes, det er hyggeligt, fordi der er grønne områder, søer, strand og hav og der er lidt mere ro herude. Og så er vi Brøndby-fans.

Hvordan tror I, folk, der ikke kommer herfra, ser på Vestegnen?

- Jeg tror, at nogle tror, der er en masse banditter, ballade og skyderier. Det er der også i Ishøj og Albertslund, men det kommer meget an på, hvad det er for en by, vi snakker om. Jeg tror måske, folk har en tendens til at tænke, at hvis vi ikke kender det, så skal vi ikke tage derhen, siger Joan Sander.

'Bryder mig ikke om at komme sent hjem'

Connie Fendt, 63 år, på efterløn og Johnny Nyby, 69 år, folkepensionist. Har en kolonihave i Brøndby Haveby afd. 3.

Hvordan tror I, folk, der ikke kommer herfra, ser på Vestegnen?

- De ser nok på Vestegnen, som jeg gjorde, da jeg kom hertil i 2004. Jeg følte, at jeg var ude, hvor kragerne havde vendt tre gange. Jeg var meget nervøs i starten ved at bo i Brøndby Strand. Der var rigtig mange unge, der råbte, når man kom gående, uden at man kendte dem. Så kom jeg med i bestyrelsen, og formanden tog fat i de unge, der råbte, og talte med dem. Efter det, så var der ikke noget. Jeg bryder mig dog stadigvæk ikke om at komme hjem alene sent om aftenen, siger Connie Fendt.

Hvad ville I ønske, Vestegnen var kendt for?

- Vores natur, for vi har rigtig meget pæn natur. Vestegnen er den grønne port til København. Der er også mange kulturelle tiltag; der er Portalen, hvor der er koncerter, og der er Viften i Rødovre. Og så har vi middelalderlandsbyen, som er et trækplaster for mange. Og ikke mindst kunstmuseet Arken i Ishøj.

'Lidt flere Brian-biler end andre steder'

Peder Bæk, 37 år, musiker. Har en kolonihave i Brøndby Haveby afd. 3.

Hvordan tror du, folk, der ikke kommer herfra, ser på Vestegnen?

- For de uindviede så er det jo klassikerne; prinsesserne fra blokken og Brøndby-tilhængere. Det var det også for mig, da jeg hørte om det første gang. Og når man kører rundt i området, kan man da godt se, at der er lidt flere Brian-biler her end andre steder. Men man ser også det, der er allermest af på Vestegnen - fuldstændig almindelige danskere.

Hvad ville du ønske, Vestegnen var kendt for?

- Vestegnen, når det er bedst, er Brøndby Landsby. Det er et af de sidste arbejdersteder i København og omegn. Det er ret fantastisk at køre rundt i Brøndby Landsby, Brøndbyvester og -øster og se de her gamle bindingsværkshuse, som der ikke er mange tilbage af.

Herstedhøje ligger i Albertslund kommune og er en menneskeskabt bakke. Da man besluttede at anlægge en ny skov i området, kaldet Vestskoven, besluttede man også, at der skulle være et bakket landskab.

Bakkens top er 67 meter over havets overflade, og består af 750.000 vognlæs af byggematerialer og jord fra udgravninger og renoveringer i hele Storkøbenhavn.

'Man kan cykle rundt til alt'

Michelle Ottendal, 34 år, kosmetolog. Besøgende ved Herstedhøje.

Hvad betyder Vestegnen for dig?

- Jeg er oprindeligt fra Jylland, men flyttede til København i 2008. Siden flyttede jeg så til Albertslund, hvor jeg bor nu. I starten var jeg meget imod at skulle flytte til Vestegnen, for jeg havde mange fordomme om området herude. Men efter vi har boet her noget tid, har jeg fundet ud af, at Albertslund er en kommune, der gør rigtig meget for børnene.

- Der er meget andet end ghettoer og boligblokke. Der er rigtig store, grønne områder, og hele kommunen er indrettet sådan, at man kan cykle rundt til alt uden at skulle ud på de store veje. Der er også mange arrangementer for børnene, så på den måde er det en god kommune.

Hvad ville du ønske, Vestegnen var kendt for?

- Det, tror jeg, skulle være det, de gør for børnefamilierne og de grønne områder. Det får ikke nok omtale.

'Vil ikke associeres med stereotyperne'

Nina Amter, 30 år, socialrådgiver. Besøgende ved Herstedhøje.

Hvad betyder Vestegnen for dig?

- Jeg ved faktisk ikke, om det har super meget betydning for mig. Jeg er oprindeligt fra Høje Gladsaxe, og det er jo ikke Vestegnen. Jeg gør faktisk et nummer ud af at fortælle folk, at jeg er tilflytter. Jeg gider ikke associeres med det billede, folk udefra har af Vestegnen. Selvbruner-duller med extensions i håret, store læber og lange øjenvipper. Det er ikke mig.

- Men der er også mange gode ting. Jeg bor i Rødovre, og det er jeg glad for. Det er dejligt centralt uden at være inde i byen. Det er tæt på min familie, og der er mange grønne områder.

Hvordan tror du, folk, der ikke kommer herfra, ser på Vestegnen?

- Jeg tror desværre, mange ser det, jeg lige har beskrevet - også på grund af DR's serie om prinsesserne fra blokken. Men i virkeligheden er vi jo alle sammen helt almindelige mennesker, vi ser bare forskellige ud. Jeg synes, der skal være plads til alle, og det er der på Vestegnen.

'Vi har en fantastisk natur'

Thomas Bloch, 60 år, arbejder i Forsvaret. Besøgende ved Herstedhøje.

Hvad betyder Vestegnen for dig?

- Alt! Jeg elsker Vestegnen. Der, hvor vi bor, har vi otte kilometer til vand, otte kilometer hertil (Herstedhøje/Vestskoven) og otte kilometer til Københavns centrum. Dejligt tæt på alt.

Hvad ville du ønske, Vestegnen var kendt for?

- Naturen. Vi har fantastisk natur her. Kig dig omkring, her er virkelig dejligt. Og som sagt, tæt på vandet. Vi har grønne områder, der er større end Dyrehaven. Vi har også fået en ny vikingebro ved siden af vikingelandsbyen. Det er et rigtig sjovt sted at besøge.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk