En række tidligere korsangere fra DR Pigekoret oplevede i årevis seksuelle krænkelser, et miljø præget af vulgært, sjofelt og voldsomt seksualiseret sprogbrug og perioder med en alkoholiseret kultur.
Sådan lød nogle af konklusionerne i en advokatundersøgelse, som DR fremlagde i november, og nu får 22 af de tidligere korsangere udbetalt erstatning.
Det betyder dog også, at der ikke betales erstatning til alle, der har været udsat for krænkelser, fordi de ikke alle er berettiget til erstatning, oplyser DR i en pressemeddelelse.
Henrik Bo Nielsen, der er DR's direktør for Kultur, Børn og Unge, erkender i pressemeddelelsen, at 25.000 kroner til hver af de 22 kvinder alt andet lige er et "ganske beskedent" erstatningsbeløb, der ikke kan fjerne de ting, som kvinderne har oplevet som teenagere i DR Pigekoret.
Ifølge pressemeddelelsen kan DR kun foretage økonomiske dispositioner, som der er hjemmel til. DR kan derfor ikke betale erstatningsbeløb, som er højere end, hvad der følger af den praksis, der er ved domstolene, lyder det.
- Det lyder jo ikke af så meget med 25.000 kroner, men det er det, den retspraksis, der ligger i dag, giver os mulighed for at give i erstatning. Det er med andre ord det skønsrum, der ligger i de her 22 sager, siger Henrik Bo Nielsen til dr.dk.
- Vi har meldt ud, at vi synes, det er et meget beskedent beløb. Det er det både, når man kigger på, hvor mange år, de har ventet. Og det er det også, når man kigger på de svigt, de er blevet udsat for, tilføjer kulturdirektøren.
Henrik Bo Nielsen siger desuden, at krænkelsessagen i DR Pigekoret skriver sig ind "som et meget alvorligt kapitel i DR's historie".
- For DR er det her utvivlsomt ét af de mørkeste kapitler i hele vores historie. Når man vedstår sig, at det var DR, som svigtede, hvilket vi har gjort, så må man også sætte handling bag ordene. Derfor har vi fra ledelsen i DR's side ønsket at gå så langt som muligt inden for de grænser, der er. Det gør vi for at markere, at vi tager det her meget alvorligt, siger han.
'Det var ikke erstatningen, jeg gik efter'
En af de kvinder, der nu har fået tilkendt erstatning, er Susanne Wiik Kalvåg.
Hun kom som 12-årig med i DR Pigekoret tilbage i 1977, og sang i koret, til hun var 17 år. Koret var dengang under ledelse af chefdirigent Tage Mortensen, der døde i 2001.
I dag arbejder Susanne Wiik Kalvåg som psykoterapeut, men synger stadig ved siden af.
- Jeg har fået en mail, og jeg er én af de 22 piger, der har fået tilkendt erstatning. Det er rart at blive forstået i, at det har været en grænseoverskridelse, der ikke har været i orden. Jeg er blevet tilkendt erstatning, fordi krænkelserne har været af fysisk seksuel karakter, siger hun.
Hvad tænker du om, at erstatningen er på 25.000 kroner?
- Det var ikke erstatningen, jeg gik efter. Jeg gik efter at redde de børn, der befinder sig i sådan nogle sammenhænge, så det ikke sker igen. For mig handlede det mere om at støtte den opmærksomhed, der er omkring seksuel grænseoverskridelse.
Susanne Wiik Kalvåg kunne dog godt have ønsket sig, at flere havde modtaget erstatning.
- Jeg går ud fra, der må være nogen, der sidder og tænker: "Hvorfor fik jeg ikke erstatning?". Og jeg kan være bekymret for, at man så tænker, at man ikke skullet have stillet op, siger hun.
Derudover sidder hun tilbage med en lettelse over at være blevet bekræftet i, at det, der skete dengang, ikke var okay.
- Og jeg sidder tilbage med en berørthed over, at det er blevet taget alvorligt, siger hun.
64 beretninger
Undersøgelsen af krænkelserne blev påbegyndt tilbage i maj på foranledning af to henvendelser til DR's kulturdirektør, Henrik Bo Nielsen.
Der er kommet i alt 129 beretninger til undersøgelsen, der er blevet gennemført af advokatfirmaet Norrbom Vinding.
I 64 beretninger var der grundlag for at antage, at der har været "udvist adfærd, som må anses for at kunne kvalificeres som krænkende adfærd i form af seksuel chikane – herunder uønsket seksuel opmærksomhed".
I undersøgelsen, der ikke har været tidsmæssigt afgrænset, fremgår det også, at der ikke er afdækket tilfælde på krænkelser efter 2010. I de fleste tilfælde er der tale om forhold, der ligger 20-50 år tilbage i tiden.