Ekspert om Banksy-værket, der rev sig selv i stykker: Måske det mest geniale træk, han har lavet

- Jeg har en klar forventning om, at der kommer mere bevågenhed på Banksys værker og dermed også, at priserne stiger markant, siger vurderingsekspert.

Det er billedet her, 'Girl with Balloon', der blev makuleret lige efter, det var blevet solgt på en auktion i London. (Foto: MAXIM SHEMETOV/Pierre Koukjian © (c) Ritzau Scanpix)

Publikum til en auktion hos auktionshuset Sotheby's i London fik sig op til flere overraskelser, da kunstværket 'Girl with Balloon' af den britiske gadekunstner og provokatør Banksy kom på auktion i weekenden.

Ikke nok med, at værket blev solgt til en rekordhøj pris for gadekunstneren, nemlig næsten ni millioner kroner, så makulerede det også sig selv nærmest lige efter hammerslaget.

Kunstneren Banksy har nemlig i al hemmelighed installeret en makulator i rammen.

Noget, han lagde en video op af på Instagram kort efter auktionen med ordene:

'For nogle få år siden byggede jeg i al hemmelighed en makulator ind i et billede - i tilfælde af, at værket nogensinde skulle komme på auktion...'

Se videoen her, der allerede er blevet set mere end otte millioner gange.

En finger i øjet på kunstmarkedet

Makulator-stuntet er muligvis det mest geniale træk i Banksys karriere, siger Kasper Nielsen, der er vurderings- og salgsdirektør for Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

- Det er det dyreste billede, der nogensinde er blevet solgt af ham. Og så sker den her gimmick, happening, event eller måske sabotage. Alle er stadig meget i tvivl om, hvad det er, der er sket, og uanset hvad Sotheby's siger, så har det her skabt global hype omkring kunstneren, siger han.

Sotheby's har efterfølgende sagt, at de intet vidste forud for auktionen, og at man snakker med køberen om, hvad der nu skal ske, skriver Evening Standard og The Guardian.

Kasper Nielsen tror, at stuntet med makulatoren får en positiv betydning for priserne på Banksys værker fremover.

- Det er måske det mest geniale træk, han har lavet. Og jeg har en klar forventning om, at der kommer mere bevågenhed på hans værker og dermed også, at priserne stiger markant, siger han.

- Vi ved jo ikke hvem, han er, men han er i hvert fald ikke synonym med en mand, der bruger kunsten kommercielt. Det er svært at vide, hvad der ligger til grund for det, han gør, men det lyder troværdigt, at det her er noget, han gør for at stikke en finger i øjet på det etablerede, kommercielle kunstmarked, siger han.

Banksy er blandt andet kendt for at lave politisk-satiriske værker rundt omkring i offentligheden. Her er det Jesus på korset i en fodboldtrøje - et værk, der kunne ses tæt på Ashton Gate Stadion i Bristol, da Bristol City skulle spille mod Blackburn Rovers i september. (Foto: Carl Recine © Scanpix)

Kan det virkelig passe?

Men er det her galt eller genialt?

- Måske et sted midt i mellem. Nu lever jeg jo af at handle med kunst, og det er da også et wakeupcall omkring kunsten som handelsvare. Det får os til at tænke over kommercialiseringen og sammenhængen mellem kunst og økonomi, siger han.

Og det er en global tendens, at kunst bliver dyrere og dyrere og dyrere, siger Kasper Nielsen.

- Vi ser verdensrekord på verdensrekord, og kan det virkelig passe, at vi nu skal til at give op mod en milliard for kunst?, spørger han og nævner kunstnere som Leonardo da Vinci, Pablo Picasso og Francis Bacon.

Sidstnævntes kunst slog rekord i 2013, da hans maleri 'Tre studier af Lucian Freud' blev solgt for 790 millioner kroner.

- Hele verden efterspørger det bedste af det bedste inden for kunsten. Og derfor har vi de seneste fem-otte år set rekord på rekord. Men i forhold til globale tendenser, så er den danske kunst jo faktisk billig efter min mening, siger han og peger på den danske kunstner Per Kirkeby, hvis rekordsalg på auktion er 1,7 millioner kroner.

FacebookTwitter