Dette album er jazzfolkets bibel

Selv en meget skeptisk P8 Jazz-vært har overgivet sig til albummet "Kind of Blue" med Miles Davis, der nu får sin helt egen hyldestkoncert i Tivoli.

Miles Davis leverede en milepæl af et album med "Kind of Blue" i 1959. Nu hyldes det bløde og roste værk i Tivoli. (© Pressefoto)

Ja ja, I fabler alle sammen om Miles Davis, men jeg lytter ikke til ham. For ingen skal fortælle mig, hvad jeg skal høre.

Sådan tænkte P8 Jazz-vært Niels Christian Cederberg, da han i sin tid begyndte at lytte til jazz efter gymnasiet.

- Jeg havde lidt en afsky over Miles Davis i min uvidenhed. Men da jeg hørte hans album "Kind of Blue" første gang, tænkte jeg "Okay, det var virkeligt dumt at undgå Miles Davis". Nu er jeg helt solgt, siger den begejstrede vært til DR Kultur.

Pladen alle har et forhold til

Og han er ikke alene. "Kind of Blue" fra 1959 er blevet en klassiker, man ikke kan komme udenom som jazzlytter, og det er tilmed det mest solgte instrumentale jazzalbum nogensinde.

Og nu er det banebrydende værk atter aktuelt. For fredag den 6. juli kan hele albummet opleves til Fredagsrock i Tivoli i forbindelse med Copenhagen Jazz Festival. Hyldestkoncerten styres af den danske jazzpianist Niels Lan Doky, der har taget blandt andre Jesse Davis med på altsax og Rick Margitza på tenorsax.

- "Kind Of Blue er som en Bibel for os jazzmusikere, det er et album som de fleste af os har stående derhjemme og som vi har et meget dybt og markant forhold til, siger Niels Lan Doky i en pressemeddelelse.

Blødt og kælent

Niels Christian Cederberg kan ikke selv opleve den udendørs koncert, da han skal optræde som jazz-dj den aften, men han elsker pladen lige så meget som Niels Lan Doky:

- Du får en helt speciel lyd på pladen, som bryder med jazzlyden, der var fremme dengang. Det var meget mere blødt, kælent og med lange toner. Det var en mere afrundet lyd, end man ellers hørte i 1950'erne.

Klogere på den gamle jazz

Cederberg havde før sin Miles Davis-åbenbaring mnest fokuseret på den mere funky del af jazzen fra 1970'erne, men indså at der også var guld at komme efter i 1950'erne og 60'erne.

Det var noget af en mundfuld pludselig at skulle kaste sig over 20 års ekstra musik.

- "Kind of Blue" fik mig virkelig til at få øjnene op for den ældre jazz, siger DR-jazzværten og anbefaler den til alle, da albummet generelt appellerer til den brede jazz-lytterskare.

Koncerten kan opleves i Tivoli fredag klokken 22 ligesom andre Fredagsrock-arrangementer. Copenhagen Jazz Festival lukker op for sit program fredag og løjerne varer frem til 15. januar.