Dronningen gav os alle en corona-opsang: 'Nu er hun gået viralt'

Dronning Margrethes skrappe formaninger er tilsyneladende blevet taget til efterretning.

Dronning Margrethe talte tirsdag aften fra Fredensborg Slot om den alvorlige situation i forbindelse med udbredelsen af coronavirus. Og hun var mere direkte i sin kommunikation, end vi er vant til at se hende. (Foto: Dr © Scanpix)

Det var ikke blot historisk, da dronning Margrethe tirsdag aften som den første monark siden Christian 10. talte til folket uden for rammerne af den traditionsrige nytårstale.

Det var også med et budskab om coronakrisen, der ikke var til at tage fejl af.

- Man ser stadig grupper i alle aldre, som opholder sig for tæt sammen. Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Det er tankeløst, og det er først og fremmest hensynsløst, lød det formanende fra dronningen.

Og dét budskab gjaldt i særlig grad de unge, der i mindre grad modtager information via den klassiske, politiske kommunikation, og som ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har taget for let på regeringens anbefalinger om ikke at samle sig for mange sammen for at undgå smitte.

- Selvfølgelig er det skuffende og ærgerligt ikke at kunne mødes med sine venner, ikke mindst når man er ung. Men I har jo tiden for jer og andre måder at mødes på i denne digitale tidsalder, lød det blandt andet fra dronningen i talen.

Monarkens budskab kom direkte i kølvandet på statsminister Mette Frederiksens (S) pressemøde, hvor der blev lanceret nye restriktioner for at forhindre smitte med coronavirus. Her fortalte statsministeren blandt andet, at forsamlinger i det offentlige rum på mere end ti personer forbydes fra onsdag klokken 10.

Og mens det efterhånden er blevet hverdagskost med pressemøder fra Spejlsalen i Statsministeriet, så har dronningens budskab gjort et særligt indtryk på en række unge meningsdannere, DR Nyheder har talt med.

'Kongehuset har ikke holdt sådan en tale siden Anden Verdenskrig'

Det har det eksempelvis gjort på tidligere DR-radiovært Sandie Westh, der i dag blandt andet er blogger for Ekstra Bladet. Hun tøver ikke med at kalde talen for "helt ekstraordinær".

- Da jeg hørte, hun skulle tale, tænkte jeg: "Så er det virkelig alvorligt". Hun bliver kun rullet ind, når det er sindssygt alvorligt. Hun kan tale på tværs af politiske skel og tilhører på en måde os allesammen, hvilket hun også lagde vægt på i går. Så det gjorde et kæmpe indtryk på mig.

Sandie Westh pointerer dog, at det måske forholder sig anderledes for de helt unge.

- Jeg tror ikke, hun bare gør et stort indtryk på de unge, uden at det bliver serveret for dem, hvorfor hun holder talen, og hvor sjældent det er, at Kongehuset gør det her. Den historiske kontekst skal nok lige forklares, siger hun og uddyber:

- For det var jo helt ekstraordinært - Kongehuset har ikke holdt sådan en tale siden Anden Verdenskrig!

Sandie Westh synes overordnet set, at mange unge har forstået situationens alvor, men, som hun pointerer, der er også stadig mange, der ikke har.

- Jeg bor selv på Vesterbro i København, og jeg kan se, at folk stadig klumper sammen i gaderne, så jeg håber virkelig, dronningens tale gør et indtryk.

Dronningen er gået viralt

Rasmus Kolbe, der måske er bedst kendt under sit Snapchat-alias Lakserytteren, kalder slet og ret dronningens tale for "fremragende".

- Jeg synes, dronningens tale var meget nærværende og meget statsmoderlig på den helt rigtige måde. Jeg tror, det har en effekt, når hun taler. Og jeg tror også, det har en effekt på de forældre, der måske har set lidt igennem fingre med deres teenageres adfærd. Så den virker i virkeligheden på alle niveauer.

Men gider de unge at lytte til dronningen?

- Jeg kan i hvert fald se, at dronningens budskab er eksploderet på Instagram efter talen. Mange mennesker deler bidder fra talen og støtter op om hendes budskab. Hun er faktisk gået viralt, lyder det fra Rasmus Kolbe, der også er medstifter og kreativ direktør i Hippo Talent Management og kreativ direktør og partner i WeAreCube.

Han tror, folk forstår alvoren, når dronningen helt ekstraordinært taler til befolkningen.

- Jeg tror godt, man forstår, at når dronningen går på skærmen og siger de her ting, så er det fordi, det er nødvendigt, og fordi det er noget, der er større end bare almindelige nyheder.

En familie lytter til dronning Margrethes tv-tale fra Fredensborg Slot. (Foto: THOMAS SJØRUP © Scanpix)

Hun er ligesom "the force" i 'Star Wars'

Bloggeren Cathrine Wichmand, der har over 65.000 følgere på sin Instagram-side Rockpaperdresses, føler sig også sikker på, at dronningens tale når langt ud:

- Når moder Danmark taler, så lytter man, lyder det fra Wichmand, der i kølvandet på coronakrisen blandt andet har holdt virtuel filmaften via sin Instagram-side.

- Jeg forestiller mig hende lidt som "the force" i 'Star Wars'. Hun transcenderer alder og geografiske og økonomiske skel. Hun samler os allesammen. Jeg tror faktisk også, at hun har fået endnu mere pondus med alderen. Man kan nærmest ikke blive mere flov, end når hun sætter grænser for én.

Cathrine Wichmand roser desuden dronningen for den opsang, hun gav ungdommen i sin tale:

- Men hendes formaninger gælder i virkeligheden os allesammen.

- I et hæderkronet demokrati som vores kan man jo ikke bare mure folk inde, men man kan sætte dronningen ind som en anden Rullemarie. Folk lytter til hende, og hun er superrespekteret både blandt unge og ældre.