Vinca Wiedemann stopper som rektor på Den Danske Filmskole. Det oplyser Kulturministeriet.
Eleverne på skolen har på det seneste krævet hendes afgang.
- Situationen på Filmskolen er uholdbar. Skolen har brug for opbakning fra elever, lærere og branchen. Den opbakning er der desværre ikke længere. Det er både rektor Vinca Wiedemann og Kulturministeriet enige om, udtaler kulturminister Rasmus Prehn.
- Derfor stopper Vinca Wiedemann nu som rektor. Uanset at Vinca Wiedemann har ydet en stor indsats, så må personspørgsmål ikke komme i vejen for Filmskolen og dansk films fremtid. Nu er der brug for, at lærere, elever og ledelse finder sammen om deres skole igen, fortsætter ministeren i pressemeddelelsen.
De seneste uger har ledelsen på skolen været under massiv kritik fra eleverne, der har blokeret skolen de seneste uger.
Det skete, efter at den mangeårige leder af dokumentarlinjen på skolen, Arne Bro, blev sendt hjem fra arbejde.
De studerende på Filmskolen har mødt opbakning i deres kritik af ledelsen fra over 800 personer, der har underskrevet en åben støtteerklæring. Blandt underskriverne er navne som Jørgen Leth, Iben Hjejle, Piv Bernth, Niels Arden Oplev og Nikolaj Arcel.
Problemet er ifølge filmfolkene, at skolen er blevet for akademisk.
Det har betydet mere fælles undervisning og færre praktiske øvelser.
Fællesundervisning fylder ifølge erklæringen 85 procent af undervisningen.
Vinca Wiedemann, der selv er uddannet filmklipper fra skolen og har været producent på filmselskabet Zentropa samt formand for Rådet for Spillefilm på Det Danske Filminstitut, blev udpeget som rektor for Filmskolen i 2013.
Tv-producenten og tidligere direktør for filmfonden Filmfyn Bo Damgaard har ifølge kulturministeren stillet sig selv til rådighed for at være konstitueret rektor på skolen.
- Filmskolen har været igennem en turbulent tid. Min første opgave bliver at tage ud og mødes med lærere og elever – og få talt med alle parter, så vi kan få sat gang i skolen igen. Jeg ved, hvor stor betydning Den Danske Filmskole har for dansk film. Og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at skolen også fremover kan blive et sted, der uddanner nogle af verdens dygtigste filmskabere, siger han i pressemeddelelsen fra Kulturministeriet.
Vinca Wiedemann siger ifølge en pressemeddelelse fra Filmskolen, at hun har været stolt af den udvikling, som skolen har gennemgået, og at skolen altid vil stå hendes hjerte nær. Derudover har hun ingen kommentarer, oplyser hun til DR.
Kort om Filmskolen
- •
Filmskolen blev grundlagt i 1966 og er Danmarks eneste statslige videregående uddannelse inden for film- og tv-produktion.
- •
Skolen har været omdrejningspunkt for dansk film og flere danske filmfolk som Lars von Trier og Susanne Bier er uddannet derfra.
- •
På filmskolen kan man blive uddannet til instruktør, tonemester, filmfotograf, klipper, manuskriptforfatter og producer.