DR satser på, at Disney Sjovs afløser bliver et fredagshit: 'Men det er med en vis nervøsitet'

'Disney Sjov' fortsætter frem til slutningen af 2022, men derefter kan børnefamilier se frem til et nyt fredagsprogram med nye danske og nordiske animationsserier i centrum.

'Rip, Rap og Rup på eventyr' er en af de mange Disney-tegneseriefilm, der gennem tiden er blevet vist i 'Disney Sjov'. (Foto: © (C) DR, Framegrab)

I 31 år har programmet været mange danske familiers ugentlige samlingspunkt.

Men snart er det slut med Luftens Helte, Bubbi Bjørnene og alle de andre klassiske Disney-tegnefilm fredag aften, når DR lukker 'Disney Sjov' fra udgangen af året.

DR har nemlig besluttet at erstatte det ikoniske program med det nyudviklede ’FredagsTamTam’, som bliver en blanding af dansk, nordisk og udenlandsk produceret animation.

En beslutning, der ifølge Morten Skov, chef for DR Ultra, Ramasjang og Minisjang, skyldes DR's ønske om at tilbyde mere indhold, som afspejler børns hverdag og virkelighed i Danmark.

- 'FredagsTamTam' viderefører traditionen med at samle børnefamilierne. Men nu har DR mulighed for både at vælge mellem den bedste animation fra hele verden og samtidig styrke vores danske og nordiske afsæt.

Er det realistisk, at programmet bliver et samlingspunkt, når det også kommer ud på DRTV?

- Ja, det er det sådan set. Men det er med en vis nervøsitet.

I Norden kan vi fortælle historier

Da man for tre årtier siden for første gang begyndte at sende Disney Sjov, gav det god mening at lægge alle æg i kurven hos den store aktør på det tidspunkt. Men i dag findes der et væld af animationsproducenter - både i Norden og resten af verden, påpeger Morten Skov.

- Vi kan bygge et langt bredere, mangfoldigt og sjovere tilbud ved selv at producere og kigge på, hvilken animation der kommer frem i resten af verden.

Og den nyhed glæder især Kasper Kruse, der er leder af linjen 'The Animation Workshop' på VIA University College med mange års erfaring fra animationsbranchen. Han kalder DR's nye satsning for 'rettidig omhu'.

- Vi har i Norden historierne og kompetencerne til at fortælle dem - og det har vi haft længe. Og så er vi også gode til at fortælle historier, der griber ind i andre nationaliteter og religioner. Derfor er jeg glad for at høre, at DR vil satse mere på nordisk produceret indhold til børn, siger han.

Her kan du se traileren til 'Disney Sjov's afløser, 'FredagsTamTam'.

Danske biografrekorder

Ifølge Kasper Kruse findes der tonsvis af gode eksempler på danske animationsfilm, men især 'Ternet Ninja' og 'Ternet Ninja 2' er eksempler på to danske succeser.

Begge film er nemlig indehavere af to danske biografrekorder. 'Ternet Ninja' er den bedst omsættende danske film nogensinde, og 'Ternet Ninja 2' har rekorden som den bedst solgte danske film under en premiereweekend nogensinde.

Og det siger ikke så lidt om det danske niveau, mener Kasper Kruse. Men hvorfor DR's nye satning ikke er kommet på tale før nu, har han alligevel et bud på.

- Vi er desværre ufatteligt dårlige til at fortælle om den værdi, vi skaber, og få det kommunikeret ud, så alle ved det. Det handler om, at mange af os, der i dag lever af at lave animationsfilm, måske tidligere har været de stille nørder på bagerste række i klasselokalet, der ikke har været vant til at råbe højt, siger han.

'Ternet Ninja' er instrueret af komiker og skuespiller Anders Matthesen, der også ligger stemmer til flere af karaktererne. (© A Film production)

Lige nu ser det ikke ud til, at Disney-serier bliver en del af det nye fredagsprogram, men Morten Skov afviser ikke, at det kan komme på tale.

- Der er ikke noget i det her, der gør, at vi ikke kommer til at samarbejde med Disney fremadrettet. Vi har det ikke lige nu, men man kan sagtens forestille sig et scenarie, hvor der vil være en serie med fra Disney.

'FredagsTamTam' bliver første gang sendt fredag den 6. januar.

Selvom det også vil være muligt at streame 'Disney Sjov'-erstatningen på DR TV, er ambitionen, at den skal kunne udfylde rollen som samlingspunkt for familien én gang om ugen.

- Vi synes, at det har en værdi, at det ikke kun er noget, børnene ser alene, men også med for eksempel forældre eller bedsteforældre. Det er fortsat en ambition at kunne samle familien, siger Morten Skov.