Tema Oscar 2016

Efter massiv kritik: Oscar gør plads til flere kvinder og minoriteter

Akademiet bag Oscar-uddelingen reformerer systemet omkring medlemsskab og sammensætningen af ledelsen.

- Akademiet skal lede og ikke vente på, at industrien gør noget, siger akademiets præsident Cheryl Boone Isaac. (Foto: MIchael Nelson © Scanpix)

Ledelsen bag den prestigefyldte Oscar-filmpris tager nu det, de selv kalder et historisk skridt i forhold til at sikre flere kvinder og minoriteter en bedre plads i hele Oscar-systemet.

Det skriver akademiet bag Oscar-prisen, Academy of Motion Picture Arts and Sciences, på deres hjemmeside.

Reaktionen kommer efter massiv kritik og boykot af den forestående Oscar-uddeling for kun at nominere hvide skuespillere.

Oscar 2016

Årets Oscar-uddeling fandt sted 28. februar 2016 i Dolby Theatre i Los Angeles. 'Spotlight' vandt hovedprisen som årets film. 'Mad Max: Fury Road' hev hele seks af de eftertragtede statuetter hjem, mens storfavoritten 'The Revenant' løb med tre - for bedste fotografering, bedste instruktør og bedste mandlige hovedrolle, der gik til Leonardo DiCaprio. Ingen af de to nominerede danske film vandt.

Gå til tema

- Akademiet skal lede og ikke vente på, at industrien gør noget, siger akademiets præsident Cheryl Boone Isaacs.

Akademiet ændrer på reglerne for, hvem der kan være medlemmer og dermed være med til at afgøre, hvem der bliver nomineret til den fornemme amerikanske filmpris.

Medlemsskab kan fra nu af kun vare i ti år og fornyes kun, hvis medlemmet har været aktiv i film-verdenen i den periode. Der er dog undtagelser for folk, der for eksempel har enten har vundet eller været nomineret til en Oscar.

Samtidig vil akademiet søsætte en global kampagne for at rekruttere nye medlemmer med en bredere profil end i dag.

Derudover vil Akademiet også gøre ledelsen bag Oscar-uddelingen mere mangfoldig ved at gøre plads til flere, nye personer i de ledende organer, som træffer de vigtige beslutninger for foreningen, der har som formål at fremme filmkunst og -videnskab. Det bliver akademiets præsident, som skal udnævne disse personer.

- De nye forhold vedrørende styring og afstemning vil have umiddelbar betydning og tydeligt ændre vores medlemssammensætning, siger Akademiets præsident.

Målet er at fordoble antallet af kvinder og minoritetsmedlemmer af akademiet i 2020.

Ifølge LA Times har akademiet 5.765 medlemmer med stemmeret. 23 procent af dem er kvinder, mens 77 procent er mænd, viser en optælling LA Times. Akademiet siger ikke selv noget om medlemmerne.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve