DR lukker filmprogrammet Premiere

1. januar 2011 er det slut med det aktuelle filmmagasin Premiere på DR2. DRs ledelse har besluttet at lukke det for at gøre plads til nye programmer.

Efter godt to år med filmmagasinet Premiere på DR2 er det slut ved årets udgang. DR2 kanalchef Arne Notkin har besluttet at lukke programmet.

Dermed siger DR samtidig farvel til sit eneste rendyrkede filmprogram på tv.

- Når noget nyt kommer, må noget gammelt lukke. Derfor lukker vi DR2 Premiere. Og hvis programmer på DR2 skulle være der til tid og evighed, så ville der aldrig være nogen fornyelse, siger Arne Notkin til DR Kultur.

Begrænset økonomi, men ikke spare

En af årsagerne til lukningen skal findes i, at DR2 hellere vil satse på nye kulturprogrammer, bare ikke om film. Næste år vil DR2 sende et nyt litteraturprogram, der endnu kun er i støbeskeen og et program, der endnu er hemmeligt.

Og det er de to programmers komme, der betyder Premieres endeligt.

- Vi har en begrænset økonomi, og DR2 har færre penge næste år end i år. Men der er ikke tale om en spareøvelse, og der kommer flere penge til kulturprogrammer, understreger Arne Notkin.

Det handler om at forny sig

Det kan umiddelbart lyde mærkeligt, når man lukker et kulturprogram?

- Det handler om prioriteringer. Og vi skal forny os, og DR har andre filmprogrammer.

Ja, men det er i radioen. Ikke på tv?

- Hvem siger, at vi skal have et filmprogram på tv. Det står der ikke noget om i public service-kontrakten. Der står heller ikke, at vi skal have et ballet- eller et kunstprogram

Uhørt hvis politikerne blander sigNu er den kommende public service-kontrakt endnu ikke underskrevet. Hvad hvis politikerne skriver det ind i en, at DR skal sende et filmprogram?

- Det ville være uhørt, hvis politikerne blander sig i vores programplanlægning

Ifølge Arne Notkin har DR2 intet andet valg end at lukke et program for at give plads til noget nyt. Og for ham stod valget mellem de to eksisterende kulturprogrammer: Smagsdommerne og DR2 Premiere

- Smagsdommerne kommer rundt i flere forskellige genrer inden for kulturen, siger Arne Notkin.

DR2 skal ikke være brede

Men er et kommende litteraturprogram ikke smalt på samme måde som DR2 Premiere er?

- Nu er DR2 ikke sat i verden for at være brede. Og jeg vil heller ikke kalde Smagsdommerne brede på den måde. Det handler om prioriteringer, siger kanalchefen

Når man prioriterer, handler det også om, at man vælger det man bedst kan lide, og fravælger det man mindst kan lide. Handler det ikke om, at du var mindst tilfreds med Premiere?

- Der er mange overvejelser inde, når man skal prioritere. Og jeg har været fantastisk tilfreds med Premiere. Men nu skal vi nye veje, siger Arne Notkin

Tre skiftende formater

Premiere blev første gang vist 15. september 2008 på DR2, dengang med Mikkel Munch-Fals som vært. Han stoppede efter bare to sæsoner, der til gengæld var en ubetinget succes for programmet.

Herefter havde DR ualmindeligt svært ved at finde en vært til programmet, hvorfor DRs ledelse besluttede at køre med skiftende værter indtil foråret 2010.

Filminstitut beklager lukning

Her ansatte man to værter, filmlektor Kasper Bering Lisberg og filminstruktør Tea Lindeburg. De har givet programmet et andet udtryk, men det slutter altså ved årets udgang. Desværre, mener direktør for Det Danske Filminstitut, Henrik Bo Nielsen.

- Det er hamrende ærgerligt. Nu havde vi endeligt fået et filmmagasin, som havde noget vægt. Dansk film har brug for den omtale. Også når filmene bliver omtalt dårligt, for det engagerer folk i film. Premiere havde bedre tid, end når der bare bliver spillet lidt fra traileren i andre programmer. Samtidig turde det tage fat på andet end de store blockbustere som Avatar og Toy Story og sige, se lige her, siger han til DR Kultur.

Arne Notkin kan med sikkerhed sige, at der ikke kommer et tilsvarende film-prorgam i 2011, men måske senere, siger DR2s kanalchef.