Du er ikke selvoptaget, når du tager selfies - faktisk tværtimod!

Selfie-billeder giver en følelse af socialt samvær, viser ny forskning.

(© Amalie Carlé Fischer på instagram - @AmalieFischer)

Når 24-årige Amalie Fischer uploader billeder på Instagram, er der især en slags, der performer bedre og giver flere likes end andre. Selfies.

- En selfie er det tætteste, jeg kommer på i relationen til mine følgere. I og med at jeg selv tager billedet, er det min helt egen personlige måde at kommunikere på, og jeg føler, det skaber et fælles rum til mine followers, siger Amalie Fischer, som har 53.900 Instagram-følgere.

Hun lever af at være influencer og er tilfreds, hvis hun får over 2.500 likes på et billede og rigtig glad, hvis det når over 3.000 likes på Instagram.

- Jeg bruger ofte selfies, men jeg synes ikke, det er narcissistisk. Du skal jo ikke kun vise smukke fotos af dit ansigt med flot lys og rigtig caption, for det vil være et falsk billede af virkeligheden. Jo mere, du giver, og jo mere personlig du er, får du den her fællesskabsfølelse med brugerne. Og så sælger du bedre rent arbejdsrelateret, forklarer Amalie Fischer, som har haft en blog siden 2014.

- Når jeg tager selfies til mine 50.000 followers, vil jeg se ud på den bedst mulige måde. Generelt viser en selfie, hvor godt vi har det, men du skal også turde vise dine sårbare sider, for ellers kan ingen relatere til dig, siger den 24-årige influencer Amalie Fischer. (© Amalie Carlé Fischer på instagram - @AmalieFischer)

Det bakkes op af et helt nyt forskningsstudie, som viser, at en selfie ikke er en narcissistisk handling. Tværtimod giver det sammenhold. Det skriver SVT.

Følelse af nærvær

- At tage selfies med mobilen på offentlige steder bliver ofte set som selvoptagethed og overfladisk adfærd. Men selfiebilleder, der hurtigt deles gennem sociale medier, giver en social følelse af at være sammen, forklarer professor Alexandra Weilenmann fra Gøteborgs universitet til SVT.

Hun står bag undersøgelsen om betydningen af selfies og peger på, at tidligere studier omkring selfier har misset det sociale aspekt, som selfietageren har med modtagerne.

- Du kan sidde på meget forskellige steder og stadig skabe en følelse af nærhed ved at udveksle selfies, forklarer forskeren.

- Det er helt klart selfies, der giver fleste likes og mest engagement, hvis det kommer med en følelesrelateret tekst. Det gør, at folk bliver lukket lidt mere ind i dit liv, lyder det fra 24-årige Amalie Fischer, som startede sin blog i 2014. (© Amalie Carlé Fischer på instagram - @AmalieFischer)

'Hvem tror hun, hun er'

Tidligere forskning udråbte selfien som symptom på den selvoptagede ungdom, men der er sket meget op området, lyder en af konklusionerne i den nye undersøgelse.

Det kan Amalie Fischer godt genkende fra sin hverdag. Hun mærker, at det er blevet meget mere udbredt for mange at tage selfies offentligt.

- For et år siden, når jeg gik og tog selfies eller filmede mig selv i Københavns gader, kiggede folk på mig med et ‘hvem tror hun, hun er’-blik. Men nu kan jeg meget nemmere gøre det, uden at folk kigger mærkeligt på mig, siger hun.

Lige nu er hun i London på forretningsrejse for et hårprodukt. På turen bliver der taget en masse selfies med mobilen.

- Det ville virkelig være utænkeligt ikke at smide noget på Instagram her fra London. Det er blevet så meget hverdag og mit liv at dele hele tiden. Det kunne være helt rart en dag at være på en ferie uden at dele noget, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk