Død kunstner bryder aftale med kirkegård

Claus Beck Nielsen forsøger ihærdigt at begrave sin identitet og protesterer mod, at Assistens Kirkegård nu vil grave en dukke op.

Lørdag 9. oktober begravede forfatteren og kunstneren Claus Beck Nielsen sin identitet i form af en dukke. Den følelsesladede ceremoni med knap 300 deltagere blev afholdt på Assistens Kirkegård i København med præst, og hvad der ellers hører til.

Men i morgen bliver dukken gravet op igen. Dog ikke uden protester.

- At grave en kiste op igen mindre end en uge efter, at begravelsen har fundet sted, er fuldkommen uhørt. Det siger både graverne og de præster og bedemænd, vi har været i kontakt med. Det gør man simpelthen ikke. Aldrig. En sådan handling må i de flestes øjne være betydeligt mere anstødeligt, end at lade kisten hvile i jorden og bibeholde det smukke og enkle gravsted, som det nu står, skriver Claus Beck Nielsen, som efter sin egen død kalder sig Das Beckwerk, i en pressemeddelelse.

Das Beckwerk har betalt

Han opfordrer folk til at protestere mod forstyrrelse af gravfreden, men hos Center for Kirkegårde kan direktør Flemming Tschuriloff ikke tage protesterne alvorligt.

- Dukker har jo ikke gravfred, siger han til DR Kultur.

- Kisten bliver gravet op i morgen. Det har han selv skrevet under på, og han har også betalt for det, siger Flemming Tschuriloff.

Svarer til filmoptagelse

Begravelsen af Claus Beck Nielsen i dukkeform har kun kunnet lade sig gøre ved, at Center for Kirkegårde og Das Beckwerk har underskrevet en aftale om, at kisten med dukke skulle graves op igen. Claus Beck Nielsen betalte oven i købet takstmæssig timeløn for gravernes arbejde på forhånd.

- Det svarer jo fuldstændigt til, hvis DR skulle lave filmoptagelser, som de eksempelvis gjorde til Bryggeren, hvor der indgik en begravelse. Så skal gravstedet naturligvis sløjfes igen, siger Flemming Tschuriloff.

Anmoder om offentlig støtte

Men sådan ser Claus Beck Nielsen ikke på det.

- Vi er nødt til at protestere imod den påtænkte opgravning af kisten. Vi vil gøre alt, hvad vi inden for rammerne af loven, kan gøre for at forhindre, at opgravningen finder sted. Og ikke mindst anmoder vi om offentlighedens opmærksomhed og støtte i sagen, skriver Das Beckwerk i pressemeddelelsen.

Døden er eneste betingelse

Det preller af på Flemming Tschuriloff.

- For at blive begravet på Assistens Kirkegård skal man være død, og ifølge den skriftlige aftale skal han hente dukken fredag, siger Flemming Tschuriloff.

Døden er i øvrigt den eneste betingelse for at blive begravet på Assistens Kirkegård, hvor også H.C. Andersen, Søren Kirkegaard, Niels Bohr og Dan Turell hviler i fred. Der er ikke venteliste.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk