Disney-skuespiller springer ud som panseksuel - men hvad betyder det egentlig?

Når flere er åbne om deres seksualitet, skaber det et større manøvrerum for kommende generationer, mener ekspert.

Skuespiller Bella Thorne er sprunget ud som panseksuel, hvilket vil sige, at man tiltrækkes af mennesker uafhængigt af deres køn. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

Normalt bliver der hyggesnakket til den helt store guldmedalje, når kendte gæster deltager i det amerikanske talkshow 'Good Morning America'.

Men det lavede stjerneskuespilleren Bella Thorne om på for et par dage siden, da hun valgte at tage et seriøst emne op i bedste sendetid:

- Jeg er faktisk panseksuel, og det vidste jeg ikke, sagde hun i Good Morning America og gjorde det samtidig klart, at hun ikke længere identificerer sig som biseksuel.

- Det behøver ikke være en pige, en fyr eller... du ved, en han, en hende, en den eller det. Det handler bogstaveligt talt om at kunne lide en personlighed; om at kunne lide et menneske, forklarede Thorne i interviewet.

Thorne, der blandt andet har medvirket i Disney-serien 'Shake It Up' og film som 'Midnight Sun', er ikke den første kendis, der fortæller, at hun er panseksuel. Det har også 'Orange is the New Black'-skesupilleren Asia Kate Dillon og sanger Miley Cyrus tidligere meldt ud.

Sanger Miley Cyrus sprang ud som panseksuel i 2016. Hun blev i 2018 gift med skuespiller Liam Hemsworth. (Foto: Justin lane)

'Hun er med til at skabe tydelighed'

Der er dog alligevel god grund til at lægge mærke til Bella Thornes udmelding, mener Jeppe Hald, der er projektleder i Sex & Samfund:

- Hun er med til at skabe tydelighed. Jo flere, der er åbne om deres seksualitet, desto større et manøvrerum skaber det for de kommende generationer, mener Jeppe Hald.

Han er daglig leder af Sexlinien hos Sex & Samfund, hvor man kan ringe eller skrive ind med spørgsmål om sex, køn og krop og fortæller, at 'køn som begreb' er noget, der især optager de unge.

- Flere og flere unge står fremme som non-binære, hvilket vil sige, at de ikke oplever sig som hverken kvinde eller mand, men noget tredje. Andre oplever deres køn som flydende. Man føler sig måske mest som mand den ene dag, eller mest som kvinde den anden dag, siger han.

Og som panseksuel siger man netop fra over for de traditionelle opfattelser af køn, pointerer Jeppe Hald.

- Når man er panseksuel, accepterer man ikke den binære, traditionelle kønsopfattelse om, at der kun findes to køn.

Jeppe Hald forklarer, at mens biseksualitet handler om, at man bliver tiltrukket seksuelt af både mænd og kvinder, så handler panseksualitet om, at man tiltrækkes af mennesker uafhængigt af deres køn. For panseksuelle er tiltrækningen mod et andet menneske altså ikke kønsrettet, hvilket den er for både hetero, bi- og homoseksuelle.

Forskel på biologisk og socialt køn

Jeppe Hald bakkes op af Ditte Trolle, der er speciallæge i gynækologi og obstetrik, ekstern lektor i sexologi ved Aarhus Universitet og forfatter til bøgerne 'Sex' og 'Sex efter 50'.

- Vi har for eksempel set en stor udvikling i forhold til at få et mere nuanceret syn på homoseksualitet. Og nu er vi måske ved også at få et mere nuanceret syn på andre former for seksualitet - som for eksempel panseksualitet.

Ditte Trolle opfordrer til, at man i den forbindelse skelner mellem køn som noget biologisk og noget socialt.

- På engelsk har man 'sex', der beskriver det biologiske køn, der er bestemt af ens kromosomer. Og så har man 'gender', der handler om det sociale og kulturelle køn, det køn man opfører sig som, tænker som og føler sig som, siger hun og uddyber:

- Når du så har panseksualiet, så bliver både det biologiske og sociale køn pludselig lige meget, fordi det slet ikke handler om køn. Og det kan måske være en udfordring for mange, fordi forestillingen om både det biologiske og sociale køn ligger så dybt forankret i vores kultur.

Jeppe Hald stemmer i:

- Panseksualitet afviser den traditionelle opdeling i 'mand' og 'kvinde'. Og det jo er noget, der er meget stærkt forankret i vores kultur i Vesten.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter