Du kender hende som hylende morsom i 'Klovn': Men Mia Lyhne har aldrig gået efter at lave komedie

Vi kender hende mest fra 'Klovn', men Mia Lyhne drømmer også om roller i dramaserier og film "med kød på".

(Foto: Andreas Bro)

Mia Lyhne blev mor til tvillinger lige inden sin 40-års fødselsdag.

Nu, 10 år senere, er hun netop blevet mormor til firlinger. For lige der midt i hendes entré ligger fire bittesmå kattekillinger og dier hos deres mor.

Familieforøgelsen er kommet på et tidspunkt i Mia Lyhnes liv, hvor der i forvejen er temmelig meget knald på. Hun færdiggjorde tidligere på året optagelserne til 8. sæson af 'Klovn' (der lige nu kan ses på TV 2), mens optagelserne til 9. sæson er i fuld gang. Hun og hendes familie er lige flyttet for anden gang på kort tid, så børnene er igen begyndt på en ny skole.

Og så runder hun i dag et skarpt hjørne.

- Åh Gud, lyder det i et dramatisk, men komisk tonefald, når man taler om hendes 50-års fødselsdag den 6. juli.

Fødselsdagen bliver dog ikke negligeret, og hun regner med at fejre den med en stor fest til september. Men alderen bliver lige fintunet en smule:

- Jeg havde lige født, da jeg blev 40, så jeg har hele tiden sagt, at når jeg bliver 50, skal jeg holde en kæmpe 40-års fødselsdag, siger hun.

Mia Lyhne var i 30’erne, da hun blev et kendt ansigt i den brede, danske befolkning.

Det skete i rollen som Frank Hvams kone i 'Klovn'. Serien har affødt tre spillefilm og er med sine 78 afsnit (det første blev sendt i 2005) meget tæt på at overhale 'Huset på Christianshavn' som den danske serie med flest afsnit overhovedet.

- Jeg har tit taget mig selv i at tænke, at det egentlig er utroligt, at vi kan blive ved. Og at vi stadig kan finde gejsten. Men det er stadig rigtig sjovt at lave, og vi har en ganske særlig kemi sammen. Men rollen har også betydet, at jeg er blevet kendt. Og det er ikke altid det fedeste, siger hun med et smil.

Vil være en flue på væggen

Et liv som skuespiller med fame and fortune lyder måske tiltalende for mange. Men for Mia Lyhne er berømmelsen en bagside af medaljen. For eksempel lige nu hvor hun er flyttet og skal lære nye mennesker at kende på børnenes nye skole.

- Det at være kendt gør noget underligt ved relationer. Også selvom det er relationen mellem lærer og forælder eller relationen til de andre forældre i klassen. I hvert fald når man er ny. Når man først er tryg, er det jo ligegyldigt, men især nu hvor vi er flyttet to gange på det sidste, kan jeg godt mærke… Fuck altså. Jeg vil jo gerne være en flue på væggen.

Mia Lyhne deler godt nok navn med fornavn med Mia fra 'Klovn'. Men ellers har de ikke meget tilfælles, mener Mia Lyhne, der beskriver Klovn-Mia som "småborgerlig, konservativ og lidt husmor-agtig". (Foto: Andreas Bro)

Berømmelsen er altså et nødvendigt onde for Mia Lyhne. For siden hun var barn, har hun ønsket at blive skuespiller. Også selvom hun havde en skuespiller i sin familie, som prøvede at tale hende fra det.

- Jeg blev skide irriteret på ham, men jeg kan godt forstå, at han gjorde det. Det ligner lidt et glansbillede, og det er det ikke, siger hun.

Ikke desto mindre vil hendes ene datter nu også være "skuespiller og psykolog", hvoraf det første langt fra huer Mia Lyhne. Hun har nemlig måttet kæmpe en brav kamp for at indfri sin drøm. En kamp, som kun blev endnu hårdere af de syv afslag, hun fik fra Skuespilskolen (Den Danske Scenekunstskole, som den hedder i dag, red.), hvor størstedelen af de kendte, danske skuespillere er uddannet fra.

Tog sagen i egen hånd

I dag siger Mia Lyhne, at de mange afslag var "møghårdt" for hendes selvværd – især fordi hun samtidig så, at alle hendes venner kom ind på skolen. Men afslagene var også med til at give hende en helt speciel tilgang til faget. Sammen med en række andre afviste skuespilaspiranter var hun nemlig med til at grundlægge Teater Grob i midten af 90’erne. Teatret begyndte sit liv på Vesterbro, men ligger i dag midt på Nørrebrogade i København.

- Grob var fantastisk, for jeg havde nogle allierede dér. Jeg var benhård og skaffede lærere og instruktører. Det gjorde, at jeg fik en uforkælet tilgang til faget, fordi jeg virkelig har måttet kæmpe for det, siger hun.

For mens hendes venner på Skuespilskolen fik SU og betalt undervisning, måtte skuespillerne på Teater Grob af egen lomme betale for undervisning med de selvsamme lærere, hvilket betød, at Mia Lyhne måtte arbejde i en børnehave for at få økonomien til at hænge sammen.

Mia Lyhne med en af hendes nye "børnebørn" i baggrunden - den lille kattekilling, der sammen med sine søskende kom til verden, da Mia og hendes familie spiste aftensmad. (Foto: Andreas Bro)

Men det var da netop også gennem arbejdet i Teater Grob, at hun blev "opdaget". Sådan som hun husker det, i hvert fald.

- Lasse Rimmer havde vist været inde og se nogle forestillinger på Grob, og han sagde til Casper og Frank: "Hende der skal I holde øje med".

De to kommende 'Klovn'-skabere havde på nogenlunde samme tidspunkt set Mia Lyhne i serien 'Perforama' med Anders Matthesen, som blev vist på DR2 i 2002. Det førte til en casting på rollen som Franks kone i 'Klovn'. Da hun havde sikret sig rollen, syntes Mia Lyhne, at det var dumt, at konen også skulle hedde Mia.

- Jeg er skuespiller, så selvfølgelig skulle jeg ikke hedde Mia. Det hedder jeg jo selv. Da jeg spurgte Casper hvorfor, sagde han: "Det er bare nemmere". Men det var da den dårligste begrundelse, tænkte jeg. Og jeg havde ellers mange andre gode bud – Lene og Gitte for eksempel, siger Mia og slår fast, at hun i dag har det fint med, at 'Klovn'-karakteren deler navn med hende selv.

Drømmer om dramaserier

For navnet blev som Casper Christensen ønskede det, og med sine underspillede ansigtsudtryk og dårlige situationsfornemmelse har Mia-karakteren fra 'Klovn' lagt kimen til mange af den slags roller, som Mia Lyhne siden har fået tilbudt. Rollen som den komiske og lidt akavede kvinde uden humor.

- Der er flueben ved mig, når producenterne skal bruge noget sjovt, som hun selv formulerer det.

I virkeligheden er hun aldrig gået bevidst efter de "sjove" roller. De er nærmere kommet ved et tilfælde, og det skete allerede tilbage i tiden med Teater Grob, hvor der ifølge Mia Lyhne også altid kom humor ind i de til tider alvorlige forestillinger.

- Det var ikke, fordi jeg gik efter at lave humor. Faktisk tværtimod. Hvis du havde spurgt mig, da jeg var 24, så ville jeg lave seriøse forestillinger som Bergman (svensk instruktør, red.). Det vil jeg faktisk stadigvæk, siger Mia Lyhne.

Hun fremhæver også danske instruktører som Nils Malmros og Bille August som "det, der fangede mig" som yngre. Hendes rolle i Søren Kragh-Jakobsens 'Lille sommerfugl' fra sidste år, hvor hun spillede en kvinde, som til sine svigerforældres guldbryllup finder ud af, at hendes mand har en affære, var også "et skridt på vejen i den retning, jeg gerne vil".

Og noget af det, hun rigtig gerne vil, er dramaserier eller "en god film med kød på".

- Jeg tror, jeg har skrevet til Christian Rank (dramachef i DR, red.) 10 gange, siger hun med et smil og tilføjer:

- Og det er jo noget af det ved faget, som er hårdt. Jeg kan jo ikke bare vælge. Der er nogen, der skal give lov. Jeg elsker at lave komedie, og jeg ved, at jeg er god til det. Men der er også noget i mig, der har lyst til det lidt tungere.

Brygger på egne filmideer

Da jeg spørger, hvad vi om 10 år skal tale om til Mia Lyhnes 60-års fødselsdagsinterview, svarer hun derfor grinende:

- Alle de store dramaserier, jeg har lavet. Hvordan det var at lave dem, arbejde med karakteren og udviklingen. Hvilken gave det var endelig at få lov at spille med i serierne og alle de store film, som kom ud.

I 2002 fik Mia Lyhne en talentpris ved Reumert for sin præstation i "Udvidelsen af kampzonen" på Det Kongelige Teater. (Foto: Andreas Bro)

Men – ligesom hun i sin tid gjorde med afvisningerne på Skuespilskolen og opstarten af Teater Grob – har hun igen planer om at tage sagen i egen hånd. Hun har nemlig to filmidéer liggende i skuffen, som "skal" laves. Den ene er meget personlig. Hvad idéerne mere konkret går ud på, vil hun dog ikke afsløre.

- Men det er ikke set før. Det er noget, der mangler. Og jeg ved, hvad det skal kunne, siger hun selvsikkert.

Facebook
Twitter