DR nedlægger ungt orkester

DR lukker til sommer sit ungdomsensemble, Druen, der de seneste seks år har dannet en orkesterskole for landets talentfulde strygere.

De er 16-25 år. Nogle af dem går på musikkonservatoriet, mens andre bare går og leger med tanken om en professionel musikkarriere.

De 20 musikere i DRs ungdomsensemble, Druen, er vidt forskellige, men til sommer skal alle der er en del af orkesteret finde et andet sted at dyrke deres talent.

DR har nemlig besluttet sig for at nedlægge orkesteret fra sommeren 2011.

Ifølge DRs musikchef, Leif Lønsmann, har orkestret aldrig været en del af DRs licensfinansierede opgaver.

Sværere at få penge fra fonde

- Hverken UngdomsEnsemblet eller børne- og ungdomskorene er licensfinansierede - de drives med midler fra fonde. Og det bliver sværere og sværere at få fonde til at give penge til daglig drift af orkestre i en stor, statsejet kulturinstitution," siger Leif Lønsmann til DRs nyhedsbrev DRinde.

I musiklivet vækker den varslede nedlæggelse frustration. Blandt andre hos Elisabeth Zeuthen Schneider, der er docent i violin og kammermusik på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Muligheder andre steder

- Som arnested for unge strygere er Druen sindssygt vigtig. Det er rigtig uheldigt, og jeg er både ked af det og forarget over, at DR nedlægger et orkester, der gennem årerne har opsuget så mange talenter, siger Elisabeth Zeuthen Schneider til Jyllands-Posten.

Leif Lønsmann mener, at de unge musikere har masser af muligheder uden for DR.

- Unge, der gerne vil spille klassisk musik, har trods alt andre muligheder - der er musikskolerne og konservatorierne. Vi vil gerne være noget for flere unge end de 25 i orkestret. Og musikerne i ensemblet er blevet dygtigere af at spille hos os og vil næppe have svært ved at komme videre. Men selvfølgelig mister de deres fællesskab og deres hold, siger Leif Lønsmann.

Facebook
Twitter