Drama på Læsø: Kunstnere kræver kontroversielle værker fjernet fra galleri

En udstilling om politisk kunst har skabt røre på den lille ø i Kattegat.

Dan Park er blandt de kunstnere, der har et værk med i den omstridte udstilling 'Den politiske kunst', der åbner i Læsø Kunsthal i næste uge. (Foto: © Sophia Juliane Lydolph, Ritzau Scanpix)

Det syder på Læsø.

En kommende udstilling har nemlig skabt voldsom debat på den lille ø i Kattegat - allerede inden den overhovedet er åbnet for offentligheden.

Udstillingen 'Den politiske kunst' kan ses hos Læsø Kunsthal fra den 7. juni og tæller blandt andet værker af den racismedømte svenske kunstner Dan Park og den danske performancekunstner og folketingskandidat for partiet Strams Kurs Uwe Max Jensen, der er kendt for sine provokerende kunstværker og happenings.

Men selv om 'Den politiske kunst' altså endnu ikke er åbnet, har den allerede har gjort læsøboerne utrygge og også har fået konsekvenser for kunsthallen.

Trækker sig fra udstilling

En håndfuld danske kunstnere skulle i efteråret have bidraget til en helt anden udstilling i kunsthallen, som ikke har noget at gøre med 'Den politiske kunst'.

Men de vil nu trække sig på grund af den aktuelle udstilling, der ud over Uwe Max Jensen og Dan Park også tæller navne som kinesiske Ai Weiwei, svenske Lars Vilks og britiske Banksy.

Det fortæller Læsø Kunsthals daglige leder, Jon Eirik Lundberg, i Kulturen på P1.

- De sendte mig et ultimatum om, at jeg skulle pille to navne ud af programmet, siger han.

Men det nægtede Jon Eirik Lundberg, der ikke ønsker at fortælle, hvis værker kunstnerne kræver bliver fjernet, da vi med hans egne ord 'befinder os midt i en valgkamp'.

Håbet med udstillingen 'Den politiske kunst' har ifølge kunsthallens leder været, at den kunne medvirke til at nuancere billedet af den politiske kunstner.

- Jeg vil gerne have flyttet fokus fra kunstnerne og værkerne over på de reaktioner, de skaber. Alene navnene tænder gnisten. Jeg tror, der ligger langt mere stof i deres værker end det, man ofte bare kalder det 'kontroversielle', siger han i Kulturen på P1.

- Jeg vil også gerne sikre kunsthallens legitimitet. Hvad er dens rolle i samfundet? Jo, den producerer et offentligt rum, som ingen ejer. Et rum, hvor man kan reflektere kritisk, uddyber han.

Jon Eirik Lundberg, der er daglig leder af Læsø Kunsthal, nægter at følge en række kunstneres ultimatum om at fjerne politiske værker fra en kommende udstilling. (Foto: © Uffe Weng, Ritzau Scanpix)

Debattør: Forstår kunstnernes valg om at trække sig

Trine Ross er magister i kunsthistorie og arbejder både som kunstanmelder og kunstdebattør.

Hun kan godt forstå, at de danske kunstnere ikke har lyst til at skulle forsvare, hvorfor deres værker skulle vises i forlængelse af en udstilling, der 'blandt andet består af bidrag fra meget kontroversielle kunstnere'.

Det siger hun til dr.dk.

- Nu kan jeg jo ikke udtale mig på kunstnernes vegne, men jeg mener, at med frihed følger også retten til at sige nej tak - i dette tilfælde til at udstille et sted, som kort forinden har vist værker, man ikke ønsker at blive associeret med, siger hun.

Trine Ross pointerer, at både Dan Park og Uwe Max Jensen har modtaget domme - Dan Park for racisme og 'hate speech', Jensen for vold.

- Selvom der er tale om to forskellige udstillinger, ville der let kunne ske en slags sammenblanding, og her har de unge kunstnere altså prioriteret at holde deres sti ren. Og det kan jeg sådan set godt forstå.

De danske kunstnere, der skulle have bidraget til den anden udstilling i efteråret, ønsker ikke at medvirke i Kulturen på P1, da de betragter sagen som uafsluttet. Dr.dk har også været i kontakt med en af kunstnerne, der hverken vil be- eller afkræfte sagens forløb og i øvrigt ikke ønsker at udtale sig yderligere om sagen.

'Den politiske kunst' åbner 7. juni - to dage efter folketingsvalget - og kan ses frem til 28. juli.