DR-vært deler sine første nøgenbilleder: 'Det er dejligt at hylde kroppen'

JoJo fra 'Go' Morgen P3' håber, at andre kan blive inspirerede af, at hun deler nøgenbillederne på Instagram.

P3-værten JoJo har fået taget nøgenbilleder, fordi hun gerne vil bidrage til, at der kommer mere diversitet og en større repræsentation på Instagram. (Foto: Petra Kleis © dr)

- Jeg er nervøs og har nærmest lidt ondt i maven over det lige nu.

Sådan lød det forsigtigt fra P3-radiovært Maria Josefine Madsen – bedre kendt som JoJo – da hun forleden var på vej til en fotograf for at få taget nogle nøgenbilleder.

Radioværten er ellers ikke typen, der poserer hverken helt eller halvt afklædt, og du finder med andre ord ikke billeder af JoJo på Instagram, hvor hun står i strandkanten iført badetøj.

- Jeg tager som de fleste andre også 50 billeder og vælger så det bedste, når jeg skal lægge et billede på Instagram, og jeg ville aldrig lægge et bikinibillede op, fordi jeg synes, jeg er for stor til det. Jeg kan heller ikke lide at vise mine bare arme på et billede, fortalte hun inden fotograferingen.

Alligevel har hun besluttet, at det er tid til at udfordre sig selv med nogle nøgenbilleder hos en dygtig fotograf.

Det er der en helt særlig årsag til, men den vender vi lige tilbage til.

Var nærmest helt høj efter fotosession

Valget af fotograf til nøgenbillederne blev Kia Hartelius, der var sød til at få JoJo til at føle sig tryg fra starten:

- Hun var skidesød, og det mindede mig meget om de tidspunkter i mit eget arbejde i studiet, hvor jeg selv forsøger at gøre vores kilder mest muligt trygge, så de kan dele det med os, som de skal på den bedst mulige måde. På den måde var rollerne byttet om, siger JoJo efter fotograferingen og griner.

Værtens nervøsitet har til gengæld vist sig at være unødvendig, for selvom det virkede lidt skræmmende at posere uden en trevl på kroppen, så viste selve fotograferingen sig faktisk at være en rigtig god og givende oplevelse, siger radioværten efter sin fotosession.

- Jeg havde det bare for fedt og var nærmest helt høj bagefter – og faktisk har jeg meget mindre fokus på resultatet af billederne nu. Jeg tænkte bare: "Ej, hvor var det bare en fed oplevelse".

- Det var virkeligt dejligt at hylde kroppen i stedet for at skælde den ud, sådan som jeg synes, jeg har gjort så meget i mit liv. Det var fedt at hylde den for alt det, den har været igennem, fortsætter hun.

Og nu er nøgenbillederne så endelig landet i radioværtens indbakke – og de blev gode, synes JoJo:

- Jeg er meget, meget glad for billederne. Jeg synes, de afspejler så fint, hvilken fed oplevelse det var at fejre min krop på den måde i så trygt et rum. Jeg bliver glad, når jeg kigger på billederne og tænker: "Ja, det er sgu mig, det der. Med hele molevitten og alt, hvad der dertil hører".

Dette bilede er JoJos egen favorit blandt billederne, som hun har fået taget. (Foto: Kia Hartelius)

'Folk skal ikke sidde og føle sig forkerte'

Men hvorfor smider Jojo overhovedet tøjet, når hun nu har haft det så svært med sin krop på billeder?

Fordi radioværten – der har en mørk far – har besluttet, at hun gerne vil bidrage til, at der kommer mere diversitet og en større repræsentation på Instagram, så "vi alle forhåbentlig kommer til at føle os mere inkluderede på det sociale medie i fremtiden", som hun formulerer det.

- Folk skal ikke sidde og føle sig forkerte. Vores forskelligheder bør omfavnes og ikke ende med at gøre os mere ensomme. Så det er i kampen mod ensomhed, siger JoJo.

Den beslutning kommer efter, at Instagram flere gange har fjernet et omdiskuteret billede af den sorte plus-size-model Nyome Nicholas-Williams – noget som værterne på 'Go' Morgen P3' også har talt om i æteren.

