​​​​​​​DR-vært oplevede krænkende adfærd fra chef: 'Han var jo manden, der kunne skabe min karriere'

Maria Fantino fra P3 blev krænket af en nu tidligere chef i DR.

(Foto: Petra Kleis © dr)

Du kender hende som den ene af værterne på det populære radioprogram 'Curlingklubben', hvor hun hyppigt deler detaljer fra sit eget liv med lytterne og ikke er bange for at sige, hvad hun mener.

Men der er noget, som Maria Fantino ikke har delt med sine lyttere. Noget, der har gået hende på i rigtig lang tid, og som P3-værten ikke har kunnet tale højt om.

Noget, der hægter sig på det igangværende opgør med sexisme og krænkende adfærd både i mediebranchen og andre erhverv.

25-årige Maria Fantino har nemlig oplevet at blive krænket af en daværende chef i DR, mens hun stadig var i praktik på DR's Talenthold for nogle år siden.

- Jeg har så mange gange i mit radioprogram holdt dundertale for andre kvinder. Slået et slag for, at det er ikke din skyld, hvis der bliver delt et nøgenbillede af dig. Alligevel har jeg ikke holdt en dundertale for mig selv, og det har været underligt, siger radioværten.

Men nu skal det være slut med tavsheden.

I dag deler hun derfor sin historie i DR's nyhedspodcast 'Genstart', hvor du kan høre, hvordan en mandlig, daværende chef i DR krænkede hende og derefter truede med at hive hende i retten, da hun satte sit navn på en klage.

- Alligevel føles det underligt og en lille smule skamfuldt, at jeg først fortæller om det nu, fordi jeg så længe har villet snakke om det, men ikke har turdet eller måttet, siger hun i podcasten.

Så hvorfor stiller hun sig frem netop nu?

Det gør hun, fordi tv-vært Sofie Linde satte skub i processen, da hun som den første mediepersonlighed delte en lignende oplevelse midt under sit værtskab på årets Zulu Comedy Galla i august.

Maria Fantino læste på Facebook, hvordan en "stor tv-kanon" havde truet med at ødelægge Sofie Lindes karriere, hvis ikke hun gav ham et blowjob, og her blev P3-værten ramt af tonen i kommentarfeltet. Hvorfor klagede hun ikke bare, lød det fra mange.

- Der var selvfølgelig også mange, der skrev søde ting, men jeg sad bare og havde en følelse af, at jeg rent faktisk havde et eksempel på, at det at klage ikke løser problemet med MeToo, for det er langt større end en HR-sag, siger Maria Fantino.

Faldt i snak til branchefest

Det skete en aften for nogle år siden. Maria Fantino var mødt op til en fest med nogle af sine venner fra DR, og et par af hendes kolleger blev i løbet af aftenen meget fulde, så hun "babysittede" dem lidt, som P3-værten formulerer det.

Det var en branchefest, så det var ikke noget dumt sted at være, når man som Maria Fantino var ved at være færdig med sin praktiktid. Derfor vidste hun også godt, at det var tid til at netværke med dem, der kunne have en afgørende rolle for hendes fremtidige arbejde.

Det var denne aften, hun blev introduceret for en mand, der dengang var chef i DR. Maria Fantino vidste faktisk godt, hvem han var, for hun kunne se, at det var ham, hun snart skulle præsentere et projekt for. Et projekt, som hun håbede, han ville købe.

- Det kunne ligesom betyde meget for min karriere, at han tog imod det, siger hun.

Så hun faldt fint i snak med ham og hans kæreste.

- Jeg falder i snak med hans kæreste omkring Melodi Grand Prix. Det er noget, jeg går rigtig meget op i – måske lidt for meget – og lige pludselig bryder han ind i den her samtale, fortæller Maria Fantino.

Det næste, han sagde, fik den hyggelige snak til at forstumme.

- Han siger, at han vil have, at hans kæreste og jeg skal kneppe, og at han vil kigge på.

Måske der er nogen, der vil tænke, at det da bare er en fræk vittighed, men MeToo handler om magt, understreger Maria Fantino:

- Da han sagde det her til mig, var det så tydeligt, at det ikke var flirt eller en kæk bemærkning – det handlede om magt. Det blev sagt med en aggressivitet, der viste mig så tydeligt: "Her skal skabet stå, og jeg kan bestemme over dig".

Maria Fantino startede i DR med et praktikforløb på Talentholdet, der har fostret mange af DR’s kendte, unge værter de seneste år. (Foto: Petra Kleis © dr)

Først blev Maria Fantino paf over hans kommentar. Så tænkte hun "ad", dernæst "øv" og afslutningsvist "sådan er det". Det gjorde man jo dengang, inden MeToo-bølgen startede, konstaterer hun.

Hun turde ikke lave en scene til festen eller at klage over ham efterfølgende. Så kunne han måske finde på at sige, at hun løj, og så lignede Maria Fantino pludselig en, man ikke kunne stole på, tænkte hun. Hun frygtede også, at han valgte ikke at hyre hende til diverse projekter.

Så Maria Fantino sagde ikke noget – hun gik bare derfra.

- Han var jo manden, der kunne skabe min karriere bagefter. Og uden at det skal lyde helt Harvey Weinstein-agtigt, så var jeg jo afhængig af, at han kunne lide mig, siger hun.

Fik 'nyt fedt chefjob' et andet sted

Episoden satte sig i Maria Fantino, og hun besluttede sig for at sige det til sin chef. Senere blev hun sat i kontakt med en tillidsmand, der var ved at samle eksempler, hvor folk havde oplevet grænseoverskridende adfærd fra den samme mand.

P3-værten var med andre ord ikke alene.

- Det, der var sket for mig, var ikke det værste i hele verden – jeg kunne sagtens tage på arbejde, det var ikke så traumatisk – men jeg følte også, at jeg var nødt til at gå til en chef for at vise, at det her er et større problem.

Nyhedspodcasten 'Genstart' har fået bekræftet, at der var flere alvorlige sager mod manden. Sager om både krænkende og grænseoverskridende opførsel.

Men kan man kun sanktionere en medarbejder, hvis den krænkede medarbejder står frem med navn. Det kræver forvaltningsloven, som DR som offentlig virksomhed arbejder under. Derfor blev det afgørende i denne sag, at Maria Fantino stod frem.

Ingen af de andre havde dog lyst til at skrive deres navn på klagen, så Maria Fantino endte med at stå alene som afsender, da de sendte en fælles klage over ham – det blev hun bare ikke orienteret om af DR.

To dage efter fik hun til gengæld besked om, at der var blevet taget en snak med manden, og at han ikke længere arbejdede i DR – den melding skuffede Maria Fantino.

- Jeg har overhovedet ikke fortrudt, at jeg har klaget, men jeg føler samtidig, at det blev fesent på en måde. Jeg havde lidt håbet, at når vi klagede, så blev han fyret med bulder og brag, og det kom i aviserne, og at alle kunne sige: Godt, der er nogle, der har fået stoppet det her.

Senere fandt Maria Fantino ud af, at han havde fået "et nyt fedt chefjob" et andet sted.

- Det havde jeg det dårligt med. Især fordi jeg kendte nogle af dem, han skulle arbejde sammen med, og jeg havde jo lyst til at advare dem og sige: "Hey, denne person har et problem – han er grænseoverskridende overfor rigtig mange".

I ’Curlingklubben’ er der hygge og latter, når Maria Fantino og Christian Bonde stiller spørgsmålstegn ved alt det, du ikke havde tænkt over, at du faktisk går og tænker over. Men når det gælder Maria Fantinos aktuelle historie i dag, er der ikke noget at grine ad. (Foto: Petra Kleis © dr)

Truede med 'vi ses i retten'

Men manden dukkede op igen – ikke fysisk i DR Byen, men i Maria Fantinos indbakke, da hun tjekkede sin arbejdsmail en onsdag i oktober sidste år.

Mailen landede, mens Maria Fantino oplevede stor succes med P3-programmet 'Curlingklubben' og netop havde modtaget prisen som årets radiopersonlighed ved et show, hun også var vært på.

- Jeg havde ikke hørt fra ham, siden jeg havde klaget, og tjekker den. Jeg når kun at læse lidt under halvdelen af den, før jeg lidt blackout'er, men stadig er ved bevidsthed, fortæller hun.

I mailen skrev han, at han gerne ville tale med Maria Fantino, så de kunne afslutte sagen, uden at hun risikerede et erstatningskrav på baggrund af injurier, som han formulerede det. I øvrigt var hans advokat blind-cc'et i mailen, skrev han.

Maria Fantino blev med ét vildt utryg og måtte sygemelde sig resten af ugen. Hun blev også bange for, at han var ude på at hævne sig på hende. Indimellem følte hun sig ligefrem forfulgt.

- Når jeg læser mailen nu, kan jeg godt se, at der hverken er trusler om vold eller noget, men det var en mand, jeg gik rundt og hele tiden var bange for. Jeg var bange for, at jeg ville møde ham på gaden, fordi han vidste, at jeg havde klaget over ham.

Da hun involverede sine chefer og DR Jura blev det dog hurtigt klart, at mandens snak om en retssag var tomme trusler. Men i februar i år – dagen efter hun vandt en Zulu Award for årets radioprogram med sin makker Christian Bonde – skrev manden igen, selvom om DR havde bedt ham om at stoppe kontakten.

Han havde tilmed forsøgt at finde hendes privatadresse, skrev han, hvilket gjorde Maria Fantino bange.

Denne gang havde mailen også en mere kontant tone: "Du er hermed orienteret om, at du i nærmeste fremtid modtager en stævning", stod der blandt andet i mailen – sammen med et "vi ses i retten".

Gennem DR fik Fantino en advokat, der undersøgte sagen, og igen viste det sig at være tomme trusler. Faktisk havde den tidligere DR-chef slet ikke en advokat, og dermed kunne Maria Fantino igen ånde lettet op.

Men frygten sidder stadig i hende i dag, og hun tør ikke sige, om hun mon har hørt det sidste fra ham nu.

Fortryder ikke sin klage trods frygt

Men hvorfor siger Maria Fantino egentlig ikke bare hans navn nu, tænker du måske. Fordi hun netop ikke ønsker en retssag, hvor hun kan risikere at stå alene i en sårbar position og selv skal betale udgifter til sagen, siger hun:

- Hvis jeg siger hans navn nu, så må han godt hive mig i retten med god grund for injurier, for jeg kan ødelægge hans ry med det, jeg ved om ham, siger Maria Fantino og tilføjer:

- Men jeg har ikke nogen konkrete beviser på, at han sagde det til mig dengang. Så selvom den holder som en personalesag, så er det ikke sikkert, at den holder i retten.

I dag fortryder hun dog ikke et sekund, at hun har klaget. Heller ikke selvom det har betydet, at hun har følt sig utryg og bange ad flere omgang lige siden.

- Jeg var i en privilegeret position, da jeg klagede over ham, og det er ikke alle, der er i den.

Til gengæld mener Maria Fantino, at det er under al kritik, at hun ikke fik at vide af DR, at hun var den eneste af afsenderne af klagen, der stod frem med navn. Det forklarer jo, hvorfor det netop var hende, som manden kontaktede igen og igen.

Hun ærgrer sig også over, at hendes historie ikke kommer med en løsning, men om ikke andet håber hun, at historien i det mindste kan komme med en nuancering.

- Det provokerer mig, når folk siger: Hvorfor siger Sofie Linde ikke bare navnet på den store tv-kanon? Hvorfor klagede hun ikke bare? Fordi det er ikke bare løsningen på det hele. Det her er et større problem, siger Maria Fantino.

'Genstart' har været i kontakt med den pågældende tidligere DR-chef og har forelagt ham kritikken. Den tidligere DR-chef ønsker dog ikke at deltage i udsendelsen eller besvare kritikken, der rejses mod ham.

'Genstart' har også foreholdt Maria Fantinos udtalelse for DR, og Sune Knudsen, der er chef for DR Kommunikation, skriver tilbage, at man har lært af debatten, der kører nu:

- Det er en voldsom oplevelse, Maria Fantino har været ude for, som gør indtryk. Det er godt, at vi har kunnet hjælpe blandt andet juridisk undervejs, selvom vi ved, at det stadig har været en meget hård omgang.

- Den væsentlige problematik, som Maria Fantino rejser, handler om ytringsfrihedens grænser i forhold til injurielovgivningen, hvis man ønsker at fortælle om krænkende oplevelser til omverdenen i kølvandet på en personalesag. Der er altså tale om lovgivning. Men vi skal naturligvis gøre, hvad vi kan, for at hjælpe, vejlede og støtte de ansatte ved behandlingen af personalesagen. For DR's opgave og pligt er at sikre et godt arbejdsmiljø for medarbejdere, og vi håber derfor, at medarbejdere, der føler sig krænket, fortæller om oplevelser, for så kan DR agere.