DR sender unge til tøjeksperiment i Indien

Vil du kunne klare at producere det tøj, som du selv går i? DR-programmet "Blod, sved og T-shirts" har sendt fem unge til Indien for at finde ud af det.

Det er ikke de fattige indiske arbejderes vilkår, de fleste danske unge tænker på, når de overvejer at investere i et nyt stykke tøj.

Det er nok nærmere, om bagdelen bliver pæn i bukserne, om striberne slanker, og om snittet er moderne nok.

Det vil DR lave om på med udsendelsen Blod, sved og T-shirts.

Sjældent indblik i indernes vilkår

I programserien, der starter i aften, har fem unge storforbrugere af tøj sagt ja til at deltage i et eksperiment. De bliver kastet ud i Indiens benhårde tøjindustri. Her skal de kæmpe for at overleve på en indisk arbejders løn. Men kan de klare at producere det tøj, de selv og resten af Vestens befolkning går i?

De fem unge er den indisk adopterede Sandie fra Herning, designstuderende Simon fra Helsingør, den modebevidste Kamilla fra Odense, ultraliberalisten Tor fra Lolland og fairtrade-aktivisten Maja fra Århus.

Alle er de indstillet på at arbejde i Indien i en måned på fuldstændig samme vilkår som inderne. Men de ved ikke, hvad der venter dem og spørgsmålet er, om vi danskere kan klare det hårde liv, som er virkeligheden for dem, der til daglig producerer vores tøj.

-Blod, sved og T-shirts giver et sjældent indblik i de vilkår inderne arbejder under. Den indsigt programmet giver, sætter tanker i gang om, hvordan det tøj vi har på, faktisk bliver produceret under meget umenneskelige arbejdsforhold, siger Gitte Tækker, der er livsstil- og fakta-redaktør i DR.

Smidt på gaden efter et døgn

Eksperimentet begynder i millionbyen Jaipur – en stor tøj-producerende by. I 2009 importerede Danmark tøj for 1.846,6 mio. danske kroner fra Indien samt 218,1 mio. kr. til stof og garn – hvilket svarer til mere end to mia. kr.

Ved ankomsten til Indien får de unge frataget deres penge, kreditkort og mobiltelefoner inden de bliver kørt til den fattigste del af byen. Her skal pigerne og drengene i den første tid indlogeres hver for sig, hos hver sin værtsfamilie.

De danske pigers værtsfamilie mister allerede efter et døgn tålmodigheden. Familien har en kamp med at få pigerne lært at følge deres skikke og regler – herunder at klæde sig anstændigt, og det ender med, at familien smider pigerne på gaden, fordi de ikke formåede at bidrage til fællesskabet og blive en integreret del af familien.

Ændret forbrugsmønster

De fem unge starter med at arbejde på en tøjfabrik med relativt gode forhold for området. Her arbejder 500 indere seks dage om ugen til en dagsløn på omkring 17 kroner for at producere tøj til de europæiske butikker.

De fleste skræddere på tøjfabrikken har lært at sy inden de blev ansat, men dem der ikke er gode nok, bliver sat til at øve sig, skarpt overvåget af en symester. Det kommer vores fem unge til at mærke for alvor.

Er stadig ultraliberal

Når Tor ser tilbage på rejsen til Indien, er han ikke sikker på, at han ville have taget med, hvis han havde vidst, hvad han skulle igennem – men han har alligevel ændret sig:

”Nu er jeg ret glad for jeg var med. Jeg blev præsenteret som ultraliberal i den første udsendelse, og det er jeg stadigvæk. Men mit forbrugsmønster har ændret sig. Jeg bruger ikke så mange penge på sko mere, og køber ikke bare en skjorte for at købe en skjorte.

Følg de næste torsdage kl. 20.30 på DR1 de unges kamp for at overleve som bomuldsplukkere i stegende hede, stå med bare ben i et syrebad og farve stoffer, arbejdsløse og bliver tilbudt job som skraldesamlere samtidig med at deres chefer konstant skynder på dem.

Facebook
Twitter