På det omtalte billede ser man plus-size-modellen sidde med lukkede øjne og bar overkrop, hvor hendes arme dækker hendes brystvorter. Men det blev alligevel for meget for Instagram, der har truet med at lukke modellens profil.

Instagrams retningslinjer siger ellers, at man godt må posere nøgen, så længe der netop ikke er tydelige brystvorter – i hvert fald kvinders – eller kønsdele at se.

Derfor er der nu opstået en modreaktion med hasttagget #IwanttoseeNyome og en diskussion om, om Instagram dermed forskelsbehandler i forhold til hudfarve og størrelse, når det gælder bar hud.

- Flere sorte kvinder har kontaktet mig for at sige, at det samme er sket for dem. Så jeg ved, at jeg ikke er alene, udtalte 28-årige Nyome Nicholas-Williams i The Guardian efter episoden.

Samtidig vrimler det med billeder af nøgne, hvide og slanke kvinder på platformen, lyder kritikken, der blandt andet også kommer fra fotografen Alexandra Cameron, der har taget det omdiskuterede billede.

- Jeg har delt billeder af mange kvinder – hvide kvinder, der havde mindre tøj på end Nyome, som aldrig blev rapporteret eller slettet. Det er første gang, det er sket for mig, skrev fotografen på sin egen profil.

Også den danske fotograf Petra Kleis bakker op om billedet af Nyome Nicholas-Williams:

- Det er hyklerisk af Instagram, at der på Playboys' Instagram-profil kan ligge billeder af mere eller mindre splitterravende nøgne kvinder med en lille bitte pixelering af brystvorten, mens man ikke engang kan se en brystvorte på Nyomes billede. Hvorfor skal det væk, når de andre får lov at blive?, spurgte hun i 'Go' Morgen P3' forleden.

Det er ikke første gang, at Instagram møder netop denne kritik, og i juli annoncerede Vishal Shah, der er Instagrams vicepræsident for produkter, da også, at mediet ville se på mulige "forudindtagethed i vores systemer og politikker".

Det sociale medie har da også tilladt de fjernede billeder af Nyome Nicholas-Williams på deres platform igen.

JoJo har aldrig før poseret sådan her – uden ret meget tøj. Og selvom hun synes, at det føles vildt at se billederne, så er hun også enormt glad for dem. (Foto: Kia Hartelius)

'Det ligner jo min mave! Så er jeg ikke alene'

Med alderen er JoJo begyndt at elske sin krop mere, og hun skælder da også meget mindre ud på den nu. Nøgenbillederne har derfor tappet fint ind i hendes mål om at bruge mere tid på at fejre sin krop frem for at kritisere den.

Nu håber hun bare, at hendes spontane idé om at posere nøgen og dele billederne med verden kan inspirere andre.

- Jeg er ikke ude på, at alle skal gøre det samme som mig. Jeg synes bare, det var fedt at hylde mig selv lidt – også bare som en helt almindelig kvinde. Men jeg håber, at det rykker ved andre, så de også kan finde noget ro i, at det, der er "normalt", ikke altid er det samme, som det, man ser i medierne.

- Og hvis nogen ser mine billeder og tænker: "Det ligner jo min mave! Så er jeg ikke alene", så er det fedt.

Hendes eneste bekymring nu er til gengæld, hvordan reaktionerne mon bliver på billederne, som 'Go' Morgen P3' også har delt på programmets egen Instagram-side.

For mens nogle måske vil finde billederne inspirerende, er andre måske ikke så positive og milde i deres modtagelse.

- Jeg kan godt være en lille smule bekymret for reaktionerne – også fordi jeg ved, hvor hårde vi er ved os selv og hinanden. Nogle gange er jeg for eksempel blevet spurgt, om jeg er gravid, og måske vil nogen tænke: "Hvorfor gør hun dog det?". Men det er jeg nødt til at pakke væk og lade være med at fokusere på.

- Det er langt vigtigere for mig, hvis nogen kan kigge på de her billeder, høre mine tanker og genkende sig selv i noget af det og føle sig mindre forkerte. Så er vi et lille, men vigtigt skridt tættere på at mindske folks ensomhed, siger radioværten.

Du kan se flere billeder af JoJo på 'Go' Morgen P3's Instagram-side.