Efter 18 års stilhed genopstår 00'er-boybandet C21

Tidspunktet for comebacket kunne ikke være bedre. Det rammer en tidsånd, hvor vi længes efter bekymringsløse popfester uden tegn på krise, mener kultur- og modeekspert.

C21 i DR-programmet 'Boogie Listen' i 2002

Den danske popduo C21, som består af Søren Bregendal og David Pepke, er genforenet og har udgivet en ny single for første gang i 18 år.

Boybandet stormede frem i 00'erne med sange som 'Stuck In My Heart' og 'She Cries' og er nu klar til at føre alle, der var unge dengang, tilbage på nostalgitrip til en tid omkring årtusindeskiftet, der var kendetegnet ved konstant økonomisk fremgang, og som er blevet kaldt både optimistisk og naiv.

Begyndelsen af 00'erne står på mange måder i skærende kontrast til dette årti, hvor kriserne har været talrige. Tænk bare på coronakrise, klimakrise, energikrise, bragende inflation og krigen i Ukraine.

Men alt dette fik publikum i et øjeblik lov til at glemme, da C21 spillede deres første koncert i Folkehuset Absalon i København i sidste uge.

C21 valgte Absalon som første spillested, fordi det har "båret boybandfanen højt" i otte år, siger Søren Bregendal.

- Vi tænkte, det var et helt genialt sted at release. Det viste det sig også at være. Den ramte plet.

Billetsalget fik serverne til at gå ned, og koncerten blev udsolgt på bare to minutter, fortæller han.

Sange som 'Stuck In My Heart', 'She Cries' og 'All That I Want' var umulige at komme uden om, hvis man ligesom mange andre danske teenagere fulgte musik-tv-programmet 'Boogie Listen' på DR1 religiøst. Boybandet blev stemt ind på seernes top ti-liste uge efter uge.

Genskabe en popfest

Søren Bregendal, David Pepke og det daværende tredje medlem Esben Duus begyndte C21 som 15-årige og fortsatte projektet frem til 2006, da de var 21-22 år.

Efter et noget atypisk ungdomsliv uden fritidsjobs og sabbatår, men med turneer i Asien, længtes de efter at prøve andre ting og stoppede med at spille sammen.

Klip til sidste år, hvor tankerne om at gendannes begyndte at boble hos Søren Bregendal og David Pepke.

Det krævede grundig overvejelse, inden de forpligtigede sig til at omlægge deres liv. Men trangen til at opleve den succes, de to musikere omgav sig med i 00'erne, kunne ikke benægtes.

- Det er lysten til at skabe en popfest, som driver os, siger David Pepke.

- C21 er det bedste job, vi nogensinde har haft, og vi er blevet beriget af mange rigtig spændende ting - vi har ikke kedet os, siger Søren Bregendal, som blandt andet har brugt tiden væk fra boybandet på at vinde Dansk Melodi Grand Prix og spille med i to sæsoner af Netflixserien 'Emily in Paris'.

En del er sket på 18 år, men lysten til at optræde sammen er akkurat lige så stor som dengang (Foto: © C21, C21 / Foto: © C21, C21)

Drømmer os tilbage en bekymringsløs tid

De kunne nærmest ikke have valgt et bedre tidspunkt at træde tilbage på scenen, mener kulturskribent og modeekspert Sine Gerstenberg.

- Der er en grund til, at det er i dag og ikke for ti år siden, de er tilbage. C21 er ikke firstmovers, men kommer lige i røven af andre, der har gjort det samme, siger hun.

00'erne er tilbage og har været det et par år inden for popkulturen med dens boybandmusik og karakteristiske Y2K-look med crop tops, lavtaljede jeans, plateausko, navlepiercinger og 'Juicy Couture' tracksuits.

Vi har allerede set genkomsten af Punk Royal-bukserne, NSync, der har lavet en ny single for første gang i 20 år, og Christina Aquilera, som optræder på Skanderborg Festival.

Og det er egentlig ret forudsigeligt.

Dels fordi tendenser har for vane at vende tilbage efter 20 år i karantæne som kiksede.

Dels fordi de seneste års kriser forstærker trangen til at have det sjovt på nostalgisk vis, nemlig med en sorgløs popfest, der byder på Bacardi Breezers og bangers fra boybands som 'N Sync og Backstreet Boys.

- Sidste gang, vi ægte troede på økonomisk vækst, og at alt kunne lade sig gøre, og vi alle ville være kærester med Justin Timberlake, var i 00'erne. Den tid minder os om en ubekymret og uskyldig tid, som vi savner, siger Sine Gerstenberg.

Et albumcover med et par år på bagen. (Foto: C21).

I denne proces er det blevet langt mere socialt acceptabelt at synge med på 00'ernes storhittende popnumre, mener hun.

- Det var ikke noget, man flagede med i post-boyband-æraen. Der ville man nok sige, man mere var en PJ Harvey-type eller kun hørte Porstishead. Men helt ærligt: Vi sang alle med. Nu kan man så også synge med som en nostalgisk kærlighedserklæring.

Og så er den iørefaldende boybandlyd ukompliceret og genkendelig. Alle kan være med på dansegulvet, og det gør den charmerende demokratisk, siger Sine Gerstenberg.

- What you see is what you get, og det kan vi lide.

C21's gendannelse rammer altså tidsånden klokkeklart. Selv siger bandet, at det ikke har øjnet en mulighed for at tjene gode penge, men ganske enkelt en unægtelig trang til at spille sammen igen.

- Vores comeback tapper ind i en tidsånd og en 00'er-nostalagi, og det mærker vi. C21 kan ligesom mange andre bands fra 00'erne være en bro, hvor man mindes noget mere enkelt, siger Søren Bregendal.

Ingen fest uden bling i 00'erne, lyder overskriften på programmet om 00'ernes tøjstil. Men hvordan ser Y2K-stil ud, og hvorfor er den tilbage?