DR's kristne mission? Se listen over DR's kristne progammer

P3's Ramadanradio er blevet kritiseret som et knæfald for islam. Men rent faktisk sker der et knæfald for kristendommen hver dag på DR, mener en religionshistorier. Se DR's kristne programmer.

Hver søndag - gudstjeneste sendes på DR1. Et eksempel på DR's ukritiske kristne mission, mener religionshistoriker ved Syddansk Universitet Jens-André Herbener.

Den muslimske fastemåned, Ramadanen, sluttede i weekenden med den traditionelle eid-fest.

Det markerede vi her på DR blandt andet med radioprogrammet "Ramadanradio", der sendte hele sidste uge på P3, og den sidste krølle bliver slået i dag, hvor der er eid-fest uden for DR Byen.

Ukritisk mission

Det skabte voldsomme reaktioner fra massevis af lyttere, politikere og debattører, som mener, at DR med programmet har lavet et knæfald for islam. Men i virkeligheden burde DR i stedet beskyldes for at missionere for kristendommen, mener religionshistoriker ved Syddansk Universitet Jens-André Herbener.

- Jeg kan ikke forestille mig en mere effektiv måde at missionere på, end når en landsdækkende public service station udbreder ens religion til samtlige husstande i et land hver dag, hver uge og hvert år ukritisk på den her måde, som DR gør, siger han til P1 Morgen.

Han fremhæver i en kronik i Politiken de programmer, hvor DR ifølge ham missionerer for den kristne tro:

Morgenandagten - P2

Programmet sendes hver morgen fra Københavns Domkirke. Her læses der op fra Bibelen og synges kristne salmer. DR sender intet, der svarer hertil, fra en moské, en synagoge eller anden religiøs helligdom.

DR Kirken - DR1

Transmission næsten hver søndag året rundt fra en dansk folkekirke. DR sender intet, der svarer hertil, fra en moské, en synagoge eller anden religiøs helligdom.

Før Søndagen - DR1

Et program, hvor danskere hver søndag – med udgangspunkt i den aktuelle bibeltekst – fortæller om ”deres forhold til troen og kristendommen”. DR sender intet fast, der svarer hertil, om muslimers, jøders eller andre menneskers religion.

Radiogudstjenesten - P1

Hver søndag kl. 10 transmitterer højmessen fra en dansk folkekirke.

Dagens Ord - Internet og smartphones Det er forskellige former for kristen forkyndelse, som DR tilbyder på sin hjemmeside og til smartphones. DR samarbejder her med folkekirken og Bibelselskabet, der er en kristen bibel- og missionsorganisation. DR sender intet, der svarer hertil, fra muslimsk, jødisk eller anden religiøs side.

Mennesker og Tro - P1

Et ”samtaleprogram i troens rum”. Ikke blot titlen, men også indholdet har i talrige tilfælde en kristen slagside. Om det så blot er i den bløde, eksistentielle, kulturkristne forstand.

Julekalenderen - DR1

Gennem mange år er blevet sendt fra 1. til 24. december. Med meget forskelligartet indhold, ja, men serien er 100 procent betinget af den kristne jul, som den for mange øjensynligt repræsenterer en elsket optakt til.

Fremhæver et parti frem for andre

Jens-André Herbener mener, at disse programmer helt klart er med til at favorisere Folkekirken.

DR's public service-aftale forpligter blandt andet institutionen til at "lægge særlig vægt på sin rolle som initiativtager til og formidler af dansk kunst og kultur og den danske kulturarv, herunder den kristne kultur". Og desuden er lige godt 80 procent af os medlemmer af Folkekirken. Så er der vel ikke noget galt i, at vi sender flere programmer med kristent indhold, end programmer, der fokuserer på andre religioner?

- Det er rigtigt, at Folkekirken på den ene side er en del af den danske kulturarv - men på den anden side er den en interesseorganisation på linie med andre. Eller man kan sammenligne det med et politisk parti, sådan rent symbolst - og fremhæve Folkekirken på den her måde, det er det samme som at fremhæve et politisk parti på bekostning af andre, siger Jens-André Herbener.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter