Ekspert: Det vil dronningens nytårstale handle om

Dronningen Margrethe vil i sin nytårstale komme ind på ældres forhold til teknologi og den enkeltes personlige ansvar, vurderer ekspert i kongehuset.

I aften klokken 18.00 vil Dronningen holde sin 42. nytårstale. Kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen vurderer, at Dronningen i år vil lægge særlig vægt på Grønland. (© DR)

Når klokken nærmer sig 18.00 i aften, vil dronning Margrethe befinde sig i sit modtagelsesværelse i Christian IX's palæ på Amalienborg.

Her vil hun sidde med en printet kopi af årets nytårstale foran sig, og når klokken slår præcis 18.00, vil hun læse talen, der bliver tv-transmitteret til den danske befolkning, op.

Få andre end dronningen ved på forhånd, hvad talen vil handle om - men Lars Hovbakke Sørensen, der er kongehusekspert, historiker, ph.d. og ekstern lektor ved Københavns Universitet, har et par bud.

Han mener blandt andet, at talen vil komme omkring Grønland.

- Dronningen nævner altid Grønland og Færøerne i sin tale, men i år har været et turbulent år for Grønland. De har haft valg og fået ny regering med en mere nationalistisk tone og et større ønske om selvstændighed.

- Derfor tror jeg, at dronningen - uden at blive politisk - vil gøre et særligt stort nummer ud af Grønland og understrege de tætte og varme relationer mellem Danmark og Grønland. Samtidig tror jeg også, at hun vil tale om den store usikkerhed, det grønlandske folk står over for, når det gælder råstoffernes udvinding, siger han til DR Kultur.

Ældres forhold til teknologi

Ud over Grønland er der ifølge Lars Hovbakke Sørensen store chancer for, at dronningen vil komme ind på den teknologiske udvikling.

Sidste år talte dronning Margrethe om den unge generations overdrevne brug af Facebook i sin nytårstale, og historikerens bud er, at Dronningen i år vælger at fokusere på den ældre generations forhold til teknologien.

- Teknologiens udvikling er et tema, der har interesseret dronningen i flere år. I år er et bud, at hun taler om de ældres forhold. Ikke så meget om de får tilstrækkeligt mange midler afsat til rengøring, men det moralske - om vi husker på de ældre, og om de kan følge med i den teknologiske udvikling, og den måde samfundet udvikler sig teknologisk på, siger han.

Talen laves sammen med Statsministeriet

Selve nytårstalen laves ifølge Lars Hovbakke Sørensen i et samarbejde mellem dronningen og Statsministeriet. Statsministeriet laver et udkast af talen til dronningen, som dronningen læser igennem og laver tilføjelser og ændringer til, ligesom hun giver den et personligt præg.

Talen bliver sendt tilbage til Statsministeriet og derfra tilbage igen til dronningen.

- På grund af samarbejdet mellem dronningen og Statsministeriet vil nogle af emnerne være meget prægede af dronningens personlige synspunkter. Det gælder især på det moralske og filosofiske område, mens Statsministeriet højst sandsynligt vil have, at hun siger noget om eksempelvis den økonomiske krise, så hun kan indgyde optimisme i befolkningen, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Den enkeltes ansvar

Lars Hovbakke Sørensen mener derfor, at netop den økonomiske krise vil være endnu et emne, som dronningen vil komme omkring i sin tale.

Ifølge kongehuseksperten har krisebevidstheden præget talerne gennem de sidste år, og i år vil ikke være nogen undtagelse, mener han.

- Mit bud er, at hun vil tale om den økonomiske krise, men i et optimistisk lys og nævne, at krisen er ved at blive mindre slem. Samtidig vil hun sandsynligvis tale om den enkeltes personlige ansvar; at man selv skal gøre en indsats, og hvordan man kan klare sig i de økonomisk vanskelige tider.

- Hun har været inde på det i tidligere taler, og sandsynligvis vil det blive taget op igen i år, fordi det ligger i tråd med regeringens politik i forhold til den økonomiske krise, siger Lars Hovbakke Sørensen.

FacebookTwitter