Efter selvmordssag: Nu vil Instagram fjerne skadelige billeder

Dansk influencer hilser Instagrams nye tiltag velkomment - men har også en anke.

Instagram, der er ejet af Facebook, er ét af de mest populære sociale medier i Danmark. Det bliver brugt mere end både Snapchat, Twitter og Pinterest. (Foto: Thomas Trutschel © Getty Images)

Instagram ændrer nu reglerne for, hvilke billeder du må dele på den populære platform.

Det sker efter et møde mellem den britiske sundhedsminister, Matt Hancock, og cheferne for flere sociale medier - heriblandt chefen for Instagram, Adam Mosseri.

- Vi er ikke dér, hvor vi bør være, når det kommer til selvskade og selvmord, siger Mosseri til BBC efter mødet og uddyber, at Instagram vil fjerne billeder af selvskade 'så hurtigt og ansvarligt som muligt'.

Mødet - og løftet fra Instagram-chefen - kommer i kølvandet på et tragisk teenageselvmord relateret til billeddelingsplatformen.

I 2017 tog 14-årige Molly Russell nemlig sit eget liv efter at have set flere grafiske billeder af selvskade på Instagram.

Molly Russells far, Ian Russell, hilser Instagrams tiltag velkomment.

- Det er glædeligt, at der nu bliver taget afgørende skridt mod at forsøge at beskytte børn fra stødende materiale på Instagram, siger Ian Russell til nyhedsbureauet AFP.

Skal være umuligt at fremsøge

Adam Mosseri fortæller til BBC, at Instagrams nye regler blandt andet indebærer, at det ikke længere vil være muligt at søge på materiale, som har at gøre med selvskade.

Og det vil fremover kun være tilladt at lægge et billede op om selvskade, hvis der er knyttet en positiv historie til billedet.

- Hvis der for eksempel er et billede af et ar og teksten: 'Jeg har været clean i 30 dage', så kan det være en vigtig måde at fortælle sin historie på, siger Adam Mosseri.

- Den slags indhold kan stadig bo på vores site, men det vil ikke blive vist i nogen anbefalinger, og det vil ikke kunne søges frem.

Der er brug for 'en skidegod algoritme'

Tiltaget vækker glæde hos den 18-årige danske influencer Kristine Sloth, der har 215.000 abonnenter på Youtube og 367.000 følgere på Instagram.

- Jeg er glad for at høre, at Instagram får flere filtre for, hvad der er i orden at dele, da sociale medier har rigtig stor indflydelse på en masse menneskers liv. Både ekstrem positiv indflydelse, men desværre også negativ til tider.

- Jeg synes ikke på nogen måde, det er ok at promovere selvskade. Så jeg synes umiddelbart, at tiltaget virker positivt, hvis det bliver gjort korrekt.

Kristine Sloth har tidligere udgivet bøgerne 'Min verden', 'Enestående' og 'Både og - og hverken enten eller'. (Foto: Torben Huss © Scanpix)

Kristine Sloth understreger, at der er behov for 'en skidegod algoritme' til at sortere i billederne, for hun mener stadig, der skal være plads til de positive historier.

En algoritme er en sorteringsmekanisme som bestemmer, hvordan indholdet i dit nyhedsfeed bliver rangeret.

- For tre år siden delte jeg et nøgenbillede af mig selv, der var blevet spredt. Jeg vendte det til at handle om, hvordan man undgår det her, og hvad jeg selv havde lært af det. Billedet var på skærmen i blot tre sekunder, men videoen blev alligevel fjernet.

- Det blev jeg ked af, for det var en video med et positivt budskab. Men den blev simpelthen sorteret fra udelukkende på grund af nøgenheden. Efter kontakt med Youtube, og en forklaring til dem om videoens budskab, gik de med til at offentliggøre den igen.

Kristine Sloth pointerer også, at det heller ikke er gjort ved blot at fjerne billederne af selvskade.

- Jeg synes, Instagram skal vise veje, hvor man kan få hjælp, i stedet for bare at fjerne indhold.

- De kan vise brugerne videre til for eksempel rådgivningscentre eller en psykolog. Hvis Instagram bare fjerner billeder, tror jeg, det kan trigge dem endnu mere og få dem til at tænke: 'Jeg er ikke god nok'.

Landsforening: 'Et godt skridt på vejen'

Vicedirektør i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS), Sabine Elm Klinker, hilser også Instagram-chefens løfte velkomment.

- Selvskade kommer aldrig kun af, at man ser billeder på Instagram, men der kan komme en inspiration derfra. Og der kan også ske en vedligeholdelse og forværring af selvskaden. Derfor er vi glade for tiltaget, siger hun.

Hun fortæller videre, at der både er en forside og bagside forbundet med selvskade og sociale medier. Mens de både kan inspirere og fastholde selvskade, kan de unge nemlig også finde hjælp til at komme ud af selvskaden på sociale medier.

- Men denne positive støtte kan godt foregå uden at dele billeder, så umiddelbart er vi positive over for Instagrams tiltag.

- De unge vil stadig kunne finde billeder og inspiration andetsteds, men der er færre, der vil blive eksponeret for det, så det er et godt skridt på vejen.

Facebook
Twitter