Ekspert om tempel i Palmyra: Vi er helt oppe i det røde felt

Islamisk Stats ødelæggelser af det vigtige tempel i Palmyra i Syrien, svarer næsten til at bombe Colosseum, forklarer ekspert.

Bel Templet i Palmyra, fotograferet i 2010. (Foto: OMAR SANADIKI © Scanpix)

- Vi er helt oppe i det røde felt. Det kunne næsten ikke være værre.

Sådan siger Peter Fibiger Bang, der er lektor ved Saxo-instituttet på Københavns Universitet, om terrorbevægelsen Islamisk Stats seneste bombning af verdenskulturarv i oldtidsbyen Palmyra i Syrien.

Indbyggere i Palmyra fortæller nyhedsbureauet AP, at Islamisk Stat (IS) i går bombede det 2.000 år gamle Bel Tempel, der var en af Palmyras bedst bevarede ruiner.

Templet befinder sig i superligaen over historiske bygninger, siger Peter Fibiger Bang:

- Det findes ingen objektiv skala - men det er slemt det her. Det er trods alt ikke så slemt, som hvis de satte en kasse dynamit under Colosseum (i Rom, red.) og demolerede det. Men vi er deroppe af. Hvis Colosseum er 10 på en skala fra 1 til 10, så er vi nok mellem 8 og 9 - måske helt oppe på 9-en-halv.

Turister går rundt i Bel Templets indre i 2008. (Foto: OMAR SANADIKI © Scanpix)

Helt fantastisk sted

Peter Fibiger Bang har selv besøgt Bel Templet.

- Det er et af de bedst bevarede tempelkomplekser, vi overhovedet har fra antikken. Det er et helt fantastisk sted. Jeg er selv gået rundt der i en uge for mange år siden, fortæller han:

- Det, der er unikt ved det her sted, er, at ikke nok med at der er en indre tempelbygning, der står relativt fint - men rundt om tempelbygninger er der også en stor forgård med høje mure, store søjler og piedestaler, hvor der har stået statuer på. Man kan faktisk se hele helligdommen i sin storhed.

Bel Templet i 2008. (Foto: OMAR SANADIKI © Scanpix)

Voldsom eksplosion

Det er endnu uklart, hvor store skader, der er sket på Bel Templet, oplyser myndighederne i Syrien til AP.

En indbygger i byen siger, at en voldsom eksplosion rystede Palmyra i går eftermiddag og væltede templets søjler. Kun ydermuren omkring templet skulle stå tilbage.

I sidste uge sprængte IS et andet af den gamle karavanebys historiske templer - Baal Shamin Templet - i luften og lagde billederne af ødelæggelserne ud på internettet.

Det er ikke usædvanligt, at en gruppe, der indtager et område, ødelægger eksisterende historiske monumenter for at vise, at de selv er de nye magthavere i byen.

Islamisk Stat hævder, at de antikke relikvier opfordrer til afgudsdyrkelse. Gruppen har tidligere smadret statuer og ødelagt billeder, som de mener ikke kan forenes med deres stramme fortolkning af islam. Det skete for eksempel i Mosul i Irak, som gruppen indtog sidste år.

Da Islamisk Stat erobrede Palmyra i maj i år, bedyrede de, at de ikke havde planer om at ødelægge selve de gamle bygninger, men kun statuerne.

Facebook
Twitter