Det blev kaldt "en regulær skandale", efter det i foråret kom frem, at seks lande angiveligt havde snydt med stemmerne til dette års Eurovision Song Contest.
Nu drager arrangørerne bag Eurovision, European Broadcasting Union (EBU), så konsekvensen forud for næste års shows.
Her dropper man nemlig fuldstændig juryerne i de to semifinaler, der leder op til finalen. Det fremgår af en pressemeddelelse fra EBU.
- De her forandringer anerkender showets utrolige popularitet ved at give mere magt til seerne af verdens største live musikbegivenhed, lyder det fra Martin Österdahl, der er chef for Eurovision.
Ændringerne kommer som direkte konsekvens af sidste års show, hvor EBU beskyldte seks landes juryer for at snyde med deres stemmer i den ene af semifinalerne. Noget, landene dog har nægtet.
Efter årets Eurovision nedsatte EBU en arbejdsgruppe, der skulle se på, hvordan man kunne sikre showets fremtidige integritet. Deres anbefalinger er nu blevet godkendt og har ført til de nye regler for afstemningen i 2023.
Juryerne, der består af musikfaglige lokale fra hvert deltagerland, har ellers været med til afgøre resultatet i semifinalerne siden 2009.
I stedet bliver det fremover udelukkende seerne, der har magten ved de to indledende Eurovision-semifinaler, der leder op til den store finale, der afholdes lørdag den 13. maj.
Det skal være slut med snyd
Efter årets Eurovision-finale i maj kom det frem, at Georgien, Montenegro, Polen, Rumænien, San Marino og Aserbajdsjan angiveligt havde snydt med deres juryafstemning og bevidst stemt på hinanden.
Dengang slog EBU fast, at man aldrig tidligere havde set så store uregelmæssigheder i juryens stemmemønstre.
Ifølge EBU valgte fagjuryerne i de seks lande at tildele hinanden markant flere og højere point end resten af de 15 lande, der også stemte i den anden semifinale.
- Stemmeafgivelsens integritet, både fra fagjuryerne i hvert land og seernes stemmer, er essentiel for showets succes, lød det dengang fra EBU, som fastslog:
- Ethvert brud på reglerne vil blive taget meget alvorligt.
Det har man så taget konsekvensen af nu. Juryerne kommer dog stadig til at være med til at afgøre resultatet i finalen, der finder sted lørdag den 13. maj i Liverpool.
Nu skal resten af verden også stemme med
Udover ændringer i juryafstemningen, har EBU også annonceret en ny online-afstemning næste år.
Her kan seere i udvalgte lande, der ikke selv deltager i konkurrencen, for første gang også afgive deres stemme.
I semifinalerne og i finalen vil onlinestemmerne blive omregnet, så de kommer til at have samme vægt som ét enkelt lands stemmer.
Eurovision er tidligere blevet sendt i lande som Kina, USA og Kasakhstan, og den nye afstemning skal ifølge EBU "afspejle showets globale popularitet".
Hvilke lande, der må stemme med, vil blive offentliggjort forud for næste års musikshow.
Hvem, der skal repræsentere Danmark ved næste års Eurovision, bliver afgjort den 11. februar, hvor Dansk Melodi Grand Prix 2023 afholdes i Arena Næstved.