Ekspert er overrasket over festivals underskud

Nik og Jay og Aqua var ikke nok - Ringsted Festival er tæt på betalingsstandsning. Ret så overraskende, siger ekspert.

Festen ville ingen ende tage!

Sådan står der på Ringsted Festivals hjemmeside efter weekendens umiddelbart vellykkede blanding af telt, fadøl og populærmusik med navne som Nik og Jay, Turboweekend, Sanne Salomonsen, Falullah og Aqua.

Men faktisk kan festen meget vel slutte. Lige nu ser regnskabet ikke godt ud for festivalen, og det er usikkert om musikfesten kan vende tilbage næste år.

Klarede sig ellers lige så godt

Tirsdag kom det frem, at årets resultat efter alt at dømme bliver et underskud i størrelsesordenen 2,5 millioner til tre millioner kroner. Derfor lurer der nu en betalingsstandsning og flere af kunstnerne må da også se langt efter deres honorar.

- Jeg ved pt. ikke, hvad konsekvenserne bliver, men det ser ikke godt ud. Der ligger en masse forhandlinger, men når vi ikke kan betale alle, er det spørgsmålet, om vi kan fortsætte, udtalte festivaldirektør Anders Sørensen forleden til Dagbladet Ringsted.

- Ringsted Festival har klaret sig nogenlunde, så det er faktisk ret overraskende, at den har så stort et underskud, siger Fabian Holst, ekspert i musik og performance-design fra Roskilde Universitet.

Store musiknavne på plakaten

For godt nok er Ringsted Festival ikke alene om at have det svært. To mindre fynske festivaler måtte lukke i år, men det er straks en helt anden snak, mener Fabian Holst:

- De fynske festivaler havde slet ikke samme stærke musikprofil og de var begge ret nye. En festival skal ramme bredt, så publikum har en god grund til at komme i flere dage med deres telt. Ringsted havde nogle ret store navne på plakaten, siger han til DR Kultur.

Mange venter på vejrudsigten

Til gengæld kan ingen flygte fra en dårlig vejrudsigt med udsigt til regn. Og det er umiddelbart den afgørende faktor til - ifølge Fabian Holst - at cirka 2000 færre end forventet indløste billet til Ringsted Festivalen:

- Festivaler er meget afhængige af vejret, når de ikke er lige så etablerede og store som Roskilde Festival og Skanderborg Festival, hvor folk jo kommer lige meget, hvordan vejret er. Mange venter med at købe billet til de ser vejrudsigten, siger han.

Derudover har Ringsted Festival i år opgraderet til træk-og-slip toiletter og gratis bad og morgenmad på campingpladsen, hvilket også har været en ekstra udgift.Nemmere med open airNår festivaler ikke kan klare de økonomiske udgifter kan det være en løsning at droppe de mange dages musik til fordel for en enkelt dag med open air.

- Nogle gange er det bedre med en byfest eller open air bare en enkelt dag, hvor en 5-6 kunstnere optræder. Det er mere simpelt, overskueligt og billigere, siger Fabian Holst.