Easy Rider-stjernen Peter Fonda er død

Peter Fonda er mest kendt som en af stjernerne fra filmen 'Easy Rider'. Fredag sov han stille ind i sit hjem.

Dennis Hopper og Peter Fonda (th) i filmen "Easy Rider". (Foto: © NF, Scanpix)

Den amerikanske skuespiller og filminstruktør Peter Fonda er død i en alder af 79 år.

Det oplyser hans familie natten til lørdag dansk tid ifølge NBC News.

Peter Fonda fik sit gennembrud i 1969 i filmen 'Easy Rider', hvor han spillede sammen med Dennis Hopper og Jack Nicholson.

Fondas familie oplyser i en meddelelse, at han omgivet af sine nærmeste døde fredeligt fredag formiddag i sit hjem i Los Angeles. Han havde i en del år lidt af lungekræft.

- Det er med dyb sorg, at vi deler nyheden om, at Peter Fonda er gået bort, skriver familien.

- Det er et af de mest triste øjeblikke i vores liv. Vi er ikke i stand til at finde de rette ord til at udtrykke smerten i vores hjerter, hedder det videre.

Kommer ud af skuespillerfamilie

Peter Fonda var ud af en familie af skuespillere. Hans far, Henry Fonda, var gennem flere årtier en af Hollywoods store stjerner og blev blandt andet hædret med en Oscar.

U.S. actor Peter Fonda flashes a victory sign as he arrives for the award ceremony of the European'Shooting Stars 2004' competition at the 54th Berlinale International Film Festival in Berlin February 8, 2004. Twenty-one talented actors, nominated by members of the European Film Promotion (EFP) took part in the initiative run by the EFP, which is mainly financed by the EU. REUTERS/Fabrizio Bensch (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Scanpix)

Hans søster Jane Fonda kan også se tilbage på en markant filmkarriere, hvor hun foreløbigt har modtaget to Oscar-statuetter. Hun er desuden kendt som politisk aktivist og forfatter.

Peter Fonda blev født i New York i 1940.

Plads i filmhistorien

Selv om han aldrig opnåede samme status i Hollywood som sin far eller storesøsteren Jane, så fik "Easy Rider" ifølge nyhedsbureauet AP så stor betydning og gjorde så stort et indtryk på især datidens unge, at det var nok til at cementere Peter Fondas plads i filmhistorien.

Fonda skrev sammen med Dennis Hopper filmens manuskript om to potrygende bikere på roadtrip gennem det sydvestlige og sydlige USA.

På deres vej bliver de venner med en fordrukken ung advokat spillet af Jack Nicholson. De unge og løsslupne venner vækker de lokales vrede i de konservative sydstater.

Fonda producerede filmen og Hopper stod for instruktionen for bare 380.000 dollar. Den endte med at sælge biografbilletter verden over for 40 millioner dollar, hvilket var et betydelig beløb for 50 år siden.

Ved filmfestivalen i Cannes fik "Easy Rider" en flot modtagelse, og filmen er siden af American Film Institute blevet rangeret som en af de 100 bedste amerikanske film gennem tiderne.