Efter ny, stor opdagelse: 3 spektakulære kunstfund, der gik verden rundt

Flere malerier af hollandske Willem de Kooning er dukket op i et lagerrum. Men det er ikke første gang, at sjældne og værdifulde malerier dukker op på helt uventede steder.

Et af de mest opsigtsvækkende fund var et maleri, som nogle mener er lavet af italieneren Caravaggio. (Foto: © Charles platiau, Scanpix)

Et køb af et gammelt lagerrum har vist sig at være en god forretning for den 59-årig amerikansk galleriejer, David Killen.

For 100.000 kroner købte han lageret med inventaret, og det rummede seks malerier, der angiveligt er malet af den hollandske maler Willem de Kooning.

Værker af Willem de Koonig, der opfattes som en af de fremmeste repræsentanter for den abstrakte ekspressionisme, er tidligere blevet solgt for millioner dollars. I 2015 blev de Koonig-værket 'Interchange' for eksempel solgt for svimlende 300 millioner dollars.

Inden for de senere år er der dukket malerier op på helt uventede steder, som angiveligt er malet af nogle af verdens største kunstnere. Desuden har ny teknologi gjort det nemmere at se, om et maleri er ægte eller ej, fortæller Kasper Nielsen, der er vurderings- og salgsdirektør i Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

Han fortæller her om tre fund, han mener er har været særligt spektakulære.

(© Bruun Rasmussen)

Marie Krøyer-malerier lå på svensk loft

En håndværker fra Sverige havde i 40 år cirka 60 malerier og skitser af den danske kunstner Marie Krøyer liggende på loftet.

Værkerne havnede i Sverige, fordi Marie Krøyer forlod sin første mand, skagensmaleren P.S. Krøyer, og tog til Sverige, hvor hun giftede sig med den svenske komponist Hugo Alfvén. Hendes datter, Vibeke Krøyer, valgte efter sin mors død af aflevere værkerne til den lokale håndværker, og der blev de fundet og derefter solgt på auktion i Danmark.

- Da Vibeke Krøyer gav værkerne til håndværkeren, var der ikke meget fokus på Marie Krøyer. Men da de blev genfundet, var de interessante, fordi interessen for skagensmalerne var større end nogensinde. De mange nyfundne værker - cirka tre gange flere end det antal, man kendte til - var med til at kaste mere lys over hendes virke, siger Kasper Nielsen.

(© Scanpix)

Van Gogh-maleri fundet i Norge

Nogle gange må man stå fast og kæmpe for det, man tror på.

Sådan har en norsk mand nok tænkt, da han efter flere års kamp fik eksperters ord for, at han var indehaver af Van Goghs maleri ’Solnedgang ved Montmajour’.

Nordmanden havde nemlig vist maleriet frem for Van Gogh Museet i Amsterdam i 90’erne, men der afviste museets eksperter, at det var ægte. Først i 2013 blev maleriet anerkendt som ægte, efter at samme museum havde brugt nye tekniske metoder til at undersøge det.

- Van Gogh er en af de allerstørste i verdenskunsten, og værket blev anset for at være gået tabt. Sagen viser, at kunst ikke alene er connoisseurship, men at nye teknologier kan ændre en vurdering af, om et kunstværk er ægte eller ej, siger Kasper Nielsen.

(© Scanpix)

Ville fikse loftet, men fandt italiensk mesterværk

At tage et smut op på det gamle loft er ikke den dårligste idé, hvis man føler sig heldig og vil finde kunst af stor værdi.

En franskmand i Toulouse var i 2014 blevet træt af, at det dryppede ned i huset og var derfor kravlet op på loftet for at reparere taget.

Mens han ledte efter hullet, fandt han det, som nogle mener er et ægte Caravaggio-værk, og som måske endda er et af italienerens hovedværker.

Maleriet er angiveligt malet omkring 1605 og er, hvis det er ægte, bemærkelsesværdigt, fordi der kun findes 50 til 60 værker, der med sikkerhed er malet af Caravaggio.

- Caravaggio er en af de største og mest kendte italienske kunstnere fra 15-1600 tallet og med relativ få kendte værker fra hans hånd, er et nyopdaget værk af ham af stor kunsthistorisk betydning, siger Kasper Nielsen.