DR er ikke røde lejesvende

DR leverer upartisk og balanceret journalistik. Det viser ny undersøgelse fra Syddansk Universitet, der i dag udkommer som bog.

DR leverer balanceret, saglig og upartisk journalistik. Det viser en ny undersøgelse fra Syddansk Universitet.

- Det er de helt almindelige nyhedskriterier, der bliver brugt, når DR dækker politik. Og det er nøjagtig de samme kriterier som TV2, så der er ikke forskel, fortæller Erik Albæk, professor på Syddansk Universitet, der er medforfatter på bogen.

Mange beskyldninger

I analysen og bogen "Kunsten at holde balancen" har forfatterne Erik Albæk, David Hopmann og Claes Holger de Vreese set på DR og TV2's dækning af folketingsvalgkampe fra 1994 til i dag for at finde ud af, om DR og TV2 Nyhederne laver journalistik ud fra en bestemt politisk overbevisning.

Undersøgelsen viser blandt andet, at DR og TV2 går efter de samme historier under valgkampene til Folketinget, at de bruger de samme politikere i deres nyhedsindslag, og at den samme tone bliver brugt overfor politikerne.

- DR er i 40 år blevet beskyldt af politikere og kommentatorer for at være en flok røde lejesvende og lave journalistik derefter, men det er altså ikke rigtigt. Den her undersøgelse viser, at DR er lige så upartiske som alle andre, forklarer Erik Albæk til DR Nyheder.

Bedre debat

Selvom DR er frikendt som røde lejesvende i analysen, er det ikke sikkert, at DR bliver frikendt blandt borgere eller politikere. Men det vil give grundlag for en bedre og mere saglig debat, mener Erik Albæk.

- Tendensen er, at både borgere og politikere mener, at deres synspunkt ikke kommer nok med, og derfor vil der nok altid være kritik af mediet. Men man kan sige, at der nu er en videnskabelig undersøgelse, der viser, at DR er ligeså upartiske som alle andre danske medier, siger Erik Albæk.