DR fejrer fjernsynets 40 år i farver

For præcis 40 år siden sendte DR sit første egenproducerede program i farver. Dermed skiftede fjernsynsapparaturet navn til farvefjernsynet.

Fyrre, fed og færdig, men ikke for farvefjernsynet.

For 40 år siden sendte DR sin første egenproducerede udsendelse i farver. Og dermed lagdes kimen til sort-hvid-fjernsynets død. Og farverige, nye verden var født

Klar i studiet

Den 12. februar 1969 blændede hele Danmarks monopol-kanal op for programmet Klar i studiet, der satte kulør på skærmen i mere end en forstand.

Udsendelsen med Flemming Madsen og Jens Bom var nemlig i farver. Den første i dansk tv's historie.

En revolution for fjernsynet, der synes langt væk i dag, hvor det hele handler om fladskærme, HD og om statsministerens dansefrues kjole har den rigtige farve, lilla, der jo er det nye sort.

I farver efter 14 års diskussion

Dengang i 1969 blev Klar i studiet optaget i et særligt farveforsøgsstudie i TV-Byen i 2860 Søborg, og det kulørte program blev til efter en næsten 14 år lang diskussion om farvefjernsynets berettigelse.

For var sort-hvid ikke mere end rigeligt? Så længe de to hold på en fodboldbane havde lyse henholdsvis mørke trøjer på, var det intet problem at følge sine helte.

Sådan lød det fra de seere og tv-folk, der mente, at farver var noget, der hørte virkeligheden til, ikke i fjernsynet.

First-movers anno 1967

Andre så mere nuancerede på fjernsynets fremtid. Blandt andet Post- og Telegrafvæsenet, der allerede i 1955 kunne prale med, at deres nye sendere ville kunne levere farve-tv.

Derfor kunne de første heldige danskere, der i dag ville lystre betegnelsen first-movers, allerede spotte en palet af farver i fjernsynet i marts 1967 på kanal 31. Men det var kun de færreste, der kunne se danske Vivi Bak byde velkommen til showet 'Gallaabend der Schallplatte', som DR sendte i farver fra Berlin den 26. august 1967.

Året efter den hemmelige farve-debut blandede kulturminister Kristen Helveg Petersen sig i debatten, som han måske fandt en kende for sort-hvid. I hvert fald anbefalede han ifølge Leif Ahms bog 'En verden i lyd og billeder', at DR købte farvemateriel for 18 millioner kroner.

Ingen tur ned ad mindernes allé

Det betød, at Danmarks Radio kunne sende udenlandske programmer i farver. Men farvefjernsynets folkelige gennembrud kom først i 1969 med Klar i studiet.

Desværre blev live-programmer ikke gemt dengang, derfor er det ikke muligt at tage en tur ned ad mindernes allé og gense programmet.

Med radiokommissionens ånde i nakken nåede DR allerede i slutningen af 1969, et år før planen, at sende mellem fem og 10 timers fjernsyn i farver om dagen.

DR bekender kulør

1. april 1970 blev det officielt slået fast, at farvefjernsynet ikke længere var på prøve. Tv i farver var kommet for at blive.

Og i dag kan DR's generaldirektør Kenneth Plummer derfor passende udråbe et trefoldigt hurra for farvefjernsynet. Må farvefjernsynet længe leve; hurra, hurra, hurra.

Facebook
Twitter