Efter anklager om seksuelt misbrug: Derfor spiller DR stadig Michael Jackson

Vi har ikke sorte lister over kunstnere, vi ikke spiller på radio, siger musikchef.

Norske NRK har valgt at fjerne Michael Jackson fra sine spillelister i to uger fra og med 8. marts i kølvandet på en dokumentar om den afdøde sanger. DR går ikke samme vej. (Foto: Leonhard Foeger © Scanpix)

Opdatering: NRK meddeler tirsdag den 5. marts, at man har trukket beslutningen om ikke at spille Michael Jacksons musik på en række radiokanaler i to uger tilbage.

- Beslutningen giver et indtryk af, at vi tager stilling til Michael Jacksons skyld, hvilket vi ikke gør. NRK skal adskille kunsten fra kunstneren. Desuden giver beslutningen et indtryk af, at vi boykotter Michael Jackson. Det gør vi ikke, udtaler administrativ direktør i NRK, Thor Gjermund Eriksen.

Opdatering: BBC meddeler mandag aften 4. marts, at man ikke boykotter Michael Jacksons musik:

- BBC bandlyser ikke kunstnere. Vi betragter hvert stykke musik på sine egne præmisser, og beslutninger om, hvad vi spiller på forskellige kanaler bliver altid truffet med hensyntagen til det relevante publikum og den relevante sammenhæng, siger en repræsentant for BBC til Variety.

Selv ti år efter sin død trækker den afdøde popsanger Michael Jackson overskrifter i hele verden.

Det gør han i forbindelse med dokumentaren 'Leaving Neverland'.

Heri fortæller to mænd, at de som børn blev udsat for seksuelle overgreb af Michael Jackson.

Dokumentaren bliver tilgængelig på DR TV nu på fredag, ligesom den i den kommende tid også vises på DR's skandinaviske søsterkanaler SVT og NRK.

DR: Ingen grund til ikke at spille Jackson

Netop norske NRK har grundet stationens visning af dokumentaren valgt at fjerne Michael Jackson fra sine playlister på kanalerne P1, P1+ og P13 i to uger fra nu på fredag den 8. marts, lyder det i en meddelelse fra stationens musikchef, Knut Henrik Ytre-Arne.

- Michael Jackson har haft en enorm populærkulturel betydning, og det er en vigtig artist for et stort publikum. Det er vanskeligt at sige, om NRK kommer til helt at stoppe med at spille hans musik fremover, men vi må se på, hvordan publikum reager på indholdet i dokumentaren, siger han.

Hos DR lægger man dog ikke op til en lignende karantæne af Michael Jackson. Det fortæller radiochef Gustav Lützhøft.

- I DR arbejder vi ikke med sorte lister over kunstnere, vi ikke spiller på radio. I stedet forholder vi os løbende til musikken og ikke mindst musikkens kontekst og overvejer, om der er omstændigheder, der gør, at vi for eksempel skal undgå at spille konkrete sange i en periode, siger radiochefen og uddyber:

- For nuværende er der ikke grund til ikke at spille Michael Jackson.

BBC dropper også Jackson

Også britiske BBC's Radio 2 er tilsyneladende stoppet med at spille Michael Jackson.

Således har man ikke kunnet høre den afdøde sangers musik, siden 'Rock With You' blev spillet den 23. februar.

BBC udtalte i den forbindelse til musikbladet NME:

- Vi overvejer hvert stykke musik på sine egne meritter, og beslutninger om, hvad vi spiller på vores forskellige kanaler, bliver altid taget med relevante publikummer og i forhold til konteksten.

Hos DR ønsker man også at holde fast i de kvaliteter, der er i en 'fri og reflekteret redaktionel proces'. Men her er man nået frem til en anden konklusion end BBC, lyder det fra radiochef Gustav Lützhøft.

- Det, vi kan gøre som public service-institution, er, at forholde os til musikkens kontekst og vurdere, om vi fortsat kan spille en kunstners musik, eller om konteksten på et tidspunkt står i vejen for værket.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk