Efter 31 år: Kong Hans mister sin Michelin-stjerne

Danmarks ældste Michelin-restaurant har mistet sin stjerne. Det er synd for kollegerne, siger køkkenchef Thomas Rode.

Det er ærgerligt, at Kong Hans Kælder har mistet sin Michelin-stjerne, men restauranten skal nok få en ny snart, mener Thomas Rode, køkkenchef. (Foto: Kristian Brasen © Scanpix)

Mens tre nye københavnske restauranter i dag kunne juble over at modtage deres første Michelin-stjerne, måtte køkkenchefen for Kong Hans Kælder blinke en ekstra gang, da årets Michelin-guide blev offentliggjort.

Efter 31 år mistede Kong Hans Kælder nemlig sin stjerne i den eksklusive madguide.

- Jeg blev tavs i to sekunder, da jeg hørte det og det ærgrer mig mest af alt på mine kollegers vegne, der hver dag knokler røven ud af bukserne, siger køkkenchef Thomas Rode.

Kong Hans er Københavns Michelin-bastion

Netop Kong Hans Kælder har stået som en bastion i det københavnske køkken for, hvordan en Michelin-stjernerestaurant skulle skæres.

Restauranten får til stadighed gode anmeldelser og da Michelin ikke melder noget ud om, hvorfor en restaurant pludselig mister sin stjerne, har Thomas Rode svært ved at svare på, hvad der gør, at Michelin vælger at fratage Kong Hans stjernen i år.

- Vi synes ikke, vi gør noget anderledes end vi plejer. Vi holder samme tårnhøje niveau og får en masse positiv feedback fra vores gæster, siger han og fortsætter:

- Men Michelins veje er uransagelige. Det er en slags konstant stoleleg, hvor man ikke aner, hvor man står.

Ny chefkok måske årsag til tabt stjerne

Kong Hans Kælder blev åbnet tilbage i 1976 af Grønlykke-familien og forfatteren Klaus Rifbjerg. Målet var at skabe 'det allerbedste vi formår. Uden overhovedet at gå på kompromis.'

De to sætninger indgår stadig i jobbeskrivelsen, og restauranten har kun haft tre køkkenchefer i 38 år.

Thomas Rode har stået for køkkenet siden 1996, men i oktober sidste år meldte han sin afsked til sommer. Og netop dette kan have gjort, at Michelin nu trækker sin stjerne tilbage, vurderer Thomas Rode selv.

- Det kan være en naturlig reaktion på, at vi gennemgår et generationsskifte. Og set med de briller, er det fint at stjernen forsvinder. For det giver min efterfølger mulighed for at starte forfra og få sin egen nye funklende stjerne. Og det, er jeg sikker på, kommer til at ske. Kong Hans er stadig - stjerne eller ej - en institution i dansk gastronomi, siger han.

Facebook
Twitter