Distortion vender tilbage for første gang i tre år, men med en helt ny stil: 'Det skal være en byfest, ikke en ungdomsfest'

Festivalen har længe kæmpet med de publikumsproblemer, som Fredagsrock i Tivoli for nylig har oplevet. Men det er slut nu.

(Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix Denmark)

En ætsende stank af tis, stangstive teenagere, gader overrendt af mennesker og en pumpende bas lige i mellemgulvet.

For nogle københavnere er det formodentlig noget af det, man tænker på i forbindelse med Distortion.

Men når festivalen bliver afholdt igen i år – efter tre års coronapause – er det på mange måder en mere tækkelig begivenhed med langbordsmiddage, børnefest og sågar Distortion for hunde, som vil møde beboerne på blandt andet Vesterbro og i indre by.

De store, vilde og hårdtpumpede begivenheder finder i stedet sted bag betalingsmure – de såkaldte musikzoner – under navnene Distortion X og Distortion Ø, som alle kræver entrébillet.

Festivalchef Thomas Fleurquin. (Foto: © Mette Ohlendorff)

Og den "forvandling" har været nødvendig for, at Distortion fortsat har kunnet få lov at finde sted i København, forklarer festivalens direktør, Thomas Fleurquin:

- Vi ønsker at sætte en dæmper på gadefesternes vokseværk, for folk skal ikke bruge brokvarterne som festivalpladser. Distortion skal være en byfest, ikke en ungdomsfest. Så vi håber, at vores nye Distortion X-områder vil aflaste de gratis gadefester, så der bliver bedre plads og luft til den store variation af fester, som finder sted – og så de største scener ikke tager al fokus.

Konkret betyder det, at der ikke vil være nogle scener eller store musikanlæg på Vesterbro og i det indre København, når festivalen bliver skudt i gang i dag.

Havde samme udfordringer som Fredagsrock

Distortion har været vidt og bredt kritiseret, især af de københavnske lokalpolitikere, siden festivalen begyndte at eksplodere i publikumstilstrømning i slutningen af 00'erne.

2011 blev et vendepunkt for Distortion, der dét år tiltrak 120.000 mennesker per dag. Året før lå tallet på 40.000 daglige gæster.

Samme år opstod der kaotiske tilstande på de smalle gader i det indre København, da blandt andet Kidd skulle optræde til en gratis gadefest. Fra scenen måtte rapperen opfordre folk til at skabe plads, for ellers ville han ikke spille.

Gennem foråret har kaotiske scener ligeledes udspillet sig ved Tivoli i forbindelse med Fredagsrock, hvor mange har forsøgt at klatre over havens hegn, hvilket blandt andet har ført til, at en stribe koncerter er blevet aflyst, og at Tivoli har måttet indføre et nyt reservationssystem til de gratis fredagskoncerter.

Publikum til Fredagsrock-koncert i Tivoli med Martin Jensen i maj 2022, efter haven indførte reservationskrav. I weekenden måtte en Martin Jensen-koncert på Jelling Festival stoppes før tid på grund af et vildt publikum. (Foto: © TORBEN CHRISTENSEN, Ritzau Scanpix)

Men planlægningen af årets Distortion er ikke sket med begivenhederne til Fredagsrock in mente, fortæller Thomas Fleurquin. Tværtimod har festivalen nærmest været forud for problemerne til Fredagsrock.

- Vi har tidligere haft samme udfordring som Tivoli, hvor for mange gæster mener, de har købt adgang til et område, siger han og sammenligner Tivolis årskort og Distortions tidligere gadearmbånd, som "gav mulighed, men ikke garanti" for at komme ind til Distortions mange fester.

- Det sørger vi for ikke kan ske nu ved at have et begrænset antal billetter, som kun gælder til et billetbaseret område. På den åbne gade har vi ikke haft problemer med store folkemængder siden 2011 – derfor føler vi os trygge i forhold til de gratis gadefester. Det er ikke dem, der er vores bekymring.

I stedet skal Distortion ifølge Fleurquin især være velforberedt på, hvad der sker i byen, når det officielle Distortion-program lukker, og publikum eventuelt søger videre.

Heller ikke hos Københavns Politi har man haft Fredagsrock særligt i tankerne, når man har planlagt håndteringen af årets Distortion.

- Vi følger selvfølgelig med i, hvad der sker, men vi har i højere grad set på, hvordan Distortion tidligere er afviklet. Man kan ikke sammenligne Distortion med Fredagsrock, fordi sidstnævnte foregår bag en indhegning, siger Peter Dahl, som er ledende politiinspektør i Københavns Politi.

Vil ikke kun være for de unge

Men hvad er Distortion så egentlig for en størrelse anno 2022?

- De unge har kapret Distortions gratis gadefester, og de er mere interesserede i en musikfestival end en byfest og folkefest. Vi elsker de unge, men vi vil hellere have en festival for alle mennesker og alle aldre. Så lige nu er vi i en overgang fra gadefest til musikfestival, hvad angår de enkelte scener, som har allermest appel til unge, siger Thomas Fleurquin.

Igen i år er der masser af Distortion-fest på Refshaleøen. (Foto: © Simon Læssøe, Scanpix Denmark)

Tidligere har Distortion skudt festivalen i gang om onsdagen på Nørrebro med gadefester, som har tiltrukket store menneskemængder. Men i år er Nørrebro-arrangementerne for første gang sløjfet, og først om torsdagen er der gadefester på Vesterbro.

Det gør man for at hæve aldersgennemsnittet for Distortions publikum.

Derimod har man skabt en hiphop og EDM-festival for ungdommen under Langebro og på Rådhuspladsen om onsdagen. Den foregår inde i nogle såkaldte musikzoner, og her skal man kunne fremvise en billet for at tage del i festlighederne.

Vil det stadig opfattes som stor gadefest?

Distortions gadefester har nemlig – trods brok fra beboere og politikere – ikke medført særlige politimæssige udfordringer, fortæller ledende politiinspektør Peter Dahl fra Københavns Politi.

- Den primære udfordring for Distortion er, at der har været for meget larm og for meget oprydning, men det har jo ikke noget med politiet at gøre. Så set fra vores synspunkt, er der ikke noget, der blinker rødt, siger han.

Og selvom der med de få og mindre gadefester og mange betalingsarrangementer er lagt op til et – på papiret – mere "pænt" Distortion i år, er det ikke nødvendigvis sådan, publikum ser det.

- Mange københavnere vil stadig vurdere Distortion som en stor gadefest, så vi har en forventning om, at mange bevæger sig ud i bylivet alligevel. Det kan tage et stykke tid at ændre den opfattelse, siger Peter Dahl.

Thomas Fleurquin har været Distortion-chef fra dag ét. Her ses han (forrest til højre) i år 2000 med en række af de andre folk, der var involveret i festivalen på det tidspunkt. (Foto: © LISELOTTE SABROE, SCANPIX DANMARK)

Han understreger dog, at Københavns Politi har "helt klare aftaler" med Distortion blandt andet om de såkaldte "redningsveje", hvor der kan komme ambulancer ind, hvis det skulle blive aktuelt.

Og det leder os tilbage til Thomas Fleurquin, der officielt har titel af direktør, men selv kalder sig noget andet:

- Jeg kalder mig selv chief architect, for det hele handler om at iscenesætte byen – og jeg synes, vi har lært at styre menneske-flowet over årene.

Kilder: Politiken, Soundvenue, DR, Distortion.