Disney World kritiserede omstridt lov - nu vil Florida straffe dem

Forlystelsesparken er blevet taget som gidsel i en større kulturkamp, lyder det fra USA-ekspert.

Siden 1967 har Disney World i Florida haft carte blanche til at gøre, som den vil med sine 120 kvadratkilometer i Orlando. Men det selvstyre vil delstaten nu fratage parken. (Foto: Orlando Sentinel/TNS/ABACA © Orlando Sentinel/TNS/ABACA)

Opdateret 23.5: Faktaboks om 'Forældres Rettigheder i Uddannelse'-loven tilføjet.

Alt er ikke eventyrligt i Disney World lige nu.

For Disney World i Florida har i kølvandet på en kontroversiel lov, der forbyder skoler at undervise mindre klasser i kønsidentiteter, valgt at tage afstand fra loven.

Og det har nu ført til, at parken, der nærmest er på størrelse med Samsø, står til at miste sit favorable selvstyre, som det blev tildelt for 55 år siden.

Det skriver flere amerikanske medier herunder The New York Times.

Torsdag stemte parlamentarikerne i Florida nemlig for at fjerne Disney Worlds særlige selvstyre, som siden 1967 har gjort, at forlystelsesparken med næsten 80.000 ansatte nærmest har kunnet gøre, hvad den ville med sine 120 kvadratkilometers rutsjebaner, temaparker, vandparker og hoteller.

Med den særlige status har Disney for eksempel kunnet bygge nye forlystelser og bygninger uden at skulle søge om tilladelse og nydt godt at gunstige skatteforhold.

Velkomsporten i Walt Disney World i Orlando, Florida. Disney World er Floridas største arbejdsgiver med næsten 80.000 ansatte. (Foto: GREGG NEWTON)

Disney endte med at kritisere omstridt lov efter protester

Men de favorable forhold ser altså ud til at være slut inden længe.

Det skyldes, at Floridas guvernør, Ron DeSantis, har set sig sur på Disney, efter at virksomheden offentligt har været ude og kritisere statens nye og omstridte lov, som blev stemt igennem i Florida i marts.

Loven forbyder diskussioner om sekusel orientering og kønsidentiter i børnehaver og de mindre klasser i skolerne, og den bliver af kritikerne kaldt "Don’t Say Gay"-loven.

I første omgang havde Disney ellers ikke kritiseret den omstridte lov offentligt, hvilket fik flere af dens ansatte til at protestere mod den manglende afstandstagen.

- Der var et pres på Disney, der som virksomhed skal stå på mål for de ansatte og sige fra over for sådan en lovgivning, forklarer Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor på Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

Flere virksomheder under koncernen Disney fordømte derfor efterfølgende lovgivningen, mens direktøren for Disney, Bob Chapek, ifølge mediet Variety skrev undskyld til medarbejderne for den manglende afstandstagen.

- Det er klart, at dette ikke kun handler om en lov i Florida, men at dette er endnu en udfordring af basale menneskerettigheder. I havde brug for, at jeg var en stærkere allieret i kampen for lige rettigheder, og jeg svigtede jer. Undskyld, skrev han.

Ekspert: Disney World taget som gidsel forud for amerikansk valgkamp

Men da Disney sagde fra, blev de efterfølgende "fanget", fordi Floridas guvernør Ron DeSantis var opsat på at statuere et eksempel, forklarer Niels Bjerre-Poulsen.

Forud for det amerikanske valg vil den republikanske guvernør nemlig gerne gøre de ting, som de republikanske vælgere ser som de rigtige.

- Han er et af de nærmeste bud på en, der kan stå på spring til at overtage Donald Trumps rolle, hvis han skulle undlade at stille op ved valget, mener han.

Fyrværkerishow i Disney World 2021. (Foto: Alex G Perez AGPfoto © Alex G Perez)

- Det interessante er, at både Texas og Florida har guvernører, der gerne vil være præsidentkandidater, og som derfor er særligt offensive og foretager sig ting, som de tænker, at Trumps vælgere vil være begejstrede for.

Både i Florida og Texas bliver der konkurreret om at lave lignende kontroversielle lovgivninger - for eksempel på abortområdet - som en del af en større kulturkamp, forklarer han.

'På mange måder et brud' med traditionel amerikansk politik

Tidligere har traditionen i amerikansk politik ellers været, at man holder sig på god fod med de store virksomheder i ens område, og delstaten har da også haft et tæt forhold til Disney World tidligere.

- At være parat til at straffe store virksomheder for manglende loyalitet og for ikke at have fulgt den politiske dagsorden, som DeSanties har udstukket, er på mange måder et brud med, hvad der plejede at være amerikansk politik, forklarer Niels Bjerre-Poulsen.

Det er uklart, hvad det rent faktisk kommer til at betyde for Disney, hvis den mister sin særstatus i Florida, vurderer Niels Bjerre-Poulsen.

Men sætter den republikanske guvernør sin underskrift på lovforslaget, vil det effektueres fra juni næste år.