'Det var satans! Var det mig, der gjorde det?' Torben og hans legendariske restaurant kickstartede dansk standup

Der var ikke mange, der troede på projektet, da Torben Din begyndte at vise standup på sin restaurant i 1987.

Måske har du været til standup i Comedy Zoo, i det lokale kulturhus eller på en bar i nærheden?

Det er ikke svært at få adgang til et godt grin i selskab med en af de mange danske standup-komikere, men sådan har det ikke altid været.

I slutningen af 1980'erne har de færreste danskere hørt om standup, og endnu færre har set det. Lige indtil en entreprenant antikvitetshandler ved navn Torben Din får en god idé, som i begyndelsen slet ikke har noget med standup at gøre.

Han vil bare skabe et sted, hvor han selv har lyst til at komme.

Stedet bliver dansk standups vugge og en kravlegård for en række af de standup-komikere, der i dag er landskendte.

Michael West, Roger Kormind, Casper Christensen, Peter Hansen og Thomas Wivel blev nogle af de første stand-uppere på Restaurant DIN's.

Historien om dansk standup kan ikke fortælles uden at nævne Torben Din og Restaurant DIN's

Fra udstoppede løver til restaurant

For at forstå, hvordan de fysiske rammer for dansk standups spæde begyndelse bliver til, skal vi tilbage til årene, inden Torben Din bliver restaurantejer.

Til dengang han er antikvitetshandler eller marskandiser, som Torben Din selv kalder sig. Tusindkunstner vil andre måske sige, for han har gang i en hel del. Noget af det sammen med sin bror, hvor de blandt andet udlejer møbler til teater og film og blandt andet til Matador.

Og så har brødrene skabt sig en populær butik i Lille Kanikkestræde 3 i det indre København, hvor de sælger udstoppede løver og giraffer samt selvspillende klaverer, møbler og en masse andet.

- Der kom en masse mennesker, som elskede at være i omgivelserne, og vi talte om at lave et sted, hvor folk kunne være, og hvor vi selv havde lyst til at komme, fortæller Torben Din.

Torben Din og broren når ikke at bygge det sted, de drømmer om. I hvert fald ikke sammen, for broren dør i en ulykke. Men det er deres fælles drøm, Torben Din tager afsæt i, da han beslutter sig for at bygge de rammer, som Casper Christensen, Frank Hvam, Anders Matthesen, Lars Hjortshøj og en masse andre senere kommer til at boltre sig i.

Restaurant DIN's bliver bygget på samme adresse, hvorfra brødrene solgte selvspillende klaverer. I Lille Kanikkestræde 3. Ombygningen løber op i syv millioner kroner og fordeler sig over 700 kvadratmeter på fire etager.

Huset bestod blandt andet af en gårdhave, havecafé, restaurant og ikke mindst baren, hvor standup-scenen var.

I august 1987 står rammerne til standups gennembrud klar.

Og så skal Torben Din bare finde nogen, der kan træde op på den lille scene med den rå stenvæg i baggrunden i stueetagen. På 'DIN's Aften' kan forskellige kunstnere og musikere prøve lykken.

Nogle af de første, der forsøger sig, er Mads Keiser, Peter Kær og Michael Carøe - en rutineret komikertrio med navnet 'Plat' dannet i starten af 1980’erne. Umiddelbart et sikkert kort.

- Jeg kan godt huske, at vi optrådte på Restaurant DIN's, og at vi ikke var der så mange gange, men jeg kan simpelthen ikke huske, hvorfor det ikke blev til mere. Og jeg ved ikke, om der var nogen, der blev fornærmet over noget, siger Michael Carøe.

Men Torben Din mener ikke, at publikum er forberedt på den noget bramfrie stil.

- Hvis Torben synes, at vi var for grovkornede, så tager jeg det som et adelsmærke, griner Michael Carøe.

Hvad med standup-comedy?

Da en af Torben Dins medarbejdere fortæller, at han har hørt om et amerikansk fænomen kaldet 'standup-comedy', siger restaurantejeren ja til at prøve det af.

Generalprøven bliver omtalt i en avis, der bruger overskriften 'Opretstående komedianter', men Torben Din synes igen, at vittighederne er for grove og fornemmer, at de betalende gæster, hvoraf de fleste har været en tur i restauranten på første sal inden showet, heller ikke bryder sig om det.

Så Torben Din dropper tanken igen, indtil en mand ved navn Roger Kormind, der har læst artiklen, kommer forbi. Roger Kormind er danskamerikaner, har lavet standup i USA og vil også gerne gøre det i Danmark.

I starten blev optrædenerne fulgt af et begrænset antal publikummer, hovedsagligt bestående af venner og familiemedlemmer.

Roger Kormind går på scenen første gang i slutningen af 1987, og da Jane Aamund godt en måned senere i Berlingske skriver en stor historie om det nye standup-tiltag på Restaurant DIN's, eksploderer interessen.

- Der kunne være cirka 70 publikummer til stede omkring scenen, så vi var nødt til at sætte tv-skærme op i baren og højttalere på gaden, så alle kunne følge med, husker Torben Din.

Hvornår kommer din værge!

Pludselig blev det meget attraktivt at komme op på den lille scene med den rå murstensvæg i baggrunden.

For nu var der et publikum og en voksende interesse for genren - også uden for Restaurant DIN's fire etager. Flere aviser begynder at skrive om standup, og DR er også forbi Lille Kanikkestræde med et kamera.

Torben Din er manden, man skal gøre sig gode venner med, hvis man vil op på scenen. Det er ham, der beslutter, om de håbefulde komikere skal have en chance for at blive sluset ind i det fællesskab, der er opstået omkring standuppen.

- Første audition var altid hos mig, og nogle gange foregik det, mens jeg sad jeg sad og arbejdede. Og jeg siger dig: der kom mange mere eller mindre talentfulde komikere.

- Der var flere, der sagde til mig: "Hvorfor gider du at bruge så meget tid på alle de amatører, fortæller Torben Din.

- Det havde jeg sikkert heller ikke gjort, hvis jeg ikke havde kunnet se et vis talent hos mange af dem.

Torben Din giver de fleste en chance og ofte flere, selvom de måske ikke viser det største talent i første omgang.

- Sådan en som Michael Wulff var helt umulig. Jeg tror, at han stod og læste digte op eller noget lignende. Han var knastør, og folk råbte og buhede ad ham. Der var en, der spurgte, hvornår hans værge kom og hentede ham, fortæller Torben Din og griner.

Ifølge Torben Din var heller ikke nogen, der dengang rigtig troede på, at Jan Gintberg og eksempelvis Frank Hvam skulle blive så store, som de er i dag.

Men Torben Din giver dem en plads på scenen.

Æsler og standuppere

En af dem, der får en plads, er Casper Christensen, da han kommer til i 1990 og optræder på Restaurant DIN's stort set hver tirsdag de efterfølgende to år.

Og det var guld værd for standupperne at have et sted, hvor de kunne øve, konstaterede Casper Christensen, da han i 2007 medvirkede i DR-programmet 'Arven fra DIN'S'.

- Vi var superafhængige af at have et sted at optræde. I dag er det ikke noget problem at komme ud og optræde, men dengang kunne du ikke komme nogen steder, fortalte han.

Torben Din ses her sammen med Casper Christensen, der blev et af de største navne på Restaurant DIN's. (Foto: CLAUS BECH ANDERSEN)

Casper Christensen, Roger Kormind og Torben Din bliver en form for comedy-politi på Restaurant DIN's. De bestemmer, hvem der skal have chancen som "æsler", hvilket giver et par minutter på scenen med et løfte om flere minutter, hvis det går godt.

Hvis du gør det godt som æsel og bliver godkendt af "Comedy-politiet", får du udleveret en sort jakke med påtrykt rygmærke, hvor der står"DIN'S Stand-up Comedy" på. Indtil de har bevist deres værd, må de nøjes med at bære en trøje med et æsel på ærmet.

- Og dem, der gik rundt i æseltrøjerne fandt jo ud af, at de bare kunne rulle ærmerne op, så man ikke kunne se, at de bare var under oplæring, siger Torben Din.

Jan Gintberg, Mette Lisby, Thomas Wivel, Lars Hjortshøj og Casper Christensen taler om comedy-politi og hierarki på Restaurant DIN's i 'Arven fra DIN'S':

Faderfiguren Don Torben

Den entreprenante antikvitetshandler har fået skabt et sted, hvor folk ER glade for at komme.

Flere af de standuppere, der starter på Restaurant DIN's, fortæller, at Torben Din tog sig af dem, når de havde brug for det, og blandt andet gav dem arbejde i restauranten eller baren, når de havde brug for ekstra penge.

Og det gjaldt ikke kun standupperne.

Thomas Wivel, der her ses på Comedy Zoo, har kaldt Torben Din en stand-uppens Don Corleone. (Foto: BJARKE ØRSTED)

- Jeg satte en masse specielle mennesker sammen. De så, at de andre også var specielle, og så var det jo okay, siger Torben Din.

- Det var jo det, der var så specielt ved DIN'S. Det blev en form for familie.

Torben Din bliver en slags faderfigur, der rådgiver de unge standuppere om alt muligt andet end det, de laver på scenen. Eller en standuppens 'Don Corleone', som Thomas Wivel, der selv fik og tog chancen på Restaurant DIN's, har sammenlignet Torben Din med.

Bruddet

I takt med at standup-genren bliver større i Danmark, bliver de standup-komikere, der talte genren varm i Danmark, attraktive for andre end Restaurant DIN's.

Provinsen og andre klubber i København kalder, og en mand ved navn Peter Alan Wheatley mener, at han kan professionalisere branchen.

Den canadisk fødte promotor opretter i 1992 Danmarks første standup-bureau FBI (Funny Business Inc.) og tilbyder blandt andre Roger Kormind, Casper Christensen, Thomas Wivel og Lars Hjortshøj at være en del af det.

Der er ingen kontrakter på samarbejdet med Torben Din, så de siger ja til Peter Alan Wheatley, der også starter standup-klubben Comedy Zoo.

- Det var da illoyalt, og jeg tænkte, at de var nogle utaknemmelige unger, siger Torben Din.

Flere af de komikere, der går over til FBI, indrømmer i både 'Arven efter DIN'S' og podcasten 'Sig noget sjovt', at bruddet med Torben Din ikke skete på den kønneste måde.

Og Danmarks første standupper anerkender i podcasten det arbejde, som Torben Din gjorde for at få standup op at flyve i Danmark.

- Stedets betydning for dansk standup og de muligheder, som Torben gav os på det tidspunkt, skal ikke forklejnes. Det er der ingen tvivl om. Torbens sans for markedsføring og eventplanlægning var fænomenal. Det var lige det, standupperne havde brug for på det tidspunkt. Så vi standuppere skal være evigt taknemmelige for det, han skabte, siger Roger Kormind.

Det var satans!

I de næste fire år efter FBI bliver dannet, kan man stadig se standup på Restaurant DIN's, blandt andet med Anders Matthesen, Mick Øgendahl, Mette Frobenius, Frank Hvam og Omar Marzouk.

DM i Stand Up Comedy på restaurant DIN's i København i 1992. Blandt andre ses Lars Hjortshøj, Jan Gintberg og Carsten Bang. (Foto: JENSEN SØREN)

Men i 1996 lukker Torben Din dansk standups vugge for at blive kunstmaler, hvilket han stadig er den dag i dag.

Og når han ser tilbage på det, der blev skabt i Lille Kannikkestræde 3 i 1987 og frem til det lukkede i 1996, så fylder tiden på DIN'S og standupperne stadig noget.

Stoltheden kommer frem, når man spørger ham et par gange.

- Jo, gu' er jeg stolt, men hvordan skal jeg vise det? Skal jeg hæve en pokal over hovedet? Jeg gik jo heller aldrig selv på scenen. Jeg sendte de andre op på scenen, og så klappede jeg af dem, siger Torben Din.

- Men jo, jeg kan da godt tænke: "Det var satans! Var det mig, der skabte det?"

Kilder: 'Sig noget sjovt' og 'Arven fra DIN's'.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk