Eja overvejede selv at tjene penge på sex: Det ville da have givet mig en væsentligt højere timeløn

Skuespillerinden Eja Due sætter fokus på prostitution ved at udstille sig selv som sexarbejder.

Fra sit vindue i Rosenkrantzgade spejder Eja Due efter mulige kunder. Hvis man er frisk, kan man få lov at komme ind til hende og få en privat forestilling. (Foto: Mads Gadegaard Tranæs © (c) DR)

- Jeg tror ikke, der er særlig mange, som ikke har leget med tanken om at sælge sex. Der er bare meget få, som vil indrømme det.

Ordene kommer fra 32-årige Eja Due, der er skuespillerinde og kunstnerisk leder ved Teater Bæst i København.

I forbindelse med Aarhus Festuge er hun, og teaterstykket 'Lyst#2', rykket til Aarhus. Rammen for stykket er et opstillet bordel, og man er som publikum selv en del af forestillingen.

Eja Due har selv leget med tanken om, hvordan det ville være at tjene penge på at udføre seksuelle ydelser mod betaling.

- Jeg tror, meget få kvinder ikke har overvejet, hvad de var værd. For eksempel hvis de har fået komplimenter fra en fyr, som de måske ikke nødvendigvis ville knalde med af ren lyst, siger hun.

- Debatten om, hvorvidt prostitution skal lovliggøres eller ej, flyder altid hen over hovedet på dem, der rent faktisk sælger sex, mener Eja Due. (Foto: Mads Gadegaard Tranæs © dr)

Læderpisk og leopardtæpper

Bordellet finder man i en lille lejlighed på fjerde sal i Rosenkrantzgade i Aarhus. Alt i lejligheden glimter i et hidsigt, lyserødt lys.

På væggene hænger plakater med unge piger uden tøj på, og der er klistrende varmt.

- Du har en tid her 19.30, ik'? Bare gå ind til venstre, så kommer hun, når hun er klar, siger telefondamen, mens man hænger jakken i døren.

To af dem, der i aften er på besøg på bordellet, er parret Tobias Tagesen og Kathrine Hermann.

De er begge 26 år og er spændte på den interaktive del af forestillingen, men de føler sig ikke overbeviste om, at forestillingen kan overraske dem ret meget.

- Jeg tror sgu, der skal meget til at støde os, siger Kathrine Hermann.

Pludselig træder en kvinde ind ad døren, og hvad hun er iført overlader ikke meget til fantasien. Faktisk ikke noget. Overhovedet.

- Velkommen til. I aften er jeg jeres private luder, lyder det.

Teatrets lejlighed på fjerde sal i Rosenkrantzgade er blevet lavet om til et interaktivt bordel. (Foto: Mads Gadegaard Tranæs © (c) DR)

Den lykkelige og den ulykkelige luder

Eja Due fik idéen til stykket 'Lyst#2', fordi hun mener, at debatten om prostitution i Danmark mangler nuancer.

Som en del af forestillingen skitserer hun op, at det på sider som sugardating.dk ikke tager lang tid at finde ældre mænd, som er villige til at smide mange penge efter yngre pigers selskab.

Efter man har etableret kontakten, fungerer det meget ligesom en online auktion. Manden giver et bud på en ydelse, som han ønsker. Pigen kommer med et modbud. Og til sidst bliver man enige om en pris.

- Jeg prøver med den her forestilling at vise folk, hvor mange forskellige tilgange, historier og grunde der kan være til, at man vælger at sælge sex, siger hun.

Hele debatten om prostitution bliver ifølge hende meget hurtigt til et eksistentielt spørgsmål om, hvorvidt man kan være lykkelig som luder eller ej. Og om det virkelig kan passe, at nogen vælger det frivilligt.

- Den lykkelige luder er lige så meget en konstruktion, som den ulykkelige luder er det. Der er utroligt mange sexarbejdere, som synes, det er pisse irriterende. Også selvom de faktisk har det godt med deres erhverv, går debatten dem på. For hvem fanden er lykkelig, siger hun.

Eja Due udfordrer publikums holdning om prostitution i forestillingen, som hun selv har fået idéen til. (Foto: Mads Gadegaard Tranæs © dr)

Skabte kæmpe debat i Norge

Da Eja Due spillede forestillingen under Festspillene i Bergen, var der dog en del, der ikke var helt klar på at lege med tanken om, hvordan livet som sexarbejder kan være.

For efter at have udtalt til den norske presse, at hun spillede, som hun selv kalder det, en luder, gik bølgerne pludselig højt.

- I Norge er det ulovligt at sælge sex, og der er opstået en konsensus i landet om, at prostituerede er ulykkelige mennesker, og at de mænd, der køber sex, er klamme og ulækre mennesker, siger hun.

Man kan dog stadig købe sig til sex i Norge, men det foregår i det skjulte. Og det ville den kvindelige feministgruppe 'Kvinnegruppa Ottar' og flere kristne organisationer tydeligvis gerne have, at det bliver ved med.

- Alle landets store aviser skrev om det, og vi var i radioen og alt muligt. Det var helt vildt. Jeg havde faktisk håbet på, at kvindebevægelsen ville komme og demonstrere foran os, for jeg tror, at det ville have givet nogle fede billeder, siger hun.

I vinduet med de røde lamper står Eja Due og reklamerer for hendes forestilling. De fleste kan godt se, at det er en installation. Men andre stopper og spærrer øjnene op. (Foto: Mads Gadegaard Tranæs © (c) DR)

- Hvorfor er det vigtigt, om jeg har gjort det?

Eja Due har været rundt i hele Europa og talt med sexarbejdere for at forberede sin optræden som prostitueret. Og hun er i sin research kommet helt tæt på alle former for sexarbejdere.

Lige fra pigerne, som bliver samlet op på en mørk gade, til dem, som tager op til 70.000 kroner for en 'optræden'.

Så når det røde neonlysskilt uden for med teksten 'Open' slukker, og forestillingen er slut, er der ét spørgsmål, som alle stiller hende.

- Efter showet er der rigtigt mange, som gerne vil vide, om jeg selv har prøvet at tage penge for sex. Men hvorfor er det vigtigt, om jeg har gjort det eller ej? Det ville i hvert fald have givet mig en væsentligt højere timeløn, siger hun.

Også de to publikummer Tobias Tagesen og Kathrine Hermann har efter forestillingen fået et nyt syn på, hvorfor nogle vælger, at sælge seksuelle ydelser.

- Alle kan ikke skæres over en kam. Man tænker altid, at 'hun er jo blevet misbrugt som barn', eller 'det gør hun kun af nød for at tjene penge'. Men det er jo helt forkert, siger Tobias Tagesen.

Forestillingen 'Lyst#2' kan opleves som en del af Aarhus Festuge på Teatret Svalegangen indtil 9. september.

Facebook
Twitter