Din lille skodfisse: Her er nethaderne

Det er en lille gruppe – fortrinsvist mænd – der nethader og truer kvindelige journalister og debattører, siger ekspert. dr.dk/kultur har kontaktet to af nethaderne og spurgt, hvorfor de gør det?

Det er en lille gruppe – fortrinsvist mænd – der nethader og truer kvindelige journalister og debattører, siger ekspert. dr.dk/kultur har kontaktet to af nethaderne og spurgt, hvorfor de gør det? (© Arkivfoto)

Ofte er det en person, der bruger rigtig meget tid på nettet.

Og ofte er det en mand, der sætter sig til tasterne og skriver ord som "luder", "smatso" og "kunne du ikke bare få dig noget pik…?", som kommentarer til kvindelige journalister, debattører og tv-værter.

Det fortæller lektor i medievidenskab ved Aarhus Universitet, Jakob Linaa Jensen, med speciale i demokratiske debatter på nettet. Han forsker i, hvordan vi debatterer og taler med hinanden på online.

- Langt hovedparten af dem, der debatterer på nettet, gør det respektfuldt. Problemet er, at der sidder en lille gruppe af nethadere, der poster rigtig meget. Det er så at sige få, der laver lortet, siger han til dr.dk/kultur.

Få nethader megetHan vurderer, at cirka 25 procent af netdebattørerne er, hvad man kunne betegne som 'nethadere'. Men den fjerdedel af debattører står nogle gange for op mod to tredjedele af indholdet i debatterne.

Og så kommer netdebatterne nemt til at fremstå som fyldt med nethad, selvom det er en begrænset gruppe, der er afsendere.

Ikke kun mænd der nethaderJakob Linaa Jensen understreger, at det ikke er kun er mænd, der nethader. I sin forskning er han også stødt på flere kvinder, der nethader mindst ligeså groft som mændene. Antallet er dog mindre.

dr.dk/kultur sætter i dag fokus på nethadet. Og vi har forsøgt at komme i kontakt med nogle af de mennesker, der har skrevet hadefulde henvendelser til journalister, bloggere og debattører.

- Skodfisse, er du fræk på linjen?

En af dem skriver under synonymet 'blablabla'.

Han har blandt andet kaldt en kvindelig journalist for "skam fjabbe", "skodfisse", "ko", "svumpfjabbe".

Ligesom han over flere dage har sendt mails af sted, der kritiserer journalistens udseende og nedgør hende seksuelt.

- Du er en forbliver en lille taber.. Du er intet andet end en tyk lille pige... især når man ser dig i sort tøj :D OMFG, de deller som hænger rundt omkring.. Puuuuuuuuha da

- Ok skum fjabbe... så lidt IRL billeder af dig :D OMG hvor er du dog grim... Du kender sikkert dem uden tøj selv..

- Hallåååååååååå skod fisse, er du fræk på linjen ?' :D

- Ellers tak, ønsker ikke mere kontakt

dr.dk/kultur har kontaktet 'blablabla' via e-mail, da personens rigtige navn ikke fremgår af mailen for at få svar på, hvorfor personen har skrevet disse mails?

Og om personen har tænkt over, hvordan journalisten ville reagere på de mange hadefulde mails?

I løbet af to minutter svarer 'blablabla' tilbage:

- Ellers tak (…). Ønsker ikke mere kontakt fra jer tak, skriver han via e-mail.

Heller ikke manden (hans navn på mailen re redaktionen bekendt, red.) bag synonymet pylle0043 vil svare på dr.dk/kulturs spørgsmål om sine mails, hvor der blandt står:

- Få dig et anstændigt job...som LUDER, fx... Det er da et fremskridt.! Du kommer til at høre MEGET mere..

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter