DR skruer helt ned for jazzen

DR er tilsyneladende ved at skære jazzen helt væk. Jazzredaktionen nærmer sig nul stillinger. Tilbage er snart kun musikken.

Mens den danske jazzscene i øjeblikket bobler af talent, skærer DR igen ned på den redaktionelle dækning af jazz, der efterhånden forsvinder helt.

Det skriver Politiken.

Gennem de seneste år er DR's jazzredaktion skrumpet til i øjeblikket halvanden stilling plus noget freelance bistand. Og i 2009 reduceres jazzredaktionen yderligere, når den mangeårige medarbejder Ib Skovgaard fratræder, formentlig få måneder inde i det nye år.

Det levende forsvinder

Dermed vil der være skruet helt ned for præsentationen og den journalistiske formidling af jazzmusikken.

- Og det er brandærgerligt, at udviklingen er gået fra at have en levende redaktion med dygtige medarbejdere, der kan formidle, til i dag overvejende kun at spille musikken", siger formand for Dansk Jazz Forbund, Olav Harsløf til Politiken.

Fokus på at spille musik

Chefredaktør i DR Musik Ole Mølgaard lægger ikke skjul på, at DR ikke just satser på kommentarer til selve musikken. Tværtimod.

- Vi har bestræbt os på at gøre jazzen mere tilgængelig. Det er rigtigt, at der i dag ikke er så meget fokus på formidling og på at snakke om musikken, men mere på at spille den, siger han og fortsætter:

- DR har en kæmpe pladesamling, blandt andet med jazz. Den skal bruges og gøres tilgængelig. Og så vil den journalistiske dækning af jazzscenen fortrinsvis ske i forbindelse med jazzfestivalerne i København og Århus.

Ole Mølgaard understreger desuden, at DR ikke bare har skåret ned på dækningen af jazz. For mens redaktionen er skrumpet, har en ny jazz-kanal på nettet set dagens lys ved siden af jazz-kanalen på DAB.

Ikke en holdbar løsning

Ole Matthiessen er tidligere medarbejder på DR's jazzredaktion og arbejder i dag den private og uafhængige radiokanal Radio Jazz og er bestyrelsesmedlem i Dansk Jazzforbund. Og han giver ikke meget for Ole Mølgaards forklaring.

- Tæppebombning med musik uden sammenhæng eller ledsagende kommentarer på mere eller mindre skarpt genreopdelte computerstyrede lavbudget-DAB-kanaler med minimale lyttertal er ikke en holdbar løsning, hverken for brugere eller ophavsmænd, siger Ole Matthiessen.

DR har ikke produceret jazzmusik live siden 2007, men med Koncerthusets åbning i januar 2009 vil DR igen arrangere jazzkoncerter.