'Du ligner en hval': Eurovision-stjerner lagt for had på nettet - nu siger arrangørerne fra

Både deltagere og medarbejdere ved årets Eurovision er blevet udsat for trusler og chikane på nettet.

Det albanske Eurovision-håb, Ronela Hajati, er blevet mødt af kritik og had på nettet. Nu siger arrangørerne fra overfor onlinehad. (Foto: © Nathan Reinds, EBU)

Man plejer at sige, at hvis man stikker snuden frem, må man også kunne tage nogle tæsk.

Men for deltagerne i årets Eurovision Song Contest har kritikken nu taget overhånd.

Flere af årets kunstnere er nemlig blevet overøset med kritiske og hårde kommentarer, efter billeder og videoer fra prøverne til årets show er blevet lagt ud på Twitter og andre sociale medier.

Indblikket i prøverne har fået fans af konkurrencen til tastaturet, hvor de i tweets og kommentarfelter retter hård kritik af flere landes optrædener, scenekostumer og vokaler.

Men nu er den hårde tone blevet for meget for Eurovision-arrangørerne, der i en officiel udtalelse tager afstand fra det onlinehad, flere af årets artister og crew er blevet udsat for.

- Vi fordømmer på det stærkeste alle former for diskrimination og er forfærdede over det seriøse niveau af onlinehad, der er blevet rettet mod dem, der arbejder hårdt på at producere årets show, skriver organisationen EBU på Twitter.

- Vi forstår den dybe passion og kærlighed til Eurovision, og EBU er fortaler for ytringsfrihed, men vores kunstnere, crew og frivillige bør være i stand til at gøre deres arbejde uden at være mål for overgreb, trusler og chikane.

Samtidig gør EBU det klart, at man er klar til at inddrage de lokale, relevante myndigheder, hvis truslerne og chikanen fra specifikke brugere fortsætter.

Marius Bear fra Schweiz er én af de artister, der særligt har fået mange hårde ord med fra fans på nettet, ligesom kunstnere fra Albanien, Malta, Østrig og Bulgarien også har fået skarp kritik for deres optrædener, sange og vokaler. (Foto: © Nathan Reinds, EBU)

Albansk deltager: 'Jeg er her ikke for at blive fordømt'

Én af dem, der har fået en hård medfart på nettet, er den albanske deltager, sangeren Ronela Hajati.

Efter billeder og videoer fra hendes sceneprøver blev lagt ud på Eurovisions officielle hjemmeside og YouTube-kanal, er det albanske Eurovision-håb blevet bestormet med negative kommentarer fra folk, der kritiserer hendes optræden, tøj og vokal.

"Du ser træt ud." "Skift dine sko." "Kostumet er virkelig grimt." "Kameragangene er FORFÆRDELIGE!", lyder det blandt de hundredvis af kommentarer på sangerens Twitter-profil.

Og de negative kommentarer lader til at have ramt 32-årige Ronela Hajati.

- Jeg har arbejdet på hver en detalje (i min optræden) i fem måneder, og folk er så utilfredse med mig. Jeg er ked af det, men det er alt, jeg kan gøre. Lad det her ende hurtigst muligt. Sluk tv'et, når den her skidedårlige optræden bliver sendt, så I kan glemme den igen hurtigt, skrev sangeren onsdag i et nu slettet opslag på Twitter.

Ronela Hajati på scenen under sine prøver forud for årets Eurovision. Albanien deltager i årets første semifinale, der sendes tirsdag, hvor også danske Reddi skal på scenen. (Foto: © Nathan Reinds, EBU)

På en pressekonference efter sin prøve, italesatte Ronela Hajati også sine oplevelser med onlinemobning og bodyshaming.

- Jeg er blevet mobbet massevis af gange. Når jeg står på scenen, kalder folk mig fed, en ko, en hval. (...) Og nogle gange siger vi, at vi er ligeglade, men det rammer os stadig, lød det fra Ronela Hajati, der fortsatte:

- Jeg er her for at synge. Kan du lide min sang, så hør den igen. Hvis ikke, så sluk. Men jeg er her ikke for at blive fordømt, og det er ingen af os. Det her skal stoppe, men det frygter jeg, det ikke gør, så længe vi alle kan gøre, hvad vi vil, bag vores mobiltelefoner.

Udover Albanien har artisterne fra særligt Schweiz, Østrig, Malta og Bulgarien også være skydeskive for hård kritik fra fans.

Produktionshold lagt for had efter scenekoks

Ifølge EBU har produktionsholdet bag årets konkurrence også mærket internettets vrede, efter det for nylig kom frem, at årets scene ikke virker som planlagt, og at flere lande derfor ar måttet ændre markant i deres optrædener.

Problemerne på scenen blev først offentligt kendt, da DR Nyheder rettede henvendelse til Eurovision-arrangørerne, og nogle fans mener, at den hårde tone mod produktionsholdet netop skyldes arrangørernes mangel på information og åbenhed.

- Onlinehad fra de såkaldte "fans" er væmmelig og utilgiveligt, men EBU (arrangørerne bag Eurovision) har slet ikke været åbne omkring, hvordan tingene er gået i år. Produktionen af showet et gået alt andet end som smurt, og det kan desværre ses på det endelige produkt, skriver en bruger på Twitter.

- 100 procent enig, men I har også et ansvar. Manglen på kommunikation i år hjælper ikke. Det havde været en hjælp, hvis I havde adresseret de problemer, der foregår backstage, skriver en anden.

EBU har ikke kommenteret på kritikken.

Årets Eurovision sendes tirsdag, torsdag og lørdag i næste uge. Danmark deltager i årets første semifinale, tirsdag, og alle tre shows kan ses på DR1 og DRTV.

Der har været store problemer med årets scene og den store halvcirkel, "solen", placeret i midten. Planen var, at den skulle kunne dreje rundt og vise grafik, men scenen virker ikke som planlagt. Det betyder blandt andet, at den store, sorte ”sol” nu dækker fra fleres landes scenegrafik, som her under den Rumænske optræden, hvor en grafik med sangens tekst øverst i billedet skjules halvt af ”solen”. (Foto: © Nathan Reinds, EBU)