Dronningen i ny bog: Man bliver ikke nødvendigvis dansker af at bo i Danmark

Danskerne skal være gæstfrie, men indvandrere skal også melde sig ind i samfundet, hvis integrationen skal lykkes, siger dronning Margrethe.

- Vi kan ikke lade, som om det bare går over af sig selv. Det gør det ikke, siger dronningen om de integrationsproblemer, Danmark står overfor i dag. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson © Scanpix)

I en ny bog løfter dronning Margrethe pegefingeren.

Det gør hun over for den gruppe indvandrere og flygtninge, der ikke er tilstrækkeligt integreret i det danske samfund.

- Det er ikke en naturlov, at man bliver dansker af at bo i Danmark. Det gør man ikke nødvendigvis, siger hun i bogen "De dybeste rødder", der er skrevet af journalist Thomas Larsen.

- Der skal skiftes lidt af jorden i potten, tror jeg. Man må gerne beholde sine rødder, men man skal sørge for, at jorden er frisk.

- Vi troede nok, at den slags ting ville gå i sig selv. Hvis man gik på gaderne i København og drak det kommunale vand og tog den kommunale bus, blev man nok dansker i løbet af kort tid. Det var så indlysende for os, og derfor troede vi, at det måtte det også blive for dem, der slog sig ned og boede her. Sådan var det ikke. Det har vi lært, siger dronningen.

Hun hæfter sig også ved, at nogle grupper er bedre integreret end andre.

- De, der kom fra Sydøstasien, har gennemgående klaret sig forrygende. Andre har haft vanskeligere ved at tilpasse sig. De har haft svært ved at finde rytmen i Danmark, siger dronningen.

Samtidig sender majestæten også en klar besked til de etniske danskere om, at de skal tage pænt imod de mennesker, der kommer til Danmark.

Og så bør danskerne også være bedre til at formulere de værdier og regler, som Danmark bygger på.

- Hvis man ikke kan sætte ord på det, man står for, er det svært at fortælle andre om det. Der skal arbejdes med det, og man skal engang imellem sætte folk stolen for døren og sige: "Hov! Det dér, det går ikke, siger dronningen.

Har ændret mening gennem årene

Det er langt fra første gang, at dronningen udtaler sig om integration. Men gennem årene har hendes udtalelser ændret karakter, forklarer forfatteren til den nye bog, Thomas Larsen.

- Hun har flyttet sin position, så hun nu i stigende grad også siger til dem, der kommer til landet, at de skal være opmærksomme på, hvad det er for et samfund, de er kommet til, og hvilke spilleregler, der gælder her, siger han og henviser til hendes nytårstale i 1984.

Det var en af de første gange, majestæten italesatte sin holdning til integrationen af de indvandrere og flygtninge, der var kommet til Danmark. Her var pegefingeren kun løftet over for de danskere, der i dronningens optik, ikke tog pænt nok imod tilflytterne.

- Så kommer vi med vores danske humor og små dumsmarte bemærkninger. Så møder vi dem med kølighed, og så er der ikke langt til chikane og grovere metoder. Det kan vi ikke være bekendt. Hvis vi ønsker, at de nye år skal blive bedre end det gamle, er her et godt sted at begynde, sagde hun til danskerne i nytårstalen.

En af dronningens største bekymringer

I den nye bog erkender dronningen, at integrationen har været sværere, end hun havde forestillet sig tilbage i 1980'erne.

- Jeg troede, at de mere eller mindre ville komme til at blive som os. Sådan blev det ikke. Det har været svært, rigtig svært, og det er synd for alle parter, siger dronningen.

Ifølge Thomas Larsen, der har skrevet bogen, er en af dronningens største bekymringer i dag, hvordan vi skal sikre, at integrationen lykkes.

- Hun gør det kraftigere, end hun nogensinde har gjort det før. Hun lægger mere vægt på, at det er en alvorlig situation, siger han.

Bogen handler ikke kun om integration og indvandring. Det er en bog, hvor dronningen giver sin version af danmarkshistorien.

- Det er usædvanligt, at vi har en dronning, der går så meget ind i samfundsdebatten, som vi er vidne til her, siger Thomas Larsen.

Bertel Haarder: Dronningen er en gave til Danmark

Indtil videre er det ikke mange, der har haft muligheden for at læse bogen, som først udkommer på torsdag. Men en af dem, der har læst uddrag af den, er kulturminister Bertel Haarder.

Og han har ikke noget imod, at hun udtaler sig om samfundsmæssige anliggender - nærmest tværtimod.

- Man kan jo godt have en dronning, der aldrig siger noget, men i Danmark har vi den gave, at vi har det ældste monarki i verden med en vidunderlig dronning, der har noget på hjerte. Og det er ikke kun ved nytårstid. Det har hun hele tiden. Det er en gave for et folk at have sådan en dronning, siger han.

Han håber, at hun med sin pragmatiske måde at løfte pegefingeren på, kan gøre en forskel i en tid, hvor man diskuterer integration som aldrig før, siger han.

- Hun har den evne at tale om kontroversielle emner på en måde, der ikke skaber uenighed, men som tværtimod samler, siger han.

Dronningen: Vi burde kunne klare det

Og det er netop det med at samle befolkningen, der ifølge Thomas Larsen er en af dronningens bevæggrunde for at give sin version af danskernes historie i en bog netop nu.

- Hun kan se, at vi lever midt i en tid, hvor der er meget polarisering og megen splittelse, så hun vil med bogen gerne pege på, at der også er meget, der binder os sammen, siger han.

Dronningen er ifølge ham klar over, at det ikke bliver nemt at skabe samhørighed, men for hende er der intet alternativ.

- Vi kan ikke lade, som om det bare går over af sig selv. Det gør det ikke, siger hun i bogen.

Hun hæfter sig også ved, at Danmark ikke er det eneste europæiske land, der har problemer med integrationen. I andre lande er problemerne endnu større.

- I Danmark er det trods alt relativt små områder, hvor der er folk, som har vanskeligt ved at tilpasse sig. Vi burde kunne klare det, siger hun men understreger, at det ikke er en nem opgave:

- Men vi skal finde ud af det, og jeg tror på en måde, vi skal være glade for, at vi har opdaget, at det er vanskeligt, for så kan vi dog bedre se problemerne i øjnene og gøre noget fornuftigt ved dem.

Bogen "De dybeste rødder - Dronningen fortæller om Danmark og danskerne" udkommer på torsdag.

Facebook
Twitter