'Du burde skamme dig': Model viser kønsbehåring og skaber voldsom debat

Modellen Tereza Kacerová har lagt et billede på Instagram, hvor hun viser sin kønsbehåring. Det har fået sindene i kog på nettet.

(Foto: Illustration Oliver Seppo © (c) DR)

Vores forhold til kroppen stjæler tit overskrifter.

Der var stærkt delte meninger, da Facebook begyndte at censurere billeder af bare bryster. Og kommentarfelterne glødede, da amme-diskussionen var på sit højeste (og i øvrigt endte med, at kvinder protest-ammede på Rådhuspladsen i København).

Nu er internettet så igen gået i brand over kroppen. Det sker, efter at modellen Tereza Kacerová har lagt et billede af sig selv i bikini på sin Instagram-profil, hvor hun poserer foran en svømmepøl.

På billedet ligger hun henslængt foran pølen, mens hun holder den ene hånd op foran ansigtet. Lige over hendes trussekant titter en lille kant frem med kønsbehåring.

Teksten til billedet lyder:

- Leder efter min skraber. Det er bare for sjov; jeg ved præcis, hvor den er.

Men selv om opslaget har en humoristisk tone, er de vrede reaktioner væltet ind på Kacerovás Instagram.

- Hvorfor? Nu blokerer jeg dig, skriver en bruger.

- Du burde skamme dig, mener en anden.

- Du er en vulgær kvinde, synes en tredje.

Mens mange er vrede og forargede over, at Kacerová kan finde på at stille sin kønsbehåring til offentligt skue, er der dog også dem, der hylder den tjekkiske model, der er kærester med den danske dj Morten Breum.

- Jeg elsker, hvor modig du er, skriver én bruger.

- Giv denne her pige en medalje, supplerer en anden.

- Lad det gro, lad det gro, lad det gro, lyder en humoristisk kommentar fra en tredje.

Ekspert: Det handler ikke om kønshår

Men hvorfor er nettet gået i selvsving over en centimetertynd streg med kønsbehåring? Det har vi spurgt Julie Rokkjær Birch om, der er direktør for Kvindemuseet i Danmark.

- Kvinder har historisk ikke måttet fylde meget – hverken verbalt eller visuelt – og kvinder har historisk ikke været betragtet som havende en egen aktiv seksualitet, forklarer museumsdirektøren.

- Og dét at give eksplicit udtryk for sin egen seksualitet, eller vise kropslighed, har typisk været no go for kvinder. Og det må man jo sige, at Tereza Kacerová gør her. Groft sagt kan du enten være dydig og dække dig til – eller også er du, ja: vulgær.

Museumsdirektøren mener, at meget af debatten om kønsbehåring handler om 'tidsånd, mode og stereotyper' - hvad enten man synes, det er fint at vise kønshår, eller opponerer imod det.

- Hår på benene har for eksempel været betragtet som dybt unaturligt for rigtig mange de sidste mange årtier. Og det skyldes, at det altså er meget sjældent, at man ser en undertøjsmodel med hår på benene. Nu går Tereza Kacerová så skridtet videre.

- Og det bør man pege på og reflektere over - for det er jo ikke altid, at det blot drejer sig om hår, vel?, slutter museumsdirektøren retorisk.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter