Det spiller soldaterne for de faldne kammerater

Når danske soldater oplever deres kammerater dø, spiller musik en vigtig rolle. Ny CD samler soldaternes hyldest-sange.

Kaptajn Kenneth Strøm har et særligt forhold til især to stykker musik. De ledsagede to af hans kamerater, der blev dræbt i Afghanistan.

Derfor er "Danser med Ulve" og "Hymn to the Fallen" nu den mest direkte vej til refleksion over erfaringerne fra Kenneth Strøms tid med ISAF Hold 5 i Afghanistan.

- Numrene lå også på min iPod, før jeg tog afsted. Det var vigtigt for mig at tage noget smukt musik med, som kunne bruges ved den slags lejligheder, fortæller Kenneth Strøm til DR Kultur.

Ingen musik på patrulje

Han har valgt to af de 16 numre, som nu udkommer på "Bravest of the brave- en hyldest til vores soldater", som er indspillet af Den Kongelige Livgardes Musikkorps sammen med jazzsangerinden Sinne Eeg, operasanger Johan Reuter og rapperen Chadi Abdul-Karim.

Men naturligvis lytter soldaterne ikke kun til klassisk musik.

- Når vi kører på patrulje, er der rigtig mange, der vil os det rigtig skidt, så der kan vi ikke sidde og koncentrere os om musik, forklarer Kenneth Strøm.

Rock for nerverne

Men når soldaterne eksempelvis skal mindes de faldne kammerater eller reflektere over at være i livsfare, så er musikken vigtig.

- En dag, hvor vi havde været i rigtig hårde kampe med Taliban, havde forsvaret arrangeret en koncert med rockbandet Decco. Jeg var skeptisk. Vi havde lige været i livsfare, og så skulle vi til koncert. Men det blev en helt speciel oplevelse, som samlede os. Det var også specielt for Decco, som nu er blevet en slags husorkester for os, siger Kenneth Strøm.

"Bravest of the brave- en hyldest til vores soldater" udkommer 3. september - to dage før flagdagen til ære for Danmarks udsendte.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532ec4176187a20a446ce782http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532ec4176187a20a446ce785

FacebookTwitter