Efter kæmpe udvidelse af Smukfest: 'Selvfølgelig tager vi flere foranstaltninger'

I år er der plads til 10.000 flere publikummer foran festivalens største scene.

Onsdag den 3. august åbnes Smukfest for alvor med fem dages festival i Bøgeskoven omkring Skanderborg. (Foto: © Helle Arensbak, Ritzau Scanpix)

Én af Danmarks største festivaler bliver i år endnu større.

Smukfest i Skanderborg har nemlig udvidet den samlede publikumskapacitet med 5.000, så der i alt deltager 58.000 publikummer i den ugelange fest i Bøgeskoven.

Herudover har man foretaget en kæmpe udvidelse af festivalens største sceneområde, kaldet Bøgescenerne. De nye Bøgescener er både højere og bredere end de gamle, og så er de blevet rykket 45 meter tilbage, så der nu er plads til i alt 40.000 publikummer foran scenerne mod tidligere 30.000.

Oveni det har årets udgave af Smukfest – der er den første siden 2019 – fået fingrene i et ualmindeligt imponerende hovednavn; nemlig den canadiske popcharmør Justin Bieber, der er én af de absolut største supernovaer på den verdensomspændende popstjernehimmel.

Det får dog ikke Smukfests sikkerhedschef, Thomas Rydahl, til at ryste i bukserne, at man i år både har flere publikummer og et ualmindeligt stort hovednavn – med dertil hørende stor publikumsinteresse – at holde styr på.

- Vi har de samme sikkerhedsforanstaltninger, som vi altid har haft, men selvfølgelig tager vi flere foranstaltninger, når vi får flere gæster.

De foranstaltninger skal blandt andet gøre, at de 5.000 flere gæster ankommer godt til festivalen, at der er styr på shuttlebusser til og fra festivalpladsen, samt at der er et godt flow inde på selve pladsen, forklarer sikkerhedschefen.

- Vi går ikke i totalt højrisiko-beredskab, fordi vi har 5.000 flere publikummer på pladsen, men vi har selvfølgelig justeret vores planer.

Har I taget nogle særlige foranstaltninger i forbindelse med Justin Bieber-koncerten?

- Selvfølgelig kommer der mange til Justin Bieber, men der er også mange, der vil se Kashmir, der spiller på samme tidspunkt i aften. Vi har lavet risikovurderinger på det hele, og vi har en tilbundsgående crowd management-plan for, hvordan vi kan lukke af og sluse folk ind og ud, så der ikke kommer flere mennesker foran Bøgescenerne, end der kan være.

Kan man forestille sig en situation, hvor I må afvise folk, der vil se Justin Bieber?

- Traditionelt har der været plads til 30.000 publikummer foran Bøgescenerne. Nu lander vi på omkring 40.000, og hvis alle festivalens gæster møder op, kan vi ikke servicere alle på en gang. Men det er heller ikke alle 58.000 gæster, der vil se ham. Uanset hvad er vi klar til at tage imod publikum og give masser af kærlighed.

Bøgescenerne er rykket 45 meter bagud. Hele græsarealet på billedet er altså plads, der ikke var der tidligere. (Foto: © Sarah Sandhøj)

De unge har 'opført sig fuldstændig eksemplarisk'

Dén kærlighed har festivalen faktisk allerede fået igen fra publikum, forklarer sikkerhedschefen, der er klar med rosende ord til især de helt unge festivalgæster.

For publikum har ifølge Thomas Rydahl indtil videre opført sig eksemplarisk på årets festival, der åbnede i søndags, mens man altså tager hul på det store musikprogram i dag.

- Efter vi åbnede Kærligheden (campingområde på Smukfest) i søndags, er vi blevet overrasket over, hvor gode især de unge er til at feste. De har opført sig fuldstændig eksemplarisk. Vi har indtil videre ikke haft en brøkdel af de tilfælde på vores førstehjælpsstation, som vi havde på det her tidspunkt i 2019.

Sydøstjyllands Politi melder også om en "stille og rolig" festival indtil videre. Det fortæller vicepolitiinspektør Stig Simonsen:

- Vi har været i god dialog med både kommune og Smukfest. Sikkerhed, ro og orden inde på pladsen står Smukfest for, men samtidig har vi selvføgelig et setup, der tilsvarer det, vi måtte kunne forvente kunne ske. Så kan jeg ikke komme det nærmere, men vi har selvfølgelig et setup, vi mener passer til det, der er nødvendigt.

Han forsikrer samtidig om, at man fra politiets side også er opmærksomme i forhold til samtykkeloven, der er kommet til, siden der var festivaler sidst.

- Vi tager de anmeldelser, der måtte komme, men indtil videre har det været meget stille og roligt. Men vi holder selvfølgelig øje.

Justin Bieber er onsdagens absolutte hovednavn på årets Smukfest. Her optræder han til Grammy-uddelingen i Las Vegas i april i år. (Foto: © Mario Anzuoni, Ritzau Scanpix)

Desuden har Smukfest selv hørt på erfaringerne fra andre festivaler for at blive klogere på, hvordan et festivalpublikum opfører sig, når det er første gang i tre år, der bliver åbnet op for fadølshaner, koncertkonfetti og masser af fest, forklarer Smukfests sikkerhedschef, Thomas Rydahl.

- Efter corona havde man en oplevelse af, at folk festede lidt hårdere, end de gjorde før. Men det er, som om det har fundet et normalt leje nu. Vi har heldigvis delt gode erfaringer med blandt andet Roskilde og Jelling Festival, hvor det lyder, at folk fester, men de gør det på en god måde.

Siden sidste Smukfest har vi fået samtykkeloven. Har I i den forbindelse taget ekstra tiltag i forhold til folks opførsel?

- Vi kører samme linje, som vi altid har gjort, og dér har vi altid været stramme. Er der nogle, der ikke kan finde ud af, hvad der ordentlig opførsel, så hjælper vi dem til at finde ud af det. Og der kan selvfølgelig også være nogle, der bare ikke opfører sig ordentligt, og så må de finde sig et andet sted at være, siger sikkerhedschefen og uddyber:

- Men vi har ikke skruet helt vildt op i forhold til, hvor skrappe vi er. Vores målgruppe er meget ældre end Roskilde Festivals, og størstedelen af vores gæster ved godt, hvordan man opfører sig.

Smukfest finder sted i Skanderborg til og med søndag den 7. august